Subvencije se u mnogim drzavama daju od relativno skoro, i uz malo analize dodje se do toga da je to cisto politicka odluka i da skoro nikakve veze nema sa poljoprivredom. Principi STO su odavno naruseni od strane nekih kojima se to moze. Takodje je cinjenica da nasa drzava ne da ne moze da subvencionise bilo sta, vec je samo pitanje vremena kada ce da proglasi bankrot, i da prestane sa placanjem redovnih obaveza, a kamoli bilo kakvog subvencionisanja. Cisto da podsetim da smo imali bankrot 70-tih, 80-tih, krajem 90-tih. Dakle, nije nam stran. Trece, nasa drzava subvencionise izuzetno malo broj poljoprivrednika, i to ovih srednjih, ali u sustini od tih subvencija nema neke vajde, jer se kod nas sve subvencije preliju u dzepove velikih. A kao dokaz ce nam se vrlo brzo gore navedeno pokazati ako bude usvojena ta uredba o subvncionisanju secerrne repe i uljarica, pa cemo da vidimo sta ce biti sa cenama. U sustini najvise stradaju mali, koji su em bez subvencija, em skuplji repromaterijal, i jos ih zakaci jeftinija prodaja. U zbiru nasa drzava subvencinise 1 ha sa nekih 40 eura, sto je smesno u odnosu na svet. I mozda najvaznije, zasto se subvencionise nesto sto donosi profit, a pri tome se izvozi. Pa mi subvencionisemo tudje svinjarstvo i zivinarstvo. Realno, govoreci subvecnije ce biti ukinute silom ili milom. Opet, nije poljoprivreda nesto sto je najgore za subvenciju. Mi imamo subvencionisanje skupih stanova, subvencionisanja po radnom mestu, razvlacenje budzeta na sto strana. Tako da sa te strane gledajuci, i poljoprivrednici treba da dobiju subvenciju.
Na kraju krajeva, subvencije drzave svake na svetu, pokazuju u stvari samo njenu nemoc, i na duze staze nemaju nikakvu perspektivu. Veliki sam protivnik subvencija, bilo gde i u bilo kojoj oblasti Ali, situacija je takva kakva jeste, i ja cu pogaziti svoje principe i traziti subvencije. A sa druge strane sam svestan, da nasa drzava nema te pare. Nama je budzet sa deficitom, imamo i platni deficit, i drzava se zaduzuje da bi odrzala privid ovog inace neodrzivog sistema potrosnje i zivota. Moj savet je svima da se u subvencije na uzdaju, i da im se ne nadaju.