talianu
Član
Tu je kvaka!!Ne razumem ljude iz juzne Srbije sami kazu da ima zapustenih parcela i da je arenda skoro besplatna pa sto ne uzmu vise da rade.
Siguran sam da je tamo lakse poceti proizvodnju jer nemas konkurenciju kao u Vojvodini,a cene iste ako ne i vece.
Ja bio u jednom selu u opštini Svilajnac kod prijatelja na ručak i tako kroz priču mi kaže da ima 17 ha zemlje a radi oko 6-7 samo što je oko kuće ili neposredne blizine.
Ja naivno postavim pitanje kako vam rađa pšenica prosečno u prosečnim godinama ,on kaže oko 5 t po ha.Kad razmislim i kod nas rodi toliko možda malo više(prosek) jel sam ja lud a on pametan ili obrnuto.Arendu mu daju besplatno,ima svoje zemlje koja je u parlogu i kuka!
Sad se nadam da će neko napisati nema da uloži,Vojvodina rodna kamen baciš nikne dva.Živimo u iluziji da će država da nam da nešto!
E pa neće gospodo dok sami ne zasučete rukave
---------- Poruka napisana u 22:20 ---------- Prethodna poruka je at 22:16 ----------
Kao što sam i predpostavio. Sve vama ide škart a nama ekstra klasa.Ima hiljadu zasto,ovde je seljak uglavnom na izdisaju.Mogu se pobrojati oni koji rade punu agrotehniku.Zemljista posna,malo stajnjaka,malo i vestaka.Zastarela mehanizacija,IMT 539 dominira u vecini domacinstva,za prikljucne masine da ne govorim.Repromaterijal najskuplji jer ga dobijamo iz pete ruke,Pobeda,Renesansa i sl.-38.00 din,Apach-58,00 din.Hemija takodje.Ovde seljak nema kapitala,sece usi krpi **greška.A i zemlja nije kao u Vojvodini,nasi prinosi nisu ni blizu onim u najvecoj ravnici.I uvek dodje seme druge klase,nekoliko polj. apotekara su to u krugu prijatelja i potvrdili.A i ima licnih primera,kolega doneo iz banata seme NS-640,nije mu dostiglo za njivu pa kupio vrecu kod nas.Naizgled isto seme isto pakovanje,razlicita serija.Na istoj parceli razlika u prinosu i kvalitetu za neverovati.Ne zelim da ovo zvuci kao zalopojka,ali treba obici ovde seljaka i porazgovarati sa njim,a da ne bude to u vreme izbora.
Ako želiš za sledeću sezonu ću ti ja pomoći da nabaviš kompletan repromaterijal po najpovoljnijm uslovima i da platiš kad prodaš robu bez obzira kad to bilo.
Pa ćeš da vidiš da ima puno zabluda.
---------- Poruka napisana u 22:23 ---------- Prethodna poruka je at 22:20 ----------
Još bi dodao jedan apsurd od istog prijatelja ,ima svoju šumu a kupuje ugalj za centralno grejanje

Ja se ubijam da prođem što jeftinije a on...?