Subvencija poljoprivredi za 2011 godinu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
E lepo sad se delimo na one ispod i one iznad reke,baš nam je ta podela još falila.
Jel znate da je prošao Dinkićev zakon o decentralizaciji,jel znate da opštine imaju više para,jel znate da su te pare usmerene svuda samo ne u poljoprivredu.
Ovo mi je najinteresantnije kako to da ispod reke veća proizvodnja nego iznad? Da se razumemo i ja sam poreklom ispod reke tako da ne bih voleo ovu podelu da neko pogrešno protumači.
Nedavno je član Rale83 tvrdio da je u istočnoj srbiji bilo više suncokreta nego u celoj Vojvodini.
kako onda tvrdite da je ovima iznad reke lakše,kada po vašim tvrdnjama dolazim do zaključka da ste vi nosioci ratarske proizvodnje u Srbiji?

To sta je bilo u poslednjih 10 godina, postaje samo puka statistika. A ono sto se desava je realnost. A realnost je da se prosle godien posejalo vise psenice iznad nego ispod reke. Takodje je i cinjenica da se kukuruz sve vise seje, i verovatno cak i zadovoljava potrebe. Takodje je i cinjenica da je poljoprivreda verovatno jedina grana, a ono sigurno grana sa najvecim suficitom, a nadam se da ce on u buducnosti biti jos veci. Meni je apsolutno svejedno, ko ce i odakle da napravi suficit. Moj potpis govori gde radim. Ali, price o tome kako neko nekog vuce, uglavnom izvuku iz konteksta teme. Koliko vidim, mene vise kosta marifetluk odredjenih krugova, nego siromstvo u Beloj Palanci ili Kursumliji.
A ni planinama nista ne fali, samo kad bi znali da ih iskoristimo. Tamo lepo mogu da pasu ovce, koze. Ima lekovitog bilja. Ima divljih zdravih plodova. Kad bi postojala neka pametna strategija, bilo bi vise Adonisa, Hemela, Bakinih tajni, polja lavande itd.

Pobrkao si loncice. Malo pre si pricao jedno a sad drugo u vezi toga gde je posejano vise psenice.
A sto se tice ovaca i koza na planinama ili cak onih bilja sto si napomenuo znas kad ce drzavi doneti profit - NIKADA -!

Eto ti ga sad vec drugi put veceras, a da neko odavde izrazi takvu zelju onda je odmah drzavni neprijatelj.

Ma pusti te sto samo traze neprijatelje, ja ovako mislim a ako i ti isto to mislis onda se mi slazemo pa nek nas proglasava kako ko hoce.
Ne treba se razici ali ne treba ni sav Vojvodjanski novac ici za Bg a da nam se vraca kao 7% a ni od toga nije vraceno vise od 5%.
Vasi politicari vam daju lazne informacije u vezi svega sto potice iz Vojvodine.
Pa sad, ako i to smatras onda zaista smatras ljude ispod reka glupim koji samo slusaju sta kaze vlast i veruju joj. Vlast se bas i ne prerze da kaze ista o toj podeli zajednickih para u odnosu 4:1 u korist vojvodjana ali eto danas je se to sazna i bez vlasti.
A i oko tih 7% je slicno.
Tacno je da se Vojvodini vraca tih 7% ali tacno j ei to da se samo Vojvodini to vraca, Ne vraca se Sumadiji, istocnoj Srbiji niti ikom drugom osim Vojvodini. Znaci Vojvodina pored onoga sto dobija kao i svi drugi na lokalu dobija jos 7%, dakle opet povlastena u odnosu na ostale.

@entuzijasta
Iz Gornje Badanje su prijatelji, mislim da je isto i u okolnim selima.
@NA
Znam i meni je to nenormalno. Ja to ne mogu da shvatim ma koliko me oni ubedjivali... Kod nas nema jedna sibica zemlje da je neobradjena. Imamo i mi slatine, dolja, i pooranih livada sve se to obradjuje, nema nista da je napusteno, niti ce biti. Uvek ce neko hteti da radi i da zakupi/kupi. Ne znam jedan smo narod, ali izgleda da se u razmisljanjima drasticno razlikujemo.

Ovde se diskusija razvija u smeru da su poljoprivrednici iz Vojvodine, smetnja poljoprivrednicima iz "uze" Srbije, i obrnuto. Mislim da to nije tacno i da su i jedni i drugi na istoj muci.
Istina je da se novac iz poljoprivrede prebacuje u druge fondove i koristi u druge svrhe (subvencija strancima za svako radno mesto u fabrici i slicno). Mislim da je velika vecina poljoprivrednika u Srbiji, vredna, cestita i radna, isto kao i u Vojvodini.
Diklofen napisa:
"Ali ipak moram da kažem da mi je veoma žao što Vojvodina nema veću samostalnost.Kad bi tako bilo raspolagala bi sa punjenjem budžeta od svojih poljoprivrednika kojima bi mogla istom merom i uzvratiti.Duboko verujem da bi tek tada krenuli napred(mi Vojvođani) i to tempom koji bi malo koja država u okruženju mogla da prati." - zavrsen citat.
Nisam za otcepljenje Vojvodine, ... ali ovo citirano je, po mom ubedjenju, sasvim tacno. Mislim da bi Vojvodina ubrzo imala najrazvijeniju poljoprivredu u okruzenju.

Samo što se tu pita i Beograd,ali i onda bi na vlasti u takvoj Vojvodini došli gladni a nama bi bilo isto ili još gore (to imajte na umu).Lep primer ex Jugoslavija.

E ljudi ovo nista nevalja,odosmo mi u duboku politiku,ovde se radi o necemu sto je nama drzava duzna da isplati,a mi se uhvatili toga ko je bolji.:off_topic:

@entuzijasta
Iz Gornje Badanje su prijatelji, mislim da je isto i u okolnim selima.
@NA
Znam i meni je to nenormalno. Ja to ne mogu da shvatim ma koliko me oni ubedjivali... Kod nas nema jedna sibica zemlje da je neobradjena. Imamo i mi slatine, dolja, i pooranih livada sve se to obradjuje, nema nista da je napusteno, niti ce biti. Uvek ce neko hteti da radi i da zakupi/kupi. Ne znam jedan smo narod, ali izgleda da se u razmisljanjima drasticno razlikujemo.
E moj druze to su izumrla sela, dobro poznajem taj teren gore, Sipulja, Pomijaca, Trbosilje itd da ne nabrajam, mladi su otisli u gradove a na selu nesto malo ljudi srednjih godina koji se jos "koprcaju kao riba u plicaku" i starih ljudi koje kako kazu uskoro nema ko sahraniti, zalosno jeste ali je istinito...
Sto se tice parcela u tom predelu, niti je kvalitet zemlje neki, 95% oranica je pod nagibom, mislim da je njiva veca od 1hektar pojam, ako je susna godina neces obrati ni da pokrijes troskove pa nemoj da te cudi sto ljudi koji su napustali selo njive daju besplatno, bolje i to nego da raste korov...

:off_topic::off_topic::off_topic:

Nego da čujemo koliko ljudi nije dobilo prvih 30h. Nešto mi onaj što Ivan reče, Dejan Serdarov nalagao u nedelju i ja sam ga slušao ...

Prvo je bilo isplaćeno 8.3miliarde pa su sad kao isplatili svih 8.6miliardi, ostali se prebacuju za 2012. Ali ne vidim da je iko dobio u toj doplati od 300miliona... Ako jeste to znači da je novac legao od 24. oktobra do 11. novembra, Da li je nekome legao?

Ja još nisam dobio, a 1.9. sam predao.... ostali septembraši....??

Joj kako izmišljaju. Rekli su prvo da bi se isplatile subvencije svima koji plaćaju PIO i imaju prava na njih, ali samo do 30h potrebno je 8.6 miliardi dinara, i sad kažu da su svih 8.6 ispucali, a nisu dali svima do 30h!? UPS jel to ja grešim ili neko zaobilazi istinu?

Kod nas je bilo ljudi koji su dobili u 2. krugu, tamo polovinom sept. ali poprilično mali broj....

Moj drug , prijavio je 10 ha , i predao je 01.09.2011. , dobio je 22.09.2011. sve pare na racun :haha:??

---------- Poruka napisana u 18:09 ---------- Prethodna poruka je at 18:08 ----------

Sta bi sa onim 15.11. neko od clanova rece da je zvao ministarsto pa kao obecali mu da ce od 15 biti isplacen ostatak , tj prvi deo za septembrase...

Pobrkao si loncice. Malo pre si pricao jedno a sad drugo u vezi toga gde je posejano vise psenice.
Da, da, slazem se, zato sam sada i ispravio post. Moj stav je bio jasan, ali za svaki slicaj sam ga ponovo potvrdio.

@talianu,

Mozda nisam bio jasan, mislio sam na posejano, a za prinose ne znam. Na osnovu statistickih podataka odredjeni krugovi tvrde da su prinosi ispod manji nego iznad reke. Ali, zato ti isti, i pojma nemaju koliko je posejano. Ne znaju koliko se poseje ni secerne repe, a gde ce znati za psenicu i njene prinose. A ova na brzinu sklepana decentralizacija je posebna farsa. Oni su doneli to cisto da bi ostvarili dalje svoje mracne zamisli. Decentralizacija bez resenih ostalih pitanja ce dovesti samo da anarhije u lokalnim samoupravama, sto i jeste cilj. Zato su brze bolje i doneli zakon, po kom te iste samouprave mogu da izdaju obveznice i da se zaduzuju. Tako da vec sada imamo izdate obveznice od strane Novog Sada, koji je prvak jel da. Naravno, svima je jasno da ovakve samouprave uskoro idu u bankrot, i prodaju lokalnih resursa ispod cene. Tako da za par godina ocekujte privatne vodovode, privatna groblja, privatne komunalije. Usput, pronadjite i ko je glavni kupac tih obveznica pa saberite 1+1.

Ne zagovaram nikakve podele, i ne trazim nikakve imaginarne neprijatelje. Zemlju obradjujem u Sremu, nesto malo sam kupio u Banatu. Imao sam zelju da kupim u Sumadiji za voce, ali je voda bila i suvise duboko pa sam odustao. Da sad ne pisem gde sam rodjen, i gde sam ziveo i zivim, a ima ljudi sa foruma koji to znaju. Za sebe mislim da sam dobar primer. Primer koji je radio od Subotice do Vranja. Saradjivao sam sa ljudima iz Subotice, Beceja, Ade, Kanjize, Vrbasa, Sombora, itd. Prosao sam ovu zemlju dosta dobro uzduz i popreko. Tako da meni nametati da trazim imaginarnog protivnika, i nema bas puno smisla.

Moj drug , prijavio je 10 ha , i predao je 01.09.2011. , dobio je 22.09.2011. sve pare na racun :haha:??

---------- Poruka napisana u 18:09 ---------- Prethodna poruka je at 18:08 ----------

Sta bi sa onim 15.11. neko od clanova rece da je zvao ministarsto pa kao obecali mu da ce od 15 biti isplacen ostatak , tj prvi deo za septembrase...
Danas , tj. 15.novembra 2011.g. Dobio subvencije u potpunosti (za 30Ha). Zahtev predao 12. septembra i do sada nisam dobio nista (sem refrkcije za naftu)......Iskreno , nisam ocekivao da ce biti bilo sta od subvencija (za nas septembarce), ali eto ipak i cuda se dogadjaju.....

A reci mi imaš više od 30h ili ti je to sve? Pošto izgleda da su dali onima koji imaju samo do 30h, svima ostalima koji imaju preko 30h će dati posle N.G. i do 30h i valjda sve do 100h kao i svima ostalima...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh