Stvaranje "Farma Kunica"

DEKI

Novajlija
Učlanjen(a)
13 Sep 2010
Poruka
46
Lokacija
Pozerevac
KUNIĆARSTVO U SVETU

Po oceni eksperata FAO (Međunarodna specijalizovana organizacija za poljoprivredu i ishranu), u narednim dekadama korišćenje mesa kunića u ishrani osetno će porasti. To pokazuje da sve više zemalja u svetu intenzivno radi na organizovanoj proizvodnji kunića.

U svetu ne postoji religija koja bi zabranjivala upotrebu mesa ovih životinja, a nema ni države koja ne bi svim sredstvima stimulisala i podsticala gajenje kunića jer je uzgoj ovih životinja praćen socijalno-ekonomskim motivima, koji se manifestuju u ozbiljnom deficitu belančevina životinjskog porekla, kao i težnji da se ishrana učini što raznovrsnijom.

Stimulativni faktori brzog napretka u gajenju kunića bili su uspesi kunićarstva u zemljama kao što su: Francuska, Italija, Španija, Mađarska… U njihovom iskustvu je mnogo poučnih elemenata. Prvo što pada u oči je, pre svega, ekonomski prilaz. Bilo koja, čak i najmanja odgajivačka farma, mora biti rentabilna, odnosno ostvarivati dobit. Emocionalni motivi su takođe prisutni, ali glavna pitanja koja rešava svaki inostrani farmer su: planiranje rada, utroška energije, hrane. Tu dolaze i razni rashladni uređaji tokom letnjeg perioda, konstrukcije krova, hranilica, pojilica. Sve to može da poveća koeficijent korisnog učinka, visinu dobiti po svakom kuniću i mnoga druga pitanja koja se ne mogu odvojiti od ekonomije, kao što se ekonomija ne može odvojiti od tehnologije. I tako dolazimo do optimalnih uslova koja inostranom odgajivaču omogućuju da prosečno godišnje proizvede 45-50 kunića u svakom kavezu..

Ovde treba obratiti pažnju na činjenicu da se dobit – rezultat ne računa po ženki već po kavezu koji ona zauzima! Na taj način se postiže maksimalna iskorišćenost prostorija i uređaja. Naravno, sve se to postiže sa dosta rada i zalaganja, ali kako reče jedna kunićarka : iz Švedsske: „Naš rad nije lak, on se ne ogleda u brigama već u radosti…“

Izboru tipa kaveza za držanje kunića, pribora i uređaja inostrani kunićar pristupa veoma brižljivo i odgovorno. U svim zemljama sa razvijenim kunićarstvom postoje mnoge specijalizovane firme za izradu kompletnih farmi ili pak izradu elemenata od kojih se može konstruisati pribor. Oštra konkurencija u toj oblasti primorava svakog da traga za najefikasnijim tehničkim rešenjima. To ne znači da su sve farme u inostranstvu opremljene najsavremenijim priborom i uređajima. Kao i kod nas sve zavisi od veličine farme, namene, iskustva odgajivača, obima realizacije proizvodnje i mnogih drugih faktora. Ali, najbitnije što treba istaći je obaveza svakog farmera da brine o ekonomičnosti, higijeni i opštoj kulturi proizvodnje. Držanje kunića u ograđenim torovima, rupama, na prostirci koja se ne menja, bez automatskih pojilica i hranilica više se ne praktikuje. Šta više smatra se uzaludnim trošenjem rada, sredstava i vremena, mada su primitivniji uređaji i kavezi osetno jeftiniji i dostupniji.

Inostrani kunićar, po pravilu, daje prednost kavezima sa klima uređajima. U slučajevima kada mu za to nedostaje sredstava, opredeljuje se za gajenje kunića na otvorenom prostoru, postavljajući kaveze ispod nastrešica.

Dobit u kunićarstvu, pre svega, zavisi od dobro isplanirane i realizovane reprodukcije. Zato nikom u inostranstvu ne pada napamet da drži ženku kunića od koje će tokom jedne go- dine dobiti 2-3 okota. Sve se čini da ženka bude iskorišćenja tokom cele godine. Ako kunićar to obavalja krajnje savesno i profesionalno dobiće tokom godine i po 6-7 koćenja. Ipak, mora se znati da se to ne može postići bez specijalnih zatvorenih prostorija, sa klima uređajima i najkvalitetnijom hranom.
U krajevima sa hladnom klimom držati zimi kuniće na otvorenom, bez utopljavanja, je takav primitivizam kao kad bi u ovo naše vreme spremali hranu na otvorenom ognjištu. Optimalne termo-izolacione uslove omogućuju prostorije sagrađene od tvrdih izolacionih materijala. Skupi sistemi grejanja retko se koriste.

Na malim farmama u osnovi se primenjuje kombinovani način gajenja kunića. Pri tom kunići se veći deo godine nalaze u kavezima na otvorenom prostoru, dok zimu provode u zatvorenim prostorijama. Neretko u zatvorenim prostorijama drže se samo ženke. Ponekad one se tamo smeštaju u vreme parenja i koćenja.

Povećanje broja kunića moguće je u uslovima više rednog držanja. U inostranstvu u 2-3 više redna kaveza smešta se samo razlučeni podmladak. Matično stado kunića, koje iziskuje više pažnje, treba držati u jednorednim kavezima. Na taj način je lakše brinuti o životinjama, a jednostavnije je sprovoditi kompletnu negu što podrazumeva i normalne mikro klimatske uslove. Postizanje čvrstine prostorije na uštrb mikroklimatskih uslova je nedopustivo. Ova činjenica ni kod koga ne bi trebala da izaziva sumnju. Troškovi na održavanju optimalnih uslova uvek se nadoknađuju.
Velika pažnja posvećuje se automatskom pojenju, koje primenjuju i najmanje farme, jer je to dobar pokazatelj nivoa kulture svakog gazdinstva.
 

ePajko

Član
Učlanjen(a)
25 Jun 2010
Poruka
338
Lokacija
Zrenjanin/Beograd, Srbija
Evo reportaze sa TVa koja se nedavno prikazala. U pitanju je emisija Domacin koja se emituje na Prvoj Srpskoj televiziji.

Prilog moze posluziti i nama ostalim ljubitelja ove plemenite zivotinje kao podsticaj da podignemo ovaj nas lep hobi na malo vece visine. Najvise me je obradovala vest da je u Srbiju stigla nova vrsta hibrida kunica uvezena iz Francuske :) Osim sto imaju odlican prirast i reprodukciju jako lepo izgledaju.

U pitanju je nas prijatelj Megi i njegova farma. Ko nije pogledao emisuju moze pogledati sledeci prilog:

 

ePajko

Član
Učlanjen(a)
25 Jun 2010
Poruka
338
Lokacija
Zrenjanin/Beograd, Srbija
Bez obzira sto je ovo francuski kunic i sto madjari imaju svog Panononca video sam na netu da se ova rasa zastupljena i u Madjarskoj. Sad u kojoj meri pitanje je sigurno se nece odreci svoh nacionalnog hibrida. Ali ako postize dobre rezultate siguno ce naci svoje mesto na Madjarskim farmama.
Valjda ce nam Megi saopstiti posle nekog vremena kad sumira utiske kako je zadovoljan sa njima :)
 

Gabesz20

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2010
Poruka
278
Lokacija
Subotica
Zastupljen je ovaj hibrid i to dosta u Madarskoj, ima velikih farmi koji iskljucivo drze francuskog hibrida. Pored toga postoji farma i sa nemackih hibridom, i imaju Madari jos jednog svojeg hibrida Debrecenski beli.
 

jomabo

Član
Učlanjen(a)
19 Sep 2011
Poruka
41
Lokacija
Skopje, Makedonija
Postovani prijatelji. Vecinom vas odgajate kunice zbog mesa, al mene zanima farma patuljastih kunica, dimenzije kafeza, kotilice, ishrana i uzgoj ali sve to na otvorenom. nova sam u uzgoju kunica, imam lavjoglavih muzjaka 8 meseci koji je vec pario i zenku 11 meseci, (mozda i Vise)za koju ne znam dali se vec parila. Zasad ih cuvam odvojeno, ali uskoro hocu sagraditi mini farmu (kafeze i kotilice) napolju, pa bih uzela jos neku zenku i pocinjem biznis sa pet shopovima. (recite - sa srecom). Kako nisam uspela otvoriti novu temu, zbog pravila foruma ili mog neznanja oko toga, postiram pitanja ovde. Hvala vam.
 

poni

Član
Učlanjen(a)
12 Nov 2011
Poruka
292
Lokacija
novi sad
Svaka ccast !drago mi je da na ovaj nacin upoznam megi.stvarno ima dobre savete zasluzuje sve pohvale!molim vas ako smem da pitam kako se moze nabaviti maticno jato panonaca!
 
Poslednja izmena od urednika:

DEKI

Novajlija
Učlanjen(a)
13 Sep 2010
Poruka
46
Lokacija
Pozerevac
Mene zanima dali neko zna koja firma izradjuje klanice, nemorate odgovoriti ako neko zna nesto radi reklame ali zato moze da mi posalje poruku na DEKI26@gmail.com...
Megi @ je napisao da postoje neke klanice oklinu ns.
Ali meni je potreban ko to radi kod nas ako neko nesto zna moliobih da mi da neke informacija firme itd...
Hvala svima koji zeli da mi pomognu
 

Vruljanin

Član
Učlanjen(a)
11 Jun 2013
Poruka
262
Lokacija
Becej
Koja je razlika izmedju Hila i Hajkoma u izgovoru ili u vrsti hibrida?
 
Poslednja izmena od urednika:

mikash

Član
Učlanjen(a)
14 Jun 2013
Poruka
76
Lokacija
kovin
U vrsti hibrida.hila je stariji hibrid i koristi se uglavnom na velikim farmama gde se radi vestacka oplodnja .hajkom je francuski hibrid.
 

ePajko

Član
Učlanjen(a)
25 Jun 2010
Poruka
338
Lokacija
Zrenjanin/Beograd, Srbija
Evo jos jednog klipa ko nije bio budan u nedelju :osmeh: nadamo se jednom da cemo se odvojiti konacno iz mrtve tacke i da ce biti konavno ta klanica. Postoje neka interesovanja da se napravi veca farma a vrlo moguca i klanica kod nas. Dal ce biti i kad ce biti vreme ce pokazati.

 

naze

Novajlija
Učlanjen(a)
5 Feb 2013
Poruka
15
Lokacija
doboj
Postovanje
ja mislim da je jedini nacin na nasim prostorima da se odgajivaci samostalno udruzuju sve ostalo je nemoguca misija
evo primjera clan foruma je imao potraznju od 500 kunica a imao je 100 kunica za prodaju .moje misljenje je da koliko ima odgajivaca na forumu da su mogli ispuniti tu brojku .tek kad budemo tako funcionisali moze se pricati onecemu veoma ozbiljnom sa velikim rizikom.
slazem se sa PETO1 neka oni iz EU hrane kako hoce ja hranim kako ja hocu jer to je moj kunic moja hrana a bice i moja cijena
 
Poslednja izmena od urednika:

ePajko

Član
Učlanjen(a)
25 Jun 2010
Poruka
338
Lokacija
Zrenjanin/Beograd, Srbija
Takva vrsta otkupa naze kao sto si pomenuo koliko ljudi ima na forumu sakupilo bi se 400 je jako komplikovana i ekonomski totalno neopravdana. Jer onaj recimo iz Zajecara recimo ima 20 komada onaj iz Cacka 10 neko iz Vrsca 5 komada i neko nek ima i 50 sto je vec malo verovatno dok vozilo predje 500km da sakupi 400 kunica kostace vise nafta i dnevnica vozaca nego kunici :osmeh:. Jos bitnih stvari tu ima kod ozbiljnog otkupa gleda se uglavnom da ziva vaga kunica ne prelazi 3kg, starost kunica da nisu stariji od 3 meseca, bitno je da kvalitet mesa bude podjednak znaci svi se trebaju hraniti istom hranom da ne kazem da je i rasa kunica pozeljna da bude ista tako kad se kunic zakolje da svaki bude istog sastava i pod mikroskopom i po okom :osmeh:

Ko je pogledao ovaj iznad klip sto sam postavio cuo je i racunicu Aleksandrovu da nekih 30 majki je potrebno da bi jedna porodica mogla se osloniti na jednu solidnu platu i da bi proizvodnja imala efekta. Onda imas neku kolicinu i prica dobija smisao ovako manje kolicine 5 6 majki nema smisla udruzivanju jer nit ti se negde isplati da nosis malu kulicinu kunica nit nekom se isplati da dolazi po njih a svakom ko zivi u osrednjem gradu moze to na crno prodati ako se malo potrudi.

Sto se tice udruzivanja nije to tesko lako ce se to zavrsiti samo da se nadje neko sa klanicom da bi se to moglo legalno preraditi, tako da se traga za klanicarom dal postojecim ili nekim ko bi otvorio novu klanicu. Za sad ima nekih interesovanja za novog klanicara sad vreme ce pokazati dal ce se ljudi upustiti u taj biznis ili ne jer u svakom ozbiljnom biznisu prvo se rade procene i istrazivanja trzista da bi se u nesto upustilo. Ima i 5 6 ozbiljnih odgajivaca koji imaju zavidan broj zenki ne bas 80 do 100 kao Aleksandar ali imaju nesto manje tako da ako klanica proradi imace za pocetak ko da je snabdeva a sigurno ima prostora da se jos ljudi prikljuci jer je to nedovoljno.

Od kako sam napravio sajt koji je posvecen samo kunicima imao sam vise ozbiljnih porudzbina za otkup kunica. Npr jedna od vecih je bila lik me je kontaktirao i trazio mi je da mu obezbedim za pocetak 1 tonu mesecno mesa kunica ociscenog da ide za Rusiju a u narednim mesecima bi isporuka morala da se poveca od 3 do 5 puta sto ja naravno nisam mogao da prihvatim :osmeh: Tu nemoze da jedan kunic ociscen bude 1,5kg a drugi 3kg, jedan da je star 3 meseca a drugi 3 godine i slicno i naravno da svi moraju da budu zaklani u klnici koja ne postoji u Srbiji :osmeh:

Da sad ne pisem vise smorio sam vas sigurno i do sada sa ovolikim dugim tekstom :osmeh:
 
Vrh