Strug i alati za obradu metala

To ti je posebna vrsta menjaca kod strugova. Nesto slicno kao DSG kod VW-a samo skupo opalija. Retko se pominje, jos redje vidja jer ga koriste samo najbolji i najplaceniji strugari.
 
Nekadašnja ada je pisala da se leti u menjac sipa HD 68 leti, zimi HD 46. Za norton i sport ne znam sta su preporucivali, ali kada sam kupovao neke delove u adi rekli su mi da sipam sae 30 i to sam i uradio. Ulje i filter menjam godisnje i gas, mada meni strug radi 15-20 sati nedeljno max
Da pisali su tako....i u suport isto 68/46.... adin majstor djordje mi je rekao 30/40 tog se pridrzavam..doduse i imam tog ulja na bure pa mi je svejedno...za 2,5 god sam 5x menjao ulje samo iz razloga sto predhodni vlasnik ko zna kad je promenuo...crno,retko smrdljivo pa sam ispirao masinu....suport sam remontovao pa i sve ocistio...u njemu je ulje zuto kao dukat...a ostali deo nisam imao potrebe dirati pa sam ga ispirao sa cestim zamenama ulja sad je i ono zuto...koji je fond sati za zamenu pojma nemam...meni radi svakodnevno najmanje 6 sati...jednom godisnje ce mu biti sigurno dosta.....za celu masinu mi ide 17 litara...znam dosta ljudi cije masine peglaju i po dve smene na dan pa ga ne menjaju godinama....
 
@zorge
Stvarno neznaš šta je suport? :unsure:
Барем толико знам - попречни и велики и мали уздужни, којекаве ручице и микрометри, а поврх свега носач ножева, ал' да видим човек написа...
Za norton i sport ne znam sta su preporucivali.
...па реко' шта је сад па ово, како то да сам прозевао постојање неког другачијег мењача струга и то некога који се зове "спорт", ал' испаде да је у питању само Марков lapsus calami.
 
Kakav je Metalprogres strug, razgovarao sa sa čovekom iz Kragujevca ceni ga 1800e.Radna duzina 700mm, prečnik 300, brzoimenljivi nosač alata pun norton. odgovaraju mi gabariti za moje ptrebe.Drzi ga u oglasma nekoliko meseci.
 
Za te pare juri po oglasu adu
Ima jedan moj drugar tnp 160 od metar, u solidnom stanju za 1600-1700 evra
Ja sam pre 4 god prvi strug sto sam kupio uzeo adu 631p ili ti pa 30 od 1m radne, placen je 2800 evra
 
Problem je što sam daleko, pa ne mogu lično da pogledam. Na TNP-u sam učio da radim. Bavim se popravkama traktora i ostale poljoprivredne opreme, pa mnogo poslova odbijam jer i kad kupim delove uvek nešto nije na meru i mora da se obrđuje. u svakom slučaju hvala na odgovorima .
 
Ja bih ti takođe preporučuo PA30 ili 631.
Radićeš kao čovek, nećeš izgubiti na vrednosti tokom vremena, i sve je standardno u vezi njega.
Ako u okolini Bg-a treba neko da pregleda mašinu, to neće biti problem. Prevoz radiš šlep službom jer ti on to najlakše spusti u dvorište, pa posle na cevima kotrljaš gde hoćeš. Imam i za prevoz profesionalca..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka
 
I ja se zanimam sa restauracijom jednog struga za svoje potrebe.
Mađarski E400-1000mm



Takav koriste i na mašinskom fakultetu u Budimpešti (na praksi):

 
Ovakav strug madjar sam gledao pre jedno 2 godine, samo nisam siguran da li je bas potpuno isti model. Uglavnom 400x1000. Tusirane klizne staze, fin ovako i davao ga covek za 1000 evra, ali go strug bez bukvalno nikakvog alata i opreme.
 
Ja bih ti takođe preporučuo PA30 ili 631.
Radićeš kao čovek, nećeš izgubiti na vrednosti tokom vremena, i sve je standardno u vezi njega.
Ako u okolini Bg-a treba neko da pregleda mašinu, to neće biti problem. Prevoz radiš šlep službom jer ti on to najlakše spusti u dvorište, pa posle na cevima kotrljaš gde hoćeš. Imam i za prevoz profesionalca..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka
Ignoriso sam tvoj savet i pogodio se telefonom sa "čovekom" za taj metalprogres. Onda nastupaju problemi, angžujem brata od ujaka on u roku od pola sata ugovori prevoz ali čovek poče da zabeđuje sve pare na ruke pa utovar. Sta ja znam može nešto da se ošteti u transportu...itd.Srećom nismo imali sve pare, nedelja je ne rade banke. Ps. Ako naiđeš na nešto dobro obavesti me, a možeš i da s vratiš nisam daleko od Zlatibora.
 
Ne strug su subotu gledali moj brat i njegov komšija strugar, odmah juče smo imali 1000 evra u kešu, i bili spremni da juče utovarimo strug da bi dans srug stigao kod mene i ja poslao pare po vozaču. Pošto sam zbog nevremena izgubio telefonsku vezu moj brat mu ponudi 1000 e Čovek kaže sve pare na ruke pa utovar. Malo kasnije meni stiže poruka strug više nije na prodaju, a brat me zove pozajmio sam pare ovog čoveka nema sve je zaklučano dal da ga "jurim". Nemoj čovek je odustao.
Koje tu bio u većem riziku? Verovatno on.
 
Pa vidi, taj čovek je legitimno tražio novac za svoju robu pri preuzimanju, mada može garancija da se dobije na razne načine. Iz mog iskustva ako posao ne ide glatko, ja ga odmah ne forsiram i odustajem. Ko zna zašto je to dobro.
Ja sam češće u Bg-u nego na Zl, i ovamo ću videti šta od ovih PA30 i sličnih mogu da ti nađem, pa ti javljam. I ostale forumske kolege će se verovatno uključiti u akciju..;)
 
Pazi, ja tog coveka uopste ne mogu da osudjujem zbog postupka. Ti kupujes, drugi gleda, treci prevozi, on ostaje bez struga, a ne dobija sve pare. Ko zna sta je njemu sve proslo kroz glavu?
Inace sam praksu imao na PA 30 ili P 631, vise se i ne secam. Uglavnom dosta masivan i glomazan strug i nije bas pogodan po meni za nekog ko ne radi cesto neke krupne komade. Za sitne stvari malo nepraktican. Dobro bi recimo posluzio za obradu kamionskih diskova i traktorskih dobosa.
 
Ne osuđujem ga ni ja, da je sačekao pola sata dobio bi pare. Nismo mi došli sa zelenim tamićem pa da uzmemo robu i da nas nikad ne vidi. Verovatno se uplašio brzine kojom smo sve organizovali, brat je komercialista i poznaje ljude i angažovao je prevoznika kojeg i prodavac poznaje, tako da bi i novac dobio sigurno. Čega se ne se on plaši mene više ne zanima ako prodavac plače za svojom robom to ne kupujem.
 
Nazad
Vrh