Strug i alati za obradu metala

Pre 35 godina sam ja išao u školu pa je ;Morando; već bio star, a ovaj švaba je deda za ;Moranda; Šta piše na librici???

Da, napravljen je između 1935 i 1940.
Na librici ne piše godina proizvodnje .Našao sam na netu da je proizvodnja počela 1933.

Izgleda dosta solidno za godine,ali je pitanje, koliko se ja razumem :osmeh: .......Nije imao putnih troškova pošto ga je kupio u komšiluku.

Jel cena ispod 'iljadarke?
Većinu običnih zupčanika radim na Pfauteru iz '38.. mašina je u sposobnijem stanju od mnogih pola veka mlađih..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Za kućne potrebe puna kapa.
Uz još toliko vrednosti u alatu i priboru, može se obaviti skoro sve..

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Koje ulje se sipa u menjačku kutiju struga,nema pumpu ?
Koje ulje koristiti za podmazivanje bronzanog ležaja u vretenu ?

Koje ulje se sipa u menjačku kutiju struga,nema pumpu ?
Koje ulje koristiti za podmazivanje bronzanog ležaja u vretenu ?
Хе-хе, последњи стручњаци за тај струг што сте пазарили, умрли су још крајем прошлог века.

Нисам неки стручњак за машине за обраду метала, али не видим да се за мењач не користи нешто друго што се не користи и за пола века млађе стругове, а за тај бронзани лежај бих ипак проверио јер је могуће да је у питању она порозна, синтеризована бронза (или како је већ зову), па је могуће да ту иде неко заиста ретко уље, да може да.... "прожима" ту бронзу.

U ceo strug sae 30 slobodno...licno sam probao hd46...sae30..sad sam zadnje sipao sae 40....razlike su da je sa sae30/40 tisi i zimi treba ostaviti malo duze ukljucenog dok ne digne ulje..naravno ko nema grejanu radionicu.... ko greje stalno nema razlike..jbg svakako ga treba ostaviti da radi na prazno prilikom prvog pokretanja bar 10 minuta i posle par minuta na najnizim obrtajima
sve mazem sa sa 30/40 jedino krajeve vucnog i navojnog vretena,pinolu konjica i zupcanike na gitari(da mi ne prska po kaisima) sa mascu
nedavno kad su mi nudili neku emulziju nudili mi i ulje za klizne staze al nisam uzeo

Nekadašnja ada je pisala da se leti u menjac sipa HD 68 leti, zimi HD 46. Za norton i sport ne znam sta su preporucivali, ali kada sam kupovao neke delove u adi rekli su mi da sipam sae 30 i to sam i uradio. Ulje i filter menjam godisnje i gas, mada meni strug radi 15-20 sati nedeljno max

Добро, знам шта је "Нортон" - врста "мењача" на стругу, али шта је "Спорт" - мењач са косозубим паровима зупчаника који се шалтају без заустављања струга? :unsure:

Nazad
Vrh