AcA OPEL
Član
Krematore kako te sluzi Galeb, radis li nesto?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
To mu onda dođe kao lični psiholog..Zato naplaćuje dolazak 150€ pa može da mu priča šta hoće
Pa drug moj, ako tebi treba 3 dana da "podesiš" trapezno vreteno, mozda zato sto imas neki Nasa strug, kod mene neki primitivan, obicni jugoslovenski, samo jedna matica na kraju, i sa njom se "doteze" kuglicni ležaj vretena. Mozda je tvoj suport u stvari odlivak sa poklopca nuklearnog silosa, ne znam....Sad si me tek prosvetlio da sam špinglu i navrtku skupo platio i da nisam dovoljno guglao.
Što je najgore ja sam to tri puta uradio, odnosno, po tvome tri puta pogrešio..
Pretpostavio sam da si u subotici našao fultech, ali guglaj još malo pa ćeš naći još jeftinijeg materijala recimo u Nišu, ili NS..
Nekim ljudima jednostavno nemožeš pomoći koliko god se trudio..
@SeljakizGrada
Jel misliš da će dobar mašinbravar da sluša ovakve priče o ugradnji špingle i navrtke iz general store prodavnica i da ih prilagođava tri dana?
Još da mu kaže da treba prvo da tušira klizne površine, boske bi mu rekao da 'oće da mu bespotrebno uzme novce. Pa da treba da menja letve klizača, tek bi bio cirkus..
Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
Ne treba meni drug moj sad da učim obradu metala u sitna crevca, sve ovo je za hobi, kućnu varijantu, za lične potrebe. Necu se ja vjerovatno nikad upuštati u bavljenje ovim poslom profesionalno. Da planiram ozbiljno da se bavim ovim, sigurno bi bar neki kurs upisao, ili otišao na obuku kod nekoga. Ovako uz jako stijesnjen vrijeme na raspolaganju, učim koliko mogu.Ako si spreman da platiš (ne mislim meni) nego majstoru mogu da ti dam kontakt od ljudi mašin bravara koji su zantan kalili u mehaničkoj na održavanju i znaju sve u najsitniji šraf,ali samo za put do tebe uzimaju 150€
Sam ako nisi imao dodira teško da ćeš bilo šta pravilno da naučiš,a majstori ko majstori alergični da prenose znanje,ne zbog sujete nego treba znati da preneseš znanje.
tako je druze.Ne treba meni drug moj sad da učim obradu metala u sitna crevca, sve ovo je za hobi, kućnu varijantu, za lične potrebe. Necu se ja vjerovatno nikad upuštati u bavljenje ovim poslom profesionalno. Da planiram ozbiljno da se bavim ovim, sigurno bi bar neki kurs upisao, ili otišao na obuku kod nekoga. Ovako uz jako stijesnjen vrijeme na raspolaganju, učim koliko mogu.
Evo danas sam napokon slobodan pa sam rasturio kompletan suport na froncle i utegao ga kao curicu, sve očistio i podmazano, cak i zupčanik poduznog pomaka sam dotegao da nema više od 2mm lufta na rucici na vanjskom obimu, sa djelicem mm koliko ima sam zupčanik na letvi, ispod toga ne može jednostavno. Sad sklapam pa posle pravim konus, malo deblji pa vidjecemo do kraja dana, da li treba uopšte matica da se čačka dalje. Mada, kao što rekoh, i ovako radi sve kako treba, tih par mm lufta i ne znači ništa, ali napravismo nauku od toga. Mislio sam da dvodijelnu zamijenim sa jednom iz komada, ali odosmo daleko.
A i sve je mnogo drugačije kad u proizvodnji imas karakteristike materijala, karakteristike nozeva, obrtaje, sve propisano, i kad trazis po garazi komad metala da obradis za klin za utvrđivanje radilice i slicno, koji treba da dovedes maltene na 1mm +- odstupanja, bez desetih i stotih.
Ja skidam kapu profesionalcima, ali nemam zaista potrebe da zalazim toliko u dubinu.
Sve što sam tražio je pomoć oko matice, i materijala za nju, za hobi, kućne vragolije, ali odosmo na zalost u svemirsku tehnologija.
Galeb jos nije poleteo , jbg obaveze, vrlo uskoro cu valjda da nabavim alat, pa da krenem da pickam nesto .Krematore kako te sluzi Galeb, radis li nesto?
Neće oni da te uče,već dodju pogledaju i daju ti savete šta i kako.Dal vredi ulagati ili ne i budeš 100% siguran da imaš ispravnu stvar,a najgore je raditi,a pogotovo učiti na neispravnoj stvari.Ne treba meni drug moj sad da učim obradu metala u sitna crevca, sve ovo je za hobi, kućnu varijantu, za lične potrebe. Necu se ja vjerovatno nikad upuštati u bavljenje ovim poslom profesionalno. Da planiram ozbiljno da se bavim ovim, sigurno bi bar neki kurs upisao, ili otišao na obuku kod nekoga. Ovako uz jako stijesnjen vrijeme na raspolaganju, učim koliko mogu.
Evo danas sam napokon slobodan pa sam rasturio kompletan suport na froncle i utegao ga kao curicu, sve očistio i podmazano, cak i zupčanik poduznog pomaka sam dotegao da nema više od 2mm lufta na rucici na vanjskom obimu, sa djelicem mm koliko ima sam zupčanik na letvi, ispod toga ne može jednostavno. Sad sklapam pa posle pravim konus, malo deblji pa vidjecemo do kraja dana, da li treba uopšte matica da se čačka dalje. Mada, kao što rekoh, i ovako radi sve kako treba, tih par mm lufta i ne znači ništa, ali napravismo nauku od toga. Mislio sam da dvodijelnu zamijenim sa jednom iz komada, ali odosmo daleko.
A i sve je mnogo drugačije kad u proizvodnji imas karakteristike materijala, karakteristike nozeva, obrtaje, sve propisano, i kad trazis po garazi komad metala da obradis za klin za utvrđivanje radilice i slicno, koji treba da dovedes maltene na 1mm +- odstupanja, bez desetih i stotih.
Ja skidam kapu profesionalcima, ali nemam zaista potrebe da zalazim toliko u dubinu.
Sve što sam tražio je pomoć oko matice, i materijala za nju, za hobi, kućne vragolije, ali odosmo na zalost u svemirsku tehnologija.
Pa drug moj, na početku sam napisao, strug je odlican, nema lufta nigdje samo u poprečnom posmaku imao je jako malo lufta, mozda nekih par mm, sto u sustini ne smeta uopšte u radu. Ok, kad treba nesto extra precizno da se odradi pa da se ide preko oznaka na dobosima, onda bi malo smetalo, ali meni to vjerovatno neće trebati za života.Neće oni da te uče,već dodju pogledaju i daju ti savete šta i kako.Dal vredi ulagati ili ne i budeš 100% siguran da imaš ispravnu stvar,a najgore je raditi,a pogotovo učiti na neispravnoj stvari.
Ne znam čime se baviš,pa imaš potrebe za sopstvenim strugom,meni strug zatreba par puta nedeljno,ali nemam nameru da isti nabavlja jer nije nešto što se nauči za par nedelja,pogotovo ne možeš sam da naučiš.A bavim se svim i svačim
Nije to nikakva svemirska tehnologija već je mašinstvo takvo,suvo i dosadno.Milion materijala i bezbroj iskustava sa njima.Nekome je posao da ispituje i projektuje sve to i budi siguran da nije stavio bronzu tek onako.Eto ta bronzana nije samo nadješ na internetu "prodajem bronzanu maticu" bronzana matica ti za konkretni slučaj koji te muči ne znači ništa,treba ti legura koja će tačno da zadovolji potrebu to je u tvom slučaju CuSnSi.
Ako se pitaš zašto baš to,onda si izabrao pogrešan hobi
Hvala Bogu da napokon priznaš, ok je to, samo se onda postavlja pitanje, koje sile su te pritisle da dva dana udaraš filozofiju na pitanje na koje ne znas odgovor, ali bi nešto da izjavis za dnevnik i ubi nas pametovanjem.Nećeš valjda nositi kod majstor Mike pored svoja četiri švajs aparata?.
Dozvolićeš majstoru da zaradi od tebe?
Dobro si zaključio da neznam zašto ide bronza za navrtku.
Od sada i ja prelazim na mesing ili još novije materijale jer je bronza prevaziđena a plus i nismo sigurni da treba tako skup materijal.
Poslato sa PPA-LX2 pomoću TapatokaH
Druže, uz dužno poštovanje prema poginulim kolegama, i oficirima i podoficirima i vojnicima, moram ti reci da ne jedeš ono što se ne jede. Dodji kod mene u goste da te odvedem u spomen sobu, da vidis malo koliko je starješina izginulo u tim ratovima gdje su se igrali sa strugovima, pa stradali od matica vjerovatno. Ginuli su svi, i vojnici i sirotinja i civili i oficiri i podoficiri. Pusti se toga, ziv bio...Mirosti pusti covjeka neka radi kako je zamislio. Kad ga opali matica ili sipka u glavu sjetice se tebe, ne brini Ne daj Boze opet da se zarati, opet ce sirotinja raja u rov a oficiri na strug da se igraju. Neko bi rekao deja vu.