Strništa i rad na njima

ovde u donjem sremu ima ga na svakoj njivi
ja kad prodje zetva i kad se odnese slama ( izbalira ) prvo izvucem stajnjak oko 5-6 prikolica trotonki po k/j i onda cekam da korov naraste tako da kad sirak pocne da vlatava oprskam totalom
i na kraju pocetkom oktobra duboko oranje i na prolece je zemlja kao pepeo sitna
 
Zar se stajnjak ne zaore odmah po iznošenju , jer kad se osuši ne vredi baš puno . :nono:
 
Koliko znam da je uloga stajnjaka prvenstveno povecanje humusnosti tla, a tek onda gnojidba... Sto veci sadrzaj humusa u tlu to bolje, tako da ga mozes zaoravati kad god zelis... Dakako da bolje gnoji kad se zaore odmah, nego kad odstoji i dusik ishlapi iz njega.
 
Nije stajnjak sam po sebi humus već se razgradnjom u zemlji dobija humus (usled delovanja mikroorganizama iz zemlje i iz njega samog...) tako da je glupost ne zaoravati stajnjak odmah već kad se osuši. Tad to nije stajnjak već obična slama u kojoj su mikroorganizmi uginuli.
 
Stručnjaci kažu izneseš dnevno stajnjaka koliko možeš taj dan i da uzoreš .
 
sirka ima svuda nema gde ga nema i ja nisam nigde jos video njivu koja nema divljeg sirka osim mojih naravno na kojima ih gotovo da nema jer svaki put dobro motikom suzbijemo pa ga nema ali ima onih koji nemogu da se izbore s njim a nekada divljeg sirka nije bilo pre 30 godina i do tada su bile samo sirokolisni korovi dok su divlji sirak su nam doneli iz amerike kao i ambroziju :zli: ::lose:: i pustili s aviona i tako nisu bili herbicidi za to pa se to rasirilo svuda i eto sada moramo da se borimo s tim.... :zli: :udri: :udri:
 
Dzoni da nisi malo preterao sa konstatacijom .Nemoj nas izazivati da ti pisemo grublje izraze za ovakve postove.
 
ma sirak je sada kesa od trave lako se suzbija skoro svuda kod mene je ambrozija sada
no.1
 
ma nisam preterao s nicim kiraj samo kazem ono sto znam a vi mi kazite dali govorim istinu ili ne :bravo:
 
Kakvi amerikanci i avioni. Gde si to cuo,jos kazes da znas a nisi se ni rodio ,kad se sirak pojavio.
 
Ma nisi preterao... :haha:
Na kojoj njivi nema sirka nema ni kukuruza.Tako kod mene u kraju govore stari paori.
 
Sirak nevoli crnu ritsku zemlju! Bar je tako u nasem kraju i tu je Kiki 100% upravu! Ali nije tacno da ga nema u banatu, Kiki idi do barnahata pa ces ga naci u izobilju!
A za Jhony-phoeniksa samo toliko da se rizomski sirak motikom nemoze unistiti! Ti ga mozda poseces motikom ali on iz korena opet raste tako da tu jedino herbicid moze nesto da odradi!!
 
Ma znam ja mityoo da ga ima , ali ja ga nemam hvala bogu u svojim njivama . Imao sam u jednoj i tu sa sejao pšenicu i totalom ga prskao , a sada je tamo lucerka . Tako da se nadam da ga neće biti . :cao:
 
Avioni...
Svašta možeš pročitati ovde.
I savko ko kaže da nema sirka na njivi - radi suprotno od govorenja istine.
 
kod nas u južnom banatu je sirak naj normalnija pojava i ko kaže da ga nema ili da ga je jedne godine uništio i da ga od tad nije imao laže
komšija je na tavanu imao seme sirka staro 30 god i ono je niklo čim ga je stavio u zemlju.
inače se za razliku od nekada uspešno suzbija u svim kulturama ali i dalje je trošak na koji mora da se računa.
 
Branko i ostali
Imam njivu 16kj u tabli u koju mozes da odes i da trazis ceo dan neces naci nijednu biljku divljeg sirka! Neznam zasto ali tako je! A to moze i Kiki da potvrdi da je u ritskoj crnici sirak retka pojava! Muhara ima ko blata i svih ostalih sirokolisnih korova ali divljeg sirka NEMA!!
 
Kod nas ga ima ako ga neko nema i ako mu je žao zbog toga neka dodje daću mu džabe neka nosi koliko god hoće. :haha:
Inače na svojim njivama nemam iz rizoma već iz semena a prisustvo korova zavisi i od primena agrotehničkih mera.Recimo ima ljudi koji ne prskaju žito kao ono što ću čisto je a žito se prska zbog konkurencije korova.Nisam nikada imao galijuma u žitu dok nije počelo da se seje semensko a sa time stižu i korovi jer koliko sam gledao kao i da nije selektirano i ima baš svega i svačega u džaku.
 
Nazad
Vrh