Strništa i rad na njima

Meni je prošle godine strnište predjeno gruberom osim nicanja velike količine korova, nikad lepše oranje nisam imao a orem drndavim imt plugom, jedna brazda.

Nakon jucerasnjih 9L lijepo se danas gruberisalo. To da bude teze oranje na jesen tamo gdje se dirao strnjak je zato sto se vecinom ide u krivom trenutku, pogotovo sa vucenim tanjuracama i gruberima, il idu kad je premokro il kad je presuho pa se napravi gore nego sto je bilo. Kratka teska tanjuraca ima prednost u prasenju jer ima malo ‘siri vremenski raspon’ za idealne uvjete kad se moze odraditi dobro prasenje strnista al ja preferiram vise gruber posto sam na 90% povrsine pod psenicom izbacio herbicidni tretman u proljece, a strnjake ne koristim total pa mi je bolji izbor protiv korova gruber jer tanjuraca samo isjece il preskoci..a i kolega je naveo fino, daleko vise je ‘za’ benefita od prasenje strnista nego ‘protiv’

e028268008b0ed1d0dcfae8711122271.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Obično bude bolje tamo gde se ne dira ništa ali ne uvek.Prošle godine strništa gde sam izvlačio stajnjak i zatanjirao ga išla su kao kroz puter jer se očigledno sačuvala vlaga.Tamo gde nije dirano bilo je strašno, suvo i tvrdo.Po meni ne dirati ništa sada već čekati priliku za prskanje sirka pa nakon toga ako krenu novi ponici korova, pšenice ili ječma tanjirati pa kasnije orati.
A sta raditi ako komsija voli da pali🤣🤣🤣

Da. Pre 2 godine botanička bašta bila. Pšenica uradjena i ništa pipnuto do decembra...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Jutros ustao oko 5, odluka je pala da "rešim" strnjište, oranje malim OLT dvobraznim plugom, pa jedan prohod "lakom" OLT tanjračom 20 diskova, da poravnam....
Sve planirano i odrađeno do 10 prepodne, sa povelikom pauzom za "kafućino" i uz njega, njiva je na 800 metara od kuće...
Potrošnja "mešavine" goriva , za današnje obadve operacije je 12 litara....
Sledeća stavka je prskanje korova, kada se steknu uslovi za to, ne u skorije vreme...

Poslednja izmena:
Jutros ustao oko 5, odluka je pala da "rešim" strnjište, oranje malim OLT dvobraznim plugom, pa jedan prohod "lakom" OLT tanjračom 20 diskova, da poravnam....
Sve planirano i odrađeno do 10 prepodne, sa povelikom pauzom za "kafućino" i uz njega, njiva je na 800 metara od kuće...
Potrošnja "mešavine" goriva , za današnje obadve operacije je 12 litara....
Sledeća stavka je prskanje korova, kada se steknu uslovi za to, ne u skorije vreme...

Gledaj da između Gospojina preoreš i na jesen duboko, uradićeš pravu stvar.

Nazad
Vrh