Strništa i rad na njima

Dikoflen,
ako se već ore, ja bih posijao nešto za zelenu gnojidbu. Sjeme sigurno ne dođe više od totala, a ne truje se zemlja. Već nekoliko godina sijem rauolu (uljana rotkvica) i jako sam smanjio korove u slijedećoj kulturi. Osim toga popravlja strukturu tla te izvlači na površinu dušik koji je ispran u dublje slojeve.
 
Ove godine mora ići totalni herbicid zbog sirka koji je probio u zavisnosti od parcele do parcele negde kao da je džungla a ne njiva.
 
Kod nas je krenuo sirak mestimicno,i onda znajuci iz prakse,taj prvi pocne da baca seme a ostali korovi jos nisu izasli,i onda je problem kad prskati. Zato sam se odlucio ove godine da sve istanjiram,posto ima vlage krenuce sve u isto vreme i posle total. Ove godine ce biti i dosta psenice posto su kombajni izbacivali stura zrna.
 
Imam 2ha zakupa novog gde je sirak dzunglica bila u zetvi. Planiram ici 2x totalom. Jednom za 10 dana a drugi put oko 1.9 i onda 1.10 plug.
 
Zakorovljenost je velika trebace tu svasta raditi! Nemam psenice (vec 10god) po neki kj. jecma zbog stoke, moj redosled bi bio: total, griota bi bilo ne unistiti rizom sirka kad je vec odmah dostupan zbog retke psenice, nakon 20 dana tanjiraca da se smakne kojekakvo zelje i ujedno iziritira jos po neki rizom ako je promakao i jos jednom total.
 
Ja cekam jos par dana da jos malo trava izadje. Onda prskam totalom oko 7l/ha i kad se to bude osusilo odmah posle neke kise idem sa plugom plitko i spremam za sejanje KWS-ovu belu slacisu za zeleno djubrenje. Verovatno cu pre oranja ici i oko 50kg/ha uree i neki preparat za razdradnju ostataka. Kad god sam to koristio vidim sl god da ostataka na parceli nema. A kvalitet zemlje mi se sve vise popravlja pogotovu se to primeti u oranju. Toliko je mekano i rastresito da je milina. A i po prinosima se vidi. A glista u zemlji sve vise. I kad ima dosta kisa pojavljuje se mnogo nekih pecuraka.verovatno im odgovara takva zemlja.
 
Koji preparat koristis,posto sam kupio tarup a nece vise biti stajnjaka (prekidam tov bikova) planiram od jeseni poceti da tarupiram i zaoravam svu masu.Pomoglo bi i tretiranje nekim preparatom.

Sent from my A6 using Tapatalk
 
Ja uzeo glifomark i još neki agromarketov. Jedan je od 10l i tu je cena 360 po l a ovaj drugi je 5l pakovanje i cena 370.
 
Neko od kolega je pisao da dodaje maton uz total , postoji gotova kombinacija , a evo i sta kaze proizvodjac koje su prednosti u odnosu na sam total >>>
( namerno nisam stavio o kom preparatu se radi , da ne bi bila reklama... )

AKTIVNA MATERIJA: 240 g/lit glifosat (IPA so) + 160 g/lit, 2,4-D

Osobine i način delovanja:
Namenjen je poljoprivrednicima za lakše, efikasnije i bezbednije kontrolisanje problema sa korovima na strništu i na nepoljoprivrednim zemljištima.

kombinacija glifosata – herbicida sa totalnim, neselektivnim i sistemičnim delovanjem i 2,4-D u najnovijem obliku soli, koji veoma efikasno deluje na širokolisne korove ali i kao dodatni aktivator glifosata. Rezultat toga je mnogo brže delovanje od klasičnih totalnih herbicida, sa širim spektrom delovanja, kao i veća efikasnost na neke otporne rizomske korove poput poponca, rastavića, palamide,…

Prednosti i razlike u odnosu na standardni glifosat:
mnogo brže delovanje
veća efikasnost
ne zavisi od spoljnih uslova sredine , pogodan za rano proletnje primene kada je prohladno (pre setve ili pre nicanja useva)
savremeniji okvašivači
postojaniji na spiranje kišom
ekološki prihvatljiviji
prihvatljiviji u merama borbe protiv rezistencije korova
Primena:
Primenjuje se u voćnjacima starijim od četiri godine, vinogradima, strništima i nepoljoprivrednim površinama.
3–5 l/ha, uz preporuku da se više doze koriste za suzbijanje otpornijih višegodišnjih korovskih vrsta, sa dubokim rizomskim korenovim sistemom, a jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova sa nižom dozom tj, 3 l/ha.
Preporuke i napomene vezane za primenu:
Preporučuje se da se mehanička obrada useva ne izvodi dve nedelje posle primene. Prilikom tretiranja treba sprečiti zanošenje kapi na susedne useve.
 
I meni se bolje pokazalo da dodam malo 2,4 d uz total, umesto da pojacavam dozu totala, a i jeftinije je. Jedino kad nema sirokolisnih korova bude mi zao:haha:
 
Nazad
Vrh