Strništa i rad na njima

iwanho

Član
Učlanjen(a)
15 Feb 2009
Poruka
483
Lokacija
Krapina, Hrvatska
Dikoflen,
ako se već ore, ja bih posijao nešto za zelenu gnojidbu. Sjeme sigurno ne dođe više od totala, a ne truje se zemlja. Već nekoliko godina sijem rauolu (uljana rotkvica) i jako sam smanjio korove u slijedećoj kulturi. Osim toga popravlja strukturu tla te izvlači na površinu dušik koji je ispran u dublje slojeve.
 

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
27.973
Lokacija
Sremski Mihaljevci
Ove godine mora ići totalni herbicid zbog sirka koji je probio u zavisnosti od parcele do parcele negde kao da je džungla a ne njiva.
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2013
Poruka
4.136
Lokacija
vrsac
Kod nas je krenuo sirak mestimicno,i onda znajuci iz prakse,taj prvi pocne da baca seme a ostali korovi jos nisu izasli,i onda je problem kad prskati. Zato sam se odlucio ove godine da sve istanjiram,posto ima vlage krenuce sve u isto vreme i posle total. Ove godine ce biti i dosta psenice posto su kombajni izbacivali stura zrna.
 

bojcetic

Član
Učlanjen(a)
14 Jan 2009
Poruka
12.812
Lokacija
Stapar
Imam 2ha zakupa novog gde je sirak dzunglica bila u zetvi. Planiram ici 2x totalom. Jednom za 10 dana a drugi put oko 1.9 i onda 1.10 plug.
 
Učlanjen(a)
20 Sep 2011
Poruka
6.037
Lokacija
Novi Kozjak Banat
Zakorovljenost je velika trebace tu svasta raditi! Nemam psenice (vec 10god) po neki kj. jecma zbog stoke, moj redosled bi bio: total, griota bi bilo ne unistiti rizom sirka kad je vec odmah dostupan zbog retke psenice, nakon 20 dana tanjiraca da se smakne kojekakvo zelje i ujedno iziritira jos po neki rizom ako je promakao i jos jednom total.
 

MIRBAN

Član
Učlanjen(a)
22 Avg 2016
Poruka
1.264
Lokacija
Obrenovac
Ja cekam jos par dana da jos malo trava izadje. Onda prskam totalom oko 7l/ha i kad se to bude osusilo odmah posle neke kise idem sa plugom plitko i spremam za sejanje KWS-ovu belu slacisu za zeleno djubrenje. Verovatno cu pre oranja ici i oko 50kg/ha uree i neki preparat za razdradnju ostataka. Kad god sam to koristio vidim sl god da ostataka na parceli nema. A kvalitet zemlje mi se sve vise popravlja pogotovu se to primeti u oranju. Toliko je mekano i rastresito da je milina. A i po prinosima se vidi. A glista u zemlji sve vise. I kad ima dosta kisa pojavljuje se mnogo nekih pecuraka.verovatno im odgovara takva zemlja.
 

zombie_666

Član
Učlanjen(a)
29 Apr 2010
Poruka
5.790
Lokacija
BiH/RS Janjari
Koji preparat koristis,posto sam kupio tarup a nece vise biti stajnjaka (prekidam tov bikova) planiram od jeseni poceti da tarupiram i zaoravam svu masu.Pomoglo bi i tretiranje nekim preparatom.

Sent from my A6 using Tapatalk
 

jjova

Član
Učlanjen(a)
28 Sep 2011
Poruka
2.251
Lokacija
Mokrin
Ja uzeo glifomark i još neki agromarketov. Jedan je od 10l i tu je cena 360 po l a ovaj drugi je 5l pakovanje i cena 370.
 

kanački

Član
Učlanjen(a)
29 Jun 2011
Poruka
2.647
Lokacija
Zrenjanin-Tomaševac
Neko od kolega je pisao da dodaje maton uz total , postoji gotova kombinacija , a evo i sta kaze proizvodjac koje su prednosti u odnosu na sam total >>>
( namerno nisam stavio o kom preparatu se radi , da ne bi bila reklama... )

AKTIVNA MATERIJA: 240 g/lit glifosat (IPA so) + 160 g/lit, 2,4-D

Osobine i način delovanja:
Namenjen je poljoprivrednicima za lakše, efikasnije i bezbednije kontrolisanje problema sa korovima na strništu i na nepoljoprivrednim zemljištima.

kombinacija glifosata – herbicida sa totalnim, neselektivnim i sistemičnim delovanjem i 2,4-D u najnovijem obliku soli, koji veoma efikasno deluje na širokolisne korove ali i kao dodatni aktivator glifosata. Rezultat toga je mnogo brže delovanje od klasičnih totalnih herbicida, sa širim spektrom delovanja, kao i veća efikasnost na neke otporne rizomske korove poput poponca, rastavića, palamide,…

Prednosti i razlike u odnosu na standardni glifosat:
mnogo brže delovanje
veća efikasnost
ne zavisi od spoljnih uslova sredine , pogodan za rano proletnje primene kada je prohladno (pre setve ili pre nicanja useva)
savremeniji okvašivači
postojaniji na spiranje kišom
ekološki prihvatljiviji
prihvatljiviji u merama borbe protiv rezistencije korova
Primena:
Primenjuje se u voćnjacima starijim od četiri godine, vinogradima, strništima i nepoljoprivrednim površinama.
3–5 l/ha, uz preporuku da se više doze koriste za suzbijanje otpornijih višegodišnjih korovskih vrsta, sa dubokim rizomskim korenovim sistemom, a jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova sa nižom dozom tj, 3 l/ha.
Preporuke i napomene vezane za primenu:
Preporučuje se da se mehanička obrada useva ne izvodi dve nedelje posle primene. Prilikom tretiranja treba sprečiti zanošenje kapi na susedne useve.
 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
4.579
Lokacija
Vrsac
I meni se bolje pokazalo da dodam malo 2,4 d uz total, umesto da pojacavam dozu totala, a i jeftinije je. Jedino kad nema sirokolisnih korova bude mi zao:haha:
 
Vrh