Strništa i rad na njima

Ja stavljam na jutro 10 kg, to je sasvim dovoljno, ali ako se stavi i 12 kg na jutro neće škoditi.

Moglo bi da se poseje i odmah nakon žetve, što da ne, samo ona onda prije dozreli i prije ju treba zaorati, nemože se čekati do studenog. No to bi možda bilo i pogodno onima koji bi želeli još nešto posejati početkom 10 meseca.

Ja bi hteo lucerku da stignem posle strna da se posejem, ali ako bude susa onda tropa...

Jel bi i raola morala da se seje sa rucnom masinicom, kao lucerka? mislim velicina semena, posto sejalicu nemamo, a verovatno ciklonom ne moze :osmeh:.

Raola ima sjeme kao i uljana repica. Jedan moj kolega sije rasipačem tako što je na onom "šuberu" na rasipaču probušio rupu bušilicom (mislim 12 mm)
i tako sije čak i uljanu repicu.

Koliko joj treba da dostigne tu vegetaciju sa slike, za zaoravanje? 2 meseca ili vise?

Koliko se otprilike krece prinos semena, na toj parceli koju sejete za seme?:ppozdrav:

Izvini druže, promakla mi je tvoja poruka...

Vegetacija kod raole traje oko 60 dana ako su povoljni uslovi, da ne kažem idealni, ako nema vlage u nicanju vegetacija se produžuje.

Za seme ti stvarno neznam koliko se može dobiti, evo kolega je dobio sa površine pola kj oko 200 kg, tako mi je rekao, a moja je bila dosta slaba, dobio sam oko 120 kg sa površine 1000 čhv

rauola sijana početkom 9. mjeseca

20151023_110948.jpg

20151023_120549.jpg

Sjeme je veličine kao sjeme sirka. Ja ju sijem sijačicom (8-10 kg/kj), a tko može rasipačem isto štima jer ju je dovoljno zatanjurati, brzo i dobro niče (ako ima vlage).

A na prolece ce onda samo da ide priprema i setva?

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

Ma salim se ,bio sam u prolazu kroz Budisavu i video te sa masinom a posle u povratku sam video da radis sa desne strane puta prema Novom Sadu.

I tako svake godine, plodored, kukruz pa žitarice, strnište pa raola i stalno u krug tako da Raola na svim zemljama vadi hranjiva iz dubljih slojeva, a njezinom razgradnjom stvaramo nove količine humusa u tlu, razvoj mokroorganizama i zemljišne faune!
Samim tim procesima uništavamo korove bez upotrebe herbicida!

U takvoj agrotehnici, sa kojom kolicinom mineralnih djubriva idete pred setvu kukuruza, a sa kojom za setvu psenice? Interesuje me dali je neko kod Vas probao posle rauloe u prolece da seje soju, zbog zajenickih bolesi, pozz :ppozdrav:

Idemo sa jednakom količinom mineralnih gnojiva bez obzira dal je bila raola predhodno ili ne.
Znači neke optimalne količine koje mi stavljamo po KJ nisu prevelike, čak za neke od vas i dosta male količine.
Urea 50 kg/kj predsetveno i to ne na svim parcelma, kod nas je izražen problem sa povelikom kiselosti tla pa ne upotrebljavamo previše uree jer ona dodatno zakiseljuje tlo.
NPK 15-15-15 u setvi 150 kg/kj, znači direkt u sejačicu
KAN u kultivaciji, znači prihrana 120-130 kg/kj

Naravno uz to se koristi puno stajnjaka i tekuće gnojevke, provodi se kalcifikacija, svaku godinu na nekim parcelama i tako u krug.

Nazad
Vrh