Strništa i rad na njima

Misliš da oreš zimsko ? I ja tako nešto planiram , možda total napreskok , malo sačekati i to je to .

Da zimsko,istanjirao sam u dijagonalu da malo izravnam njive,kad padne kisa uzorem i kad posejem zito zatvorim brazdu.

da li bi bilo bolje kad sirak izadje prskati totalom ili ponovo tanjirati?
Prskaj sa totalom , zato što tanjiranjem nećeš postići ništa ukoliko imaš rizomskog sirka, samo ćeš ga iseckati i razmnožiti. Cilj je da se ubije rizom, nažalost to jedino može za sad da se uradi Glifosatom , možda naučnici smisle nešto novo posle 45 godina...

Ja mislim da ne pomaze ni glifosat,to je trenutno zaustavljanje! samo oranje posle zetve odnosno ugarenje sto plice da se rizom sprzi na suncu inace kad je pod zemljom ne moze mu ni sekira nista,ugar i do dubokog oranje jos jedno u medjuvremenu.Od kad je prestalo da se ore i preslo na tanjiranje njlive su se zagadile sa korovima.To je jednostavno činjenica kako smo pre 20 god kopali kukuruz okopa se osparta, zagrne i to je to,a sad bi ga kopali sveke nedelje odnosno da ima ko da kopa :haha:.Uzrok svega toga dobro poznat D2!::novac::

Evo malo današnjeg garenja, zemlja idealno vlažna za garenje.

34od8yb.jpg

2n1t3km.jpg

t6p2rd.jpg

Možda je moglo i manje duboko za ugar, ili mi se čini? Nego imam isti plug i nema šanse da ga uštelim da tako lepo prevrne mada na to utiče i što mi je stari 558 jako spor. Brazde mi budu jednake (na ovoj slici je prva veća od druge) ali između proviruje slame. Koga god sam pitao od starih traktorista kažu takav je krivi leopard, loše prevrće?

dubina je oko 17 cm, moglo je pliće ali šta ćeš kad imamo nafte na bacanje :haha: ,ne razumem šta ti znači ,na slici je prva brazda veća od druge ,a ti stari nemaju pojma ovaj plug je izmišljen za oranje pogotovo u kombinaciji sa rusom ,pre njega sam imao IMT 610.07 ali sam orao sa Ursusom 355 i to nije ličilo na ništa baš zbog toga što je traktor spor i samo gura zemlju a ne prevrće.Tako da promeni traktor i videćeš rezultat.

Nisam baš siguran da na oranje više utiče traktor nego plug, naravno pod uslovom da je traktor kadar za dotični plug.

Uopšteno niko nije ni spomenuo tako nešto mi pričamo konkretno o traktoru IMT 558 i MTZ 52,a plug je isti leopard,jedan i drugi traktor se nemogu porediti u oranju sa ovim plugom,tako da u ovom slučaju traktor igra veliku ulogu.

ajde nemoj da procate gluposti. kao prvo zemlja nije ista kao drugo plugovi nisu isti tj nisu raonici i daske u istom stanju opste je poznato da leopard neradi dobro cim raonici malo odu,i to sto plug gura zemlju znaci nije nastelovan dobro a u takoj zemlj ko sto imas ti ja bi sa mojim 540 vuko isti taki plug 1. brzom na toj dubini i tu zemlju mozes da ores i bez raonika

Ja mislim da ne pomaze ni glifosat,to je trenutno zaustavljanje! samo oranje posle zetve odnosno ugarenje sto plice da se rizom sprzi na suncu inace kad je pod zemljom ne moze mu ni sekira nista,ugar i do dubokog oranje jos jedno u medjuvremenu.Od kad je prestalo da se ore i preslo na tanjiranje njlive su se zagadile sa korovima.To je jednostavno činjenica kako smo pre 20 god kopali kukuruz okopa se osparta, zagrne i to je to,a sad bi ga kopali sveke nedelje odnosno da ima ko da kopa :haha:.Uzrok svega toga dobro poznat D2!::novac::
Glifosat je dobro rešenje samo treba biti strpljiv i ne dirati parcelu 20 dana.

Pre tri dana bili da ugarimo lanac i po sa imt 560 i dvobraznim plugom imt 756 visoki klirens
ovako je izledao deo njive gde je krenuo malo sirak
ugar-za-forum-1.jpg

ugar-za-forum-2.jpg

dubina od nekih 15 cm a negde je sulo i malo dublje ali ne vise od 20 cm
ugar-za-forum-3.jpg

ajde nemoj da procate gluposti. kao prvo zemlja nije ista kao drugo plugovi nisu isti tj nisu raonici i daske u istom stanju opste je poznato da leopard neradi dobro cim raonici malo odu,i to sto plug gura zemlju znaci nije nastelovan dobro a u takoj zemlj ko sto imas ti ja bi sa mojim 540 vuko isti taki plug 1. brzom na toj dubini i tu zemlju mozes da ores i bez raonika

Ti si vidim žešče pametan momak ,dođi slobodno pa da probaš prokuvo bi ti traktor za 5 minuta,svaki plug se može naštelovati u svakoj zemlji bila ona rastresita ili ne, tvrđa ili mekša ovaj plug će svaku zemlju prevrnuti i složiti brazdu normalno sa odgovarajućim traktorom ,e sad oće li ona biti sipko rasuta ili će biti u slaninama e to zavisi od zemlje,sa tim tvojim nebi ni zapeo ,ustvari ne znam dali bi mogao opšte podići plug,a što se tiče leopardovi plugova ,takvu glupost još nisam čuo da ne rade dobro kad su istrošeni ja sam sa svojim odradio 30 jutara prošle godine plug je bio maksimalno istrošen plazove malte ne nije ni imao i odradio je posao isto kao i sada stim što se traktor duplo više namučio i potrošio više nafte,a tadaje zemlja bila suva i nabijena maksimalno, mogu ti reći i cifru plugova koja je slomljena kod mene u selu u to vreme.Tako da ako nisi radio sa ovim plugom nemoj ni da lupetaš.

covece znas li ti da slaganje brazde nema veze sa traktorom ukoliko se nejavlja kosa vuca i licno znam da 558 ore sa 2x14 leopardom i oranje bez i jedne mane ,sto se tice da leopard ne ore lepo kad su losi raonici to ti odgovorno tvrdim , radio sam sa leopardom 2x12 3x12( 2x14 sa kojim sam izmedju ostalog pre dve godine ugario sa 540) radio sam i sa 3x14 znaci 540 je vuko 2x12 i 2x14 a sa ostalim u kombinaciji sa 577dv rus 892 i mf 3080 tako da ako si radio sa njim jednu sezonu nisi popio svu pamet ovoga sveta drugo i sam kazes da ti je plug remontovan cinimi se i povecan razmak izmedju glava a od vulkana neznamo kakvo je stanje

Jeste mi zadnji raonik za nijansu losiji od prednjeg, potroseniji i prethodni vlasnik dovario kljun ali brzo silazi u zemlju. Pod "nejednakim brazdama" smatram kad jedan raonik ide ili dublje ili sire, od drugog, pa hvata vise zemlje i pravi veci breg. Inace mislim da brzina traktora ipak malo utice na prevrtanje i da je sa vecom brzinom bolje.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG] Moje strnjiste radjeno prosle nedelje. Vidi se kako ostaje slame a u dubokom oranju je bolje, manje se vidi bilo slama ili sarovina iza beraca. Inace nema kose vuce a traktor uglavnom ne zapinje previse sa ovim 2x14 ni u dubokom oranju sem na velikom brdu i ako je bas tvrda zemlja. Stari tip 558, spori. Ovde su i meni malo nejednake brazde jer sam plug zakrenuo da hvata maksimalnu sirinu a prednja brazda mi je malo niza da brze silazi u zemlju, nije dovoljno nakislo. Blato na tockovima je stajsko dubrivo pogazeno na ovratinama

Svi mi imamo neko misljenje koje je ili dobro ili nije ali radi posao jer se radi sa cim se ima i prema mogucnostima . Nego ne shvatam ljude koji nadju dlaku u jajetu te je kriva brazda te je jedna veca od druge i da je tako kao da je to jako bitno . Sto bi rekli rdjavom k... i dlaka smeta . :udri:

Svi mi imamo neko misljenje koje je ili dobro ili nije ali radi posao jer se radi sa cim se ima i prema mogucnostima . Nego ne shvatam ljude koji nadju dlaku u jajetu te je kriva brazda te je jedna veca od druge i da je tako kao da je to jako bitno . Sto bi rekli rdjavom k... i dlaka smeta . :udri:
Vala bas !

Nazad
Vrh