Strništa i rad na njima

Ne znam ,nema više.Oblaci su prolazili istočno od mene ,tako da sam juče slušao grmljavinu na 10-20 km od mene.

Prošle jeseni sam tanjirao lucerište i sejao pšenicu,najlošije mi je rodila na toj parceli pošto nisam mogao da je kvalitetno spremim.Ovo je jako nezgodna zemlja,pšenicu iznese odlično ,može i suncokret da rodi ali je 300 m od sela pa ga pojedu golubovi.Kukuruz rodi samo kad je godina kao 2010.
Ovo sa pšenicom na pšenicu je više puta isprobano,nema nikakvih problema ako se žetveni ostaci zaoru .Tako može da ide i do 3-4 puta na istoj parceli (bar na ovoj mojoj)
Osim pšenice i lucerke već 15-ak godina nije bila druga kultura.

Da li je obavezno da se zetveni ostaci zaoru ili ne? Pitam, jer stric (a i mene zanima) razmislja da seje psenicu na istu parcelu gde je bila ove godine,a slamu je izbalirao. Inace,nije ni ugario jer je kod nas bilo nedovoljno kise za tu operaciju. I kakva je uopste agrotehnika za "psenicu na psenicu" ?

Ja obavezno orem kada sejem pšenicu na pšenicu.Dubina 25-30 poželjno.Tako mi je preporučio jedan agronom u penziji i pokazalo se mnogo bolje nego tanjirana strnjika.

I koliko tako najvise moze psenica na istoj parceli? 2 godine ili i vise? Da li dolazi do smanjenja prinosa ?

Kod nas u selu, znam da je čovek bar 15 godina sejao pšenicu na istoj parceli.Prinos je varirao u zavisnosti od godine.

Kakve su klimatske promjene došle izgleda da će biti sve više p na p .
Ne mora da znaci.Kod nas,odnosno ja sejem sto manje psenice jer imam dosta zemlje koje plavi voda a ne smem da rizikujem sta ce biti na prolece.Nemam racun da sejem psenicu ili neku drugu ozimu kulturu pa na prolece kada ode voda da sejem kukuruz ili soju.Inace znam per ljudi u seli koji su sejali prenicu 2 pa i 3 godine za redom i katastrofalno prosli.

Završiju parcelu koju sam juče počeo i otišao na lakšu zemlju.I ovde ćemo sejati pšenicu na pšenicu da bi parcelu od 8,75 kj sjedinili.sada je na njoj pored pšenice ,suncokret i lukovno seme.Sloj od 10 cm ima vlafe a dole je suvo.

Kiraj ovako treba da ore kverneland!Namesti taj plug
2upadec.jpg

---------- Poruka napisana u 14:18 ---------- Prethodna poruka je at 14:14 ----------

mn2khi.jpg

Slažem se, da treba da naštelujem plug,ali ne umem bolje.Danas sam prvi put od kad orem doživio da mi u dolju plug beži u manju brazdu a na bregove se "trći".
Baš bih voleo da dođeš kod mene da mi našteluješ plug ili da dođeš sa tvojim plugom u moju zemlju da probaš.
U toku dana sam završio sa plugom pa sam zakaćio tanjiraču i uradio sa njom par jutara.Ipak se lakše šteluje.:osmeh:

Neki ljudi ocigledno nisu svesni da u dobroj zemlji moze i da se ore i bez raonika...a na losoj ako ne ide,mozes da imas 100 kvernelanda,jedino sto ce se uspeti da se polomi nesto!cim vidim vladinu zemlju odma mi se zeludac okrene(ekstra zemlja).a za bezanje pluga(j.banat) da ne pricamo-na dve njive dva stelovanja...inace ako ne diram plug na jednoj njivi zahvat 38,druga 45!inace posle ovih kisa(130 litara)podrivac ide duplo lakse,a tanjiraca ide do osovina i bukvalno ore...strnjika ima da se uradi samo tako.i da,kiraj namesti taj cistac na tanjiraci,opasno je tako u saobracaj.

Od Vas čovek ne može ništa sakriti ,sve vidite.:osmeh:

Taj čistač mi godinama pravi problem,stalno se iskrivi .

Tek da vidite kako je kod mene orati , uglavnom se jednoj njivi mijenja dva tri tipa različite zemlje . .Nebi ni vario plug pomogo . Pošto imam onaj dinašift mjenjač uglavnom u jednoj dužini dva tri puta mijenjam brzinu .

danas sam posle 108 litara kiše tanjirao prethodno podrivano strnjište.Išlo se za brzinu niže nego tamo gde nije podrivano ali je zato posao urađen odlično.Ko ne zna šta je rađeno rekao bi da je dobro uzorano.

Nazad
Vrh