Stočni grašak

Komsija.Svi koji su vec godinama sejali grasak,kazu da sto se tice silaze od graska,to rade,ali samo postrno_Odnosno,kada se ovrse grasak,tanjiraju tu njivu i ako ima vlage i kise naravno,kazu da nikne kao lud i onda ga siliraju kada i kukuruz.

поздрав.
нисам још чуо а ни видео да се грашак сеје пострно за силажу тј. да се уопште сеје на њиву са које је тек скинут-овршен грашак. без обзира каква врста обраде тога земљишта је у питању или да ли има падавина. мислим да је после грашка могуће сејати свашта само не грашак.

Nisu ga ni sejali sejacem vec kombajima pre par godina kad je bila kisna godina sto je kombaj prosuo naterali su spremace i preradili zemljiste i bilo je silaze sto prosle godine nisu silirali a istosu radili

поздрав.
нисам још чуо а ни видео да се грашак сеје пострно за силажу тј. да се уопште сеје на њиву са које је тек скинут-овршен грашак. без обзира каква врста обраде тога земљишта је у питању или да ли има падавина. мислим да је после грашка могуће сејати свашта само не грашак.
Prijatelju.Nisi dobro shavatio.Ne seje se postrno,vec sto kombajn prospe prilikom vrsaja,a rastura uvek ,veruj,ima,ljudi su samo tu istu njivu nakon vrsaja pretanjiravali,i on je nicao bez problema i stizao da se iskoristi za silazu u jesen.Naravno da tu nema nekog extra prinosa,a narocito ne zadnje dve godine,ali mnogi pokusavaju doci do sto jeftinije stocne hrane,pa tako i ovo rade.

- - - - - - - - - -

koja kolicina seme treba za prolece za proteiski grasak sam
200 kg po hektaru je preporucena kolicina semenske robe,ali naravno da ima oscilacija od sorte do sorte.Ja sejem ANGELU i ici cu sa 200kg po ha

пре десетак дана посејано 40ак ари грашка и овса.Бачено 50 кила грашка НС Јуниор и 30ак кила јарог овса Ловћен института из Крагујевца.Сејем први пут и видећемо шта ће испасти и да ли ће бити косидбе и балирања или сенаже.

пре десетак дана посејано 40ак ари грашка и овса.Бачено 50 кила грашка НС Јуниор и 30ак кила јарог овса Ловћен института из Крагујевца.Сејем први пут и видећемо шта ће испасти и да ли ће бити косидбе и балирања или сенаже.

Ja se spremam sutra tj.vec danas da idem da posejem stocni grasak.

Ja vec godinama sejem stocni grasak po 1kj, cisto za svoje potrebe(tov svinja).
Na pocetku sam svake godine kupovao semensku robu,
Sve dok pre par godina nisam zakasnio sa nabavkom i nije ga bilo vise u prodaji, pa ja posejao ovaj `sa tavana`......nije bilo razlike u rodu semenski ili tavanac!
A sto se tice vrsidbe nema nekog znacajnog rastura ako je parcela dobro pripremljena. Obavezno velikim setvospremacem da njiva bude sto ravnija.
I prilikom zetve treba ga raditi ni suvise rano tokom dana a netreba cekati ni podne, sve zavisi od rose.... Treba da mahune budu polu osusene da kombajn moze da ih dobro ovrsi a da nisu jako suve (podne) pucaju na sam dodit vitla, kose, itd..... i tada je rastur veliki......
Znaci dobra priprema i pravo vreme vrsidbe, rastur je zanemarljiv.

Ja danas posejao 30 ari NS Juniora, prvi put sejem pa zato mala povrsina... Ako budem zadovoljan, sledece godine sejem 2-3 hektara... Inace posejao sam IMT-ovim kultivatorom... Cime vi sejete ?

Posejao sam Junior pre deset dana, žitnom sejalicom 130kg/ha. I odmah povaljao.
Juče sam bio da pogledam, i nema još ponika izvan zemlje.

Nazad
Vrh