Stočni grašak

Kolega hvala na brzom odgovoru...:ppozdrav:

Kod mene ni soju niko ne radi,a vitlo to je ono što se okreće i navlači žito na noževe kose predpostavljam?

Kolega hvala na brzom odgovoru...:ppozdrav:

Kod mene ni soju niko ne radi,a vitlo to je ono što se okreće i navlači žito na noževe kose predpostavljam?

da ako nema podizače onda je to jedno od rješenja da ga koliko toliko podigne s tla,

Mislim da si poranio sa setvom sad videcemo jer je jos uvek hladno ,trebao si malo jos sacekati

neznam kako je za junior ali pogledaj što RWA preporučuje za svoj jari grašak (zrnaš) SW Crista

g_zpsab2cab99.jpg

veljača je februar

Da ali ovo je Junior i preporuka je sejati u drugoj polovini februara ako postoje sigurni znaci da nece biti velikog minusa ili prva dekada marta to je preporuka za Ns sorte graska i tvrdim da ce grasak posejan u martu stici ovaj posejan u februaru

Ne može se grašak (ako je posejan sam) kvalitetno pokupiti ako na hederu nema podizača.

Ja sam isto mislio sejati grašak, ali zemlja nikako da se prosuši.

Moze se ako imate dobar heder i kombajn evo snimka do zadnjeg zrna

Poslednja izmena od urednika:
Ja mislim da ce jos da mlati ito dobar minus u drugoj polovini februara.Mene strah i za psenicu a kamoli za grasak.Jos traktor nisam video da vuce bilo kakvu masinu (ako ne racunam mene sto sam vukao stajnjak u vocnjak) :)

http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/1100

"Количина семена:
-за зелену масу: 140-160кг + 30кг жита
-за зрно : 60-70кг + 10-15кг жита
Размак сетве:
-за зелену масу: 12-15цм
-за зрно: 30-50 цм
Дубина сетве: 4-7цм"
Preuzeto iz ПРОИЗВОДЊА КРМНОГ БИЉА
за исхрану говеда,дипл.инг. пољ. Костов Дула

Procitao sam u ovim preporukama za setvu sto su stavljeni linkovi da se grasak za zrno seje na redove sa rastojanjem redova od 20 cm zitnom sejalicom po jednoj preporuci a po drugoj 30-50 cm.Po ovoj drugoj ispade da se moze posejati kao soja mehanickim OLT sejacem-duplirati redove.Da li je neko tako sejao grasak za zrno?I kako ga sejete za zrno?Moze li se samo nabaciti ciklonom i zatanjirati.Pre desetak godina sam sejao za seno Junior sa zobi ,nabacio ciklnom zatanjirao,ali je to bila dzungla za kosenje bocnom IMT kosom.
Svaki savet i iskustvo je dobrodoslo.

Данас ми стигло семе јуниора из института нс 200кг,ни ја га нећу сејати пре прве декаде марта, код мене сад нема појма ни празним трактором да се пређе преко орања а и рано је и хладно је, полакице све има своје време не брзајте у хладној земљи ништа не ради, без топлих дана нема ни раста ни клијања,то само ћути.

Ma seješ grašak žitnom sejalicom svaki red. Nema šta mnogo da se razmišlja.

Tako najbrže natkrije zemlju, pa je moguće prskanje jeftinijom hemijom a da bude potpuno efikasno.

za zrno se zatvara svaki drugi red na žitnoj sijačici
292w47b.jpg
i kod mene na pokusu prošle godine sijano 100kg po jutru bez nosača i bilo je savršeno
2zjl6s5.jpg

I koliki je bio rod?

Ja sam sejao uvek svaki red na žitnoj sejalici, i kad je solidno proleće sa lakoćom bude 2 tone po jutru, tj 3,5 tona po hektaru.

Razmak između redova ti ovisi o vrsti da li je standardni tj. poluvisoki ona ide svaki drugi red dok za niske sorte (erby, crista) ide svaki red.

Nazad
Vrh