Startovanje motora u zimskom periodu

Postoji li neka nacin da upalim Dajca po ovoj hladnoci posto nema grejac ?? Trebace mi duplak da preteram neke komponente za koncetrat, ali nece da upali pokusavao sam danas dok mi se akumulator nije ispraznio. Na -5 je palio ali sad nannece -12 nece :osmeh: Nadao sam se da ce on pre upaliti od ostalih traktora jer je pun dizel ali nista.
Постоји. Дајц,, Торпедо, Владимирац, и све моторе са ваздушним хлађењем можеш упалити и по највећем минусу. Врелу воду (10-20 л.) полако сипати по главама мотора, цилиндрима, бош пумпи, дизнама, филтеру. Што спорије сипати бољи је резултат (топлота има времена да се прошири и на унутрашњост мотора што је и најважније, а и мања ће бити и бара испод).

Slobodno u ekstremnim uslovima se moze start sprej koristiti ali ja uvek pre toga bar 10 sekundi izverglam malo da krene ulje koliko toliko. prej je prilagodjen samo netreba preterivati vec vrlo malo ubrizgati.Zasto goreti akumulatore i alnasere bez veze kad barem sad ima resenja. Zagrevanje kartera nije lose ali najbolje je po meni ugraditi grejace tecnosti koji se sad vrlo lako prilagode motorima a nisu skupi. Nemogu da zamislim da bar sad to retko ko hoce ugraditi a treba mu vozilo zimi. Ja imam nov kupljen i stoji jer za sad nemam vozilo u koje bih ugradio jer trenutno vozim benzince ali juce je nabavljen opel kombo dizel gde ce se najverovatnije ugraditi

Ds li neko pravi grejace po meri za grejanje tecnosti/antifriza?
Recimo odvije se slavinica gde se ispusti tecnost iz bloka motora, i na tom mestu se zavije grejac?
Ovo zvuci kao odlicno resenje, pored grejaca kartera.

Ma ljudi uzmete lepo ujutru onaj mali plinski reso na onu plavu kartusu, a moze i na onu vecu bocu. lepo se stavi ispod kartera i upali da greje. Dok u kuci za 15-20 minuta popijes kafu i rakiju, on zagreje ulje i deo motora. Posle samo za kljuc i mora da upali. Takodje nije lose ni brenercicem zarejati usisnu granu. Gejanje usisne grane praktikujem kada grejac ne radi.

Jutros u pola 6 stojadin na plinu, sa belim black horse, motor ima grejac za tecnost u sebio bio u kljucen pola sata, i nije uspeo da upali... stavljen exide od trakotara sa 110 A i za 2 sekunde vrm...

Recimo odvije se slavinica gde se ispusti tecnost izh bloka motora, i na tom mestu se zavije grejac? Imaš kupit grijac antifriza, montira se cijevi od grijanja, imaju slike što sam ja kupioq
Imas kupit grijac antifriza montira se na cijevi od grijanja. Imaju slike što sam ja ugradio

Recimo odvije se slavinica gde se ispusti tecnost iz bloka motora, i na tom mestu se zavije grejac?
Za zetor i ursus imali su da se kupe grejaci koji se ugradjuju direktno u blok motora umesto cepa. I za opela postoji slican sistem ali treba se raspitati samo ko pravi takve grejace. Ovaj sa pumpom koji ide na creva i nekoliko jos modela se rade u Indjiji ili Pazovi imam negde adresu kuci kad sam kupovao a ima i po internetu vazda tih prodavaca i modela

To se zove Ruski start motora , evo ti jednog Kanadjanina gdje pokazuje kako su Rusi u II sv. ratu palili vozila, moze to i plinskom bocom i brenerom kojim se pale svinje , samo se grije karter motora i normalno ne smije da bude mastan traktor. Inace procedura je da potpali vatru ispod ne veliku da mu ispod sus pleha ne prodje i upali prosuto ulje , a gore motor pokrije ceradom da napravi nesto kao dimnjak , a pali cat dozer poslije 45 minuta sat kad se malo ugrije , sa generatorom i aparatom za varenje, plus akumulatori , 87 godiste je CAT, staro.

https://www.youtube.com/watch?v=Y3tXAuFxGQk&t=438s

Ma brzo to zagreje jer vecina grejaca je ili 2 ili 3Kw .Otprilike 20min ali zavisi i od spoljne temperature. Nije isto zagrejati sa pocetnom temperaturom od -10 ili -20 na +40 ili +50

Uspeo sam juce da upalim traktor. Pozajmio mi drugar starter a i grejalicu sam stavio ispod njega jedno pola sata mozda je moglo i krace. I odradio sam juce i danas sta je trebalo sad se vraca u zimski san :osmeh:

A za kolegu Zorana, imam vodeno ne vazdusno hladnjenje.

Citao sam ovu temu ovih dana bas intenzivno jer sam bio prehladjen..I danas kad sam malo dosao sebi,hocu i ja da probam da li ce upaliti c360,u sistemu za hladjenje mu je antifriz tako da vrela voda nije opcija,uzmem ispravljac i prikacim da dopuni akumulator jedno sat,mozda malo jace...Nije paljen sigurno 10 dana,mislio sam nema sanse,ali demantovao me,upalio je bez previse muke...Posle sam se i vozao .....

Ursus ako je iole dobar pali ko grom valda bolje zimi neg leti . Prosle godine na preko -20 jedna mlaka voda i grn ..

Nazad
Vrh