Stajsko đubrivo

Zanimljivo...
Tu gde ima najmanje humusa, tu je najbolji fosfor i kalijum.

mi djubrimo tako da bude oko 10 vagona a kj. (znaci oko 100 tona/kj.) kazu da je mnogo. nikad mi nije ni kukuruz, ni zito, ni nista izgorelo (samo smo imali jednom malo duze zelen suncokret).
svake godine poprilicno tako "ispadne" (kad god sam "merio" t.j. procenio). i na 1 kj, i na 2,5-3 kj kad smo djubrili, tako je bilo (100t/1kj, a 250-300t/2,5-3kj). i ja bih "voleo" da bude 10 vagona /1ha (a ne /kj.), ali ipak je ovako gazdacki... :)

nikad ne bacamo nista od vestaka na djubrenu povrsinu.

djubrenje se vrsi u avgustu, u 30+ (ponekad i nazalost 40+) stepeni, na strnjiku (zetva, pa total, pa stajnjak, pa oranje), pa odma (za dan-2) zaoravamo i to duboko oranje. njive su nam teske, ritske crnice. ;)

((sad ce tek rasprava, da ja nisam normalan :) ))

Poslednja izmena:
Pitanje je da li mere količinu dostupnog fosfora i kalijuma? Kao što i kažu u napomeni preporuke za djubrenje ne mogu da budu realne sve dok se PH ne dovede preko 5. Ispod PH 5 se dostupnost fosfora i kalijuma drastično smanjuje. Može da se desi da fosfora ima sasvim dovoljno ali u nerastvorivom obliku za biljke, kada se se PH dovode bliže neutralnom i ima dovoljno humusa stvaraju se uslovi da se nerastvorivi fosfor razlaže u rastvoriva odnosno biljkama dostupna jedinjenja. Zato se i preporučuje kalcizacija sa stajnjakom.

https://www.google.rs/search?q=ph+a...v4GQCQ&ved=0CCwQsAQ&biw=1344&bih=653&dpr=1.25

Zanimljivo...
Tu gde ima najmanje humusa, tu je najbolji fosfor i kalijum.

Objašnjenje je vrlo jednostavno. Oskudna zemljišta(npr. pesak) zbog lošeg vodnog režima ne mogu da iznesu dobar rod. Dakle, usev koji oskudeva sa vodom kako nije u stanju da dá obilan prinos, tako nije u stanju ni da potroši onolike količine đubriva koje se po preporuci unose, a sve računajući na neke normalne prinose.
N - azot se lako kreće po vertikali(isparavanje ili poniranje u dubinu). Fosfor P i kalijum K u jedinjenjima u kojim su prisutni u zemlji, nisu toliko skloni ispiranju niti isparavanju pa sva preostala količina P i K koju usev nije potrošio ostaje na raspolaganju narednoj kulturi.
Onda u narednoj sezoni ponovo baciš đubriva kao za normalan prinos i opet ti na toj humusom siromašnoj njivi slabije rodi nego što je neki očekivan prinos, naravno zbog lošeg vodnog režima i opet ti sva "suvišna" količina P i K ostaje raspoloživa dok N do sledeće kulture na neki način iščezne i tako u krug...
Zato na oskudnim zemljištima uvek ima sasvim dovoljno P i K za razliku od humusom bogatijih zemljišta.

Drug koji ima manjak fosfora u zemlji nema manjak zbog upotrebe stajnjaka nego zato što je takva zemlja. Većina poljoprivrednog zemljišta u Srbiji ima manjak fosfora, a dovoljno ili čak i viška kalijuma, kao što je to slučaj na nekim mojim njivama. Nije stajnjak direktno kriv za toliko iscrpljivanje fosfora iz zemlje, ali jeste indirektno upravo zbog stabilnih prinosa koje omogućava zahvaljujući svojoj dobroj vododrživosti.

- - - - - - - - - -

kada kazem stajnjak mislim iskljucivo na kravlje djubrivo, mada ko ima moze i kokosije(ali ono je zaista jako i u susnim periodima moze izazvati nepozeljne efekte) ali u manjim kolicinama :), a svinjsko nikako za njega vazi da je jako kiselo, to pouzdano znam :)

Eto ti sad čuda! Kod mene i svinjski stajnjak radi odlično. To što je kiseo je u mom slučaju čak i poželjno jer su mi njive u glavnom blago alkalne, što je čest slučaj u Severnom i Srednjem Banatu i Severnoj Bačkoj.

Malo pod psenicu,jedan deo odradjen pre kisa sto se vidi da je uzorano,drugi danas,sutra oranje.
2oug.jpg

s8f6.jpg

gojr.jpg

uhoz.jpg

Tu je inace i bila psenica,ali je da kazem posna njiva,sad je mi pocinjemo raditi u produzetku je nasa stara njiva sto se zuti kuruziste,pa sad spajamo,ono smo proletos isto navukli stajnjaka,pa je u planu kad se skine psenica nagodinu pred jesen jos jednom kompletnu parcelu preci,no kako bude.

kako vremenski uvjeti dozvoljavaju nećak je jučer vozio stajnjak, ali imam slike samo od utovara jer mi se nije dalo ići na polje

Ima samo jedna greska kod pileceg djubra koja se par puta ponavlja.Mi imamo 45 farmi i redovno djubrimo sa tim djubrem ispod belih pilica.Itekako ima posle problema sa nicanjem korova koji je dosao u koncentrat u vidu semena.Stir,sirak,pepeljuga,ambrozija.....Ali duboko oranje,total posle zetve pre oranja leci sve.Ja djubrim njive pojedinacno svake pete godine sa stajnjakom ali to se djubri krvnicki.Hoce psenica da polegne nije da nece.Ali isao sam jednom logikom stvari a ide ovako-Kad sam poceo da radim zemlju posle tastove smrti te njive su bile posne do kraja nisu vidjali djubre.Smrtno sam djubrio njivu po njivu koliko para imam da platim radnike da ciste farmu toliko djubrim.Na novodjubrenim njivama obicno sadim kukuruz prve godine tu su sanse za probleme dosta umanjene.Druge godine sadim psenicu apaca,trece siljkar jecam cetvrte tritikal i opet kukuruz.Ove godine sam prvi put na opasno djubrenu parcelu zakasnio sa setvom i posejao sam sudansku travu.Tu je bilo djubra da se jedva zaoralo sa OLT dvobraznim.Ali trava je poludela sadio sam je u krajem maja i imao sam tri kosenja sasvim zadovoljavajuce gledajuci na datum setve.I sada mi je jos ta njiva ostala neorana.Ici ce ovas u nju najverovatnije za vrsu.E jos mi je problem jedno parce od pola jutra za sudanca sve sam posejao gde cu nju neznam a definitivno sadim pa bilo gde

Evo kod mene prikolica stajnjaka koju prodajem 35 e sa mojim utovarom i prevozom, prevoz najdalje 1km, djubreta nemam puno ali se trazi ove godine jer ljudi sade dosta malinu, neki prodaju i po 40e ali ga je sad stvarno tesko naci kod nas.
peud.jpg

uoeg.jpg

Da li je to cena za provreli stajnjak ili za svez ?? Meni nudi jedan koji se bavi povrtarstvom 15e za imt prikolicu svezeg stajnjaka sa njegovim utovarom i mojim prevozom (300m)

35e je odlicna cena. Sac metodom tako kako je natovario, tu ima 2/3 rasturivaca koji sam ja kupovao po selu za 1000din/rastorivac (naravno samo djubre, sam sam tovario i prevozio).

Da li je to cena za provreli stajnjak ili za svez ?? Meni nudi jedan koji se bavi povrtarstvom 15e za imt prikolicu svezeg stajnjaka sa njegovim utovarom i mojim prevozom (300m)
Pa sad, ne znam tacno ima ga starog nekoliko dana do 2 meseca, ja racunam negde da je prikolica 20e, prevoz 10 i utovar 5e.

- - - - - - - - - -

alen1972
Zasto prodajes stajnjak, sto ne djubris svoju zemlju ?
pa nemam puno svog imanja i istero sam nesto a po tudjem necu da rasturam jer nikad se nezna kad moze da prestane da ti izdaje imanje a i cena je lepa.

- - - - - - - - - -

35e je odlicna cena. Sac metodom tako kako je natovario, tu ima 2/3 rasturivaca koji sam ja kupovao po selu za 1000din/rastorivac (naravno samo djubre, sam sam tovario i prevozio).
Cena je dobra a krava sve manje tako da ce cena na jesen biti sigurno 40e a mozda i vise. Ja ovako prodajem jer mi se najvise isplati neki hoce da dodju svojim traktorom i da tovare ali kakvim sve ljudi ima sve bi natovarili u 1 turu

Nazad
Vrh