Stajsko đubrivo

Nisam video da je neko pisao u temi, ako jeste, oprostite. Da li je neko stajsko đubrivo u prikolicu utovarao elevatorom sa lancima i metalnim lopaticama ?

Nisam do sada koristio veštačko djubrivo na njivi, pa me interesuje šta je potrebno baciti sada, na jesen i zaorati, umesto prirodnog stajnjaka?
Vec par godina unazad nisam koristio nijedno djubrivo,jer je njiva bila zaparložena, nije bila korišćena 15tak godina, ali bih sada hteo da je obogatim, da se ne isposti.
Koji veštak da bacim na površinu od 20ari?

Taman sam hteo da napisem prvo treba uraditi analizu,ali kad sam video povrsinu....vrlo je diskutabilno da li se isplati analiza i sta se planira gajiti?
Za celu povrsinu bar 50kg,a pozeljno je i 75kg NPK djubriva formulacije 6 24 12.

Na tih 20 ari sadim sve i sve je za lične potrebe..
krompir
kupus (rani/kasni),
paradajz (200 sadnica),
papriku (ajvarušu,baburu,paradajz papriku, feferone, džinku) ,
pasulj,
cveklu,
šargarepu,
kukuruz kokičar/šećerac,
bundevu,
kornišone,
krastavac salatar,
crni/beli luk,
zelenu salatu,

..a tu mi je i aronija (50 sadnica).

Hteo bih da bacim veštak ,sada na jesen, da zaorem, pa na proleće ide rasadjivanje na otvoreno, iz rasadnika, tj. iz plastenika.

North ARMY, dakle tvoja preporuka je da uzmem 15:15:15 /50kg i 75kg NPK formulacije 6:24:12 ?

Ne,ne pisao sam ili 50 ili 75kg,jer su dzakovi 25kg. Bolje uzeti 75kg,sigurno nece biti previse,moze i 100kg ako se navodnjava. E sad ako je za povrce-bastu onda treba znati da su povrtarske kulture kaliofilne,pa uzeti 6 12 24 formulaciju.

potrebno mi je oko 20t zgorelog usitnjenog govedjeg stajnjaka, blizina Ljubovije. moze i ako je dalje.
Pustite mi poruku u inbox, ne mogu da pratim forum trenutno
Hvala

Juce zavrseno sa stajnjakom 12,5kj nadjubreno...Nisam ocekivo da ce ga toliko biti pa je negde pre rasturanja zatanjirano 200kg/kj NPK i sad 30-40t/kj stajnjaka, sta ce tu biti bog sveti zna!!!

Evo, ja sa danasnjim danom zavrsio izdjubravanje za ovu godinu. razbacivao sam ovciji stajnjak i ispada oko 50 kubika na hektar. Crni se zemlja jako fino.

Ja u subotu tovarim i vozim na njivu, biće koja slika pa ću izbaciti ovde...

Послато са SM-A500FU уз помоћ Тапатока

Zavisi sta ces sejati tu na prolece ,ako ces povce 5-6 vagona ,za kukuruz oko 4 je dovoljno ,za soju nemoj bacati jer ces joj produziti vegetaciju u nedogled (ako godina bude iole kisna).

Evo ti okvirni sastav svinjske osoke org.materija 25% ,azot 0.45% ,fosfor 0.2 ,kalijum 0.6 ,kalcijum 0.08 ,magnezijum 0.09.
A dali treba dodavati i vestaka zavisi sta ti kaze analiza ako je dobro uradjena.

Šta mislite o rastvorenom živinskom stajnjaku?
Konkretno, čovek na selu ima neku cisternu u koju razmuti vodu i kokošije djubrivo. Kokoške ,naravno, nisu one što šetaju po dvoristu, vec ima kao neku farmu kokošaka.
I po pozivu ide po njivama i zaliva tako rastvoreno djubrivo koje posle mesec dana užasno smrdi :ppozdrav:
Da li ima efekta takvo djubrivo naprskati po njivi, i zaorati na jesen , u poredjenju sa ovčijim ili govedjim stajnjakom ?

Zivinska osoka je jedno od najboljih djubriva i najcistijih tako da vredi ali ne treba preterivati kod mene komsija ima farmu koka nosilja i kad pocne da prazni bazen pola atara smrdi od osoke neke njive je toliko predjubrio da su mu kukuruzi sagoreli ko licne sad po ovoj susi ali kada ima kisa sa prinosom mu se niko ne meri.

Nazad
Vrh