Stajsko đubrivo

13z78l.jpg

Čini mi se da ova ima krila slično kao prskalica i raspršuje osoku po površini. Za njom obavezno mora ići tanjirača ili šta drugo da bi se osoka unela u zemlju. Ako ostane po površini dobar deo azota (najviše u obliku amonijaka) će ispariti. Postoji slišno rešenje sa depozitorima kojima se osoka unosi u zemljište i smanjuje isparavanje t.j. gubitak a i zagađivanje okoline.

Tacno je da ima krila kao prskalica, samo sto ova creva su joj dugacka skoro do zemlje. Pa tako deluju kao da se vuku po nju. Josuvek nisam imao prilike da razgovaram s nekim koji ima ovakvu cisternu. Cim budem saznao nesto novo ja cu vam pisati.

Gledao sam jednu sličnu ovoj u Nemačkoj i to prilikom rada.Ona praktično vrši inkorporaciju osoke jer ima diskove slične onima na žitnim sejalicama.Predviđena je za međurednu prihranu u naseljenim mestima jer iza nje nema nikakvog smrada.

Da malo osvežimo temu! Evo par slikica od izvlačenja stajnjaka iz zoološkog vrta koje smo radili prekjuče....
Samo da je malo više mesta za prolaz traktorom....

m83388.jpg

iw0lzk.jpg

ionkmh.jpg

fapx03.jpg

Koja je optimalna količina ovčijeg stajnjaka po kj?
Ili je bolji govedji? U kojoj količini?

Ja gajim ovce , mislim sada moj brat to radi . Mi godisnje izvadimo oko 30 ljutomerke provrelog djubriva od 100 ovaca. Kod mene u selu svi kazu da je ovcija bolja, ali ja neznam nista puno o tome. :ppozdrav:

Ja imam prikolicu 4t sa vodoravnim rotorima,zahvata 3 reda kukuruza u širinu,i bacam 1 prikolicu na duž od 350 do
380 m,na jutro bacim oko 16-17 prukolica,stim što između prikolica ostavim prazan red.

to radim iz razloga da mi se nelepi đubar za točkove,da ga dzaba ne rasipam po leniji

Da ne duzim mnogo - necu stici da iznesem stajnjak pre zimskog oranja, pa se pitam da li moze da se rasturi RANO s proleca po zimskom oranju i da se potom lepo zatanjira manjom tanjiracom kakvu imam (24diska)?? Rasturanje, naravno priokolicom za stajnjak...
Da li je neko radio ovako nesto i kakva su vam iskustva? :ppozdrav:

Taj stajnjak nece biti dostupan biljkama tako da neces moci da se oslonis samo na taj nacin djubrenja moraces da dodas i malo mineralnih ... mora proci bar 2 meseca da se on delimicno razlozi i predje u zemljisni rastvor gde ce biti dostupan biljkama.

Potpuno sam svestan da prolecno iznešen stajnjak, pa tanjiran nece biti dostupan biljaka, zbog svih biohemiskih procesa, ali mi ovog momenta nije to primaran problem.Mnogo mi je bitnije, pto trenutno imam negde oko 8-9 vagona stajnjaka kod kuce i sto imam nedovoljno mesta za smeštaj do npr skidanje psenice. Zato sam mislim da ga s proleca iznesem, pa neka se mineralizuje koliko može za 2011. godinu,resto neće pobeci, već ostaje za neredne godine.
U svakom slučaju ne bi trebao da škodi ? Ili možda hoće?-da ne "IZGORI" kukuruz jer bi bio u maloj budini, gotovo setvenoj :sta:
Da li se uopšte može zatanjirati?

ali si zaoravao ..... a sad ces da tanjiras ..znaci ides na manju dubinu .... i automatski ide manje stajnjaka. Od cega je stajnjak >?

Nazad
Vrh