Spremanje senaže od leguminoza.

Odg: spremanje senaže od leguminoza

Pozdrav svima
Interesuje me,dali se lucerka moze silirati u balama (okrugle bale) koje se automacki folijom vakumiraju,znaci istog se dana pokosi,balira i vakumira,dali ima neko iskustva o tome.... Kao i dali se istim principom moze silirati detelina (zelena) mada cuo sam daje zelena detelina u vecim kolicinama opasna po zdravlje stoke, tj dolazi do crkavanja stoke, posto razmisljam o otvaranju farme muznih krava. Ne sumljam da necu na ovom forumu dobiti profesionalne savjete,jer stekao sam utisak da nema pitanja na koji se ovdje ne moze dobiti strucni odgovor. Pozdrav svima :zli:
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

Ja sam pocetkom leta nesto pisao o tome i mi smo na nasem gazdinstvu ove godine po prvi put pravili senazu od lucerke, nekih 50tona.Kukuruznu silazu spremamo vec pvadesetak godina ali je ovo bilo novo iskustvo.Detelinu smo pokosili jednog dana ujutro, uvece pokupili na otkosi i sutradan prikolicom sakupljali.Posto je sunce bilo dosta jako ,ona detelina koju smo pri kraju skuplajli je bila i previse suva pa smo morali kvasiti pri sabijanju.Dodavali smo Schaumann inokulante za bolje siliranje i zadovoljni smo_Od pre mesec dana koristimo je u ishrani ovaca i cini mi se da bolje stvari nema.One svaku mrvicu pojedu, nenormalno brzo su popravike kondiciju, cak brze nego i od kukuruzne silaze.Ove godine smo napravili i oko 100tona kukuruzne ali ce sledece godine biti obrnuto.Na zadadu se senaza u vecini slucajeva sprema u rolbalama umotane folijom.To je jos bolje resenje nego silo-rov ali se treba imati masina za to.
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

miljko i ostali sa iskustvom sto je senaza bolja od sena :sta:
Duze vremena pretazujem ali sugde su samo tvrdnje bez argumenata
Imal kakih iskustva sa ishranom koza? Licno smatram da osim nacina uzimanja hrane bitnih razlika nema
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

pa jedan od bitnih razloga je brze spremanje vece kolicine hrane u kratkom vremenu sa dobrim iskoriscavanje mehanizacije, drugu razlog je kratak vremenski preiod pod vedrim nebom ,pogotovo u prolece i krajem leta, treci rakzlog je spiranje hranljivih materija, pa makar to bila i rosa (nas profesor za ishranu kaze, "seno place"), u suvom stanju, seno po kg suve mase ima za 20% manje Beta-carotina u sebi, svi znamo cemu sluzi i na kraju, zivotinje je mnogo rado jedu i dobrim delom kroz hranu uzimaju tecnost (30-40% suve materije u kg senaze)
Za nas je pored ostalih prva i predzadnja stavka jako bitna.
Sto se ishrane koza tice, sve farme koje sam posetio u Austriji i Nemackoj, preko zime koriste senazu kao glavnu hranu a neke i preko citave godien.
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

Zasto bacate pare za inokulante kad se to moze resiti jednostavnije, malo minazela po obodu silaze i prekrupa kukuruzna za izazivanje vrenja i stvar je gotova. Jedina i najvaznija stavka kod koriscenja silaze u letnjim uslovima je proceniti kolicinu utroska i tako stavljati debljinu silaze.Dnevno se mora koristiti od 25 do 30 cm preko cele sirine, a zimi je druga prica. :ppozdrav:
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

To verovatno jeste neka varianta koja funkcionise ali inokulanti ne postoje bez razloga.
Kod prirodnog vrenja, baterije koje cine silazu onim sto jeste su vec prisutne na biljci kao i one koje nisu pozenje.Te koje nisu pozeljne se u odredjenim uslovima razmnozavaju i nekad kad se dovoljan broj bakterija stvori koje spustaju pH vrednost silaze, one lose budu potidnute.Do tog trenutka se sve razmnozavaju a one lose ragradjuju i kvare silazu.Sitni prezivari su osetljiviji na plesnjivu, ili sa Listerijama kontaminiranu silazu nego goveda.Zato mi koristimo inokulante da bi kvalitet silaze bio bolji a rizik od kvarenja manji.
Ranije smo i mi silirali bez dodataka ali je silaza izgledala drugacije.
drago mi je da cujem i druga iskustva :ppozdrav:
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

Danas sam svracao u prodavnicu suvobor kopa koja se nalazi blizu mene i video sam da u prodaji ima inokulanta za silazu cena je 6500 za 200 grama koji je dovoljan za 50 tona silaze,jos je rano ali valja znati.
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

To je inokulant koliko sam ja procitao sastav bakterije koje pospesuju vrenje proizvodac je neka austriska firma, ali tih 200 gr se razmucuje u odgovarajucoj srazmeri sa vodom i prska se silaza,normalno da samo 200 gr nije nista.
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

i kad se to prska? u jami posle svake prikolice 1 red?
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

evo slike stojeva za spremanje rolo bala,presa i omatač
2mxgbx2.jpg


a ovdje možete pogledati sve o inokulantima za sve vrste sjenaže i silaže,
a Pionir ima najbolje inokulante u svijetu,provjereno:
http://srbija.pioneer.com/Default.aspx?tabid=69
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

I ja sam cuo za te pionirove inokulante mozda cu ih probati ove godine pa cemo videti da li su najbolji.
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

U našem kraju je par ljudi koristilo inokulante u lucerkinoj senaži.Nisu uočili pobpoljšanje kvaliteta.To je njihovo subjektivno mišljenje.
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

Svaka čast domaćine! Pazi prvih 15-ak dana dok se formira mikroflora za varenje (manja količina u obroku pa postepeno povećavaj)
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

30-40 dana do potpunog razvica soja bakterija sposobnog za varenje nove hrane
 
Odg: spremanje senaže od leguminoza

Kako je najbolje dodavati inokulant i kada?
Post je spojen: [time]1293799519[/time]
_________________________________________________
 
Nazad
Vrh