Spremanje rakije od jabuka

Da malo ne preterujemo sa tim kvascima. Znam za samo jednog koji ih koristi, a i on često zaboravi da stavi. Ostali niko. Dok na forumima ih svi trpaju. Naplašićete ljude da se rakija ne može ispeći bez njih.
 
Naravno da nije obavezno ali nekad je bolje staviti. Prošle godine je mom komšiji propala jabuka jer je bilo malo hladnije kada smo mleli, a malo šećera 10-11%, nije krenula fermentacija kako treba i bacio je sve. Možda je moglo da se izvuče sa nekim tolerantnim kvascima ili starterom.
 
Ako hocete dobru i sigurnu fermentaciju, onda obavezno kvasci,hrana, podesavanje ph i temperaturna kontrola fermentacije !Time dobijate u kvalitetu i kvantitetu rakije!
 
Koliko se to više rakije dobije? I za koliko će aromatičnija rakija, recimo u procentima, biti ako joj perfektno naštelujemo Ph vrednost? Recimo šljiva je u pitanju.
 
Prođe skoro 20 dana i niko ne odgovara na pitanja koja sam postavio, a nadao sam se da će neka diskusija da se otvori.

Evo neka moja iskustva.

Jesenas sam pekao rakiju od 5 vrsta šljiva. č. ranka, lepotica, najbolja, č. rodna i stenlej. U sve sam stavljao kvasac (negde i prehranu), ali u zadnjih tonu i po stenleja nisam. Bilo kasno, nisam više imao snage i samo izručio u kace i zatvorio... I sad, ono najbitnije, pečenje. Iskreno, nisam nikakvo povećanje količine primetio. Ako je i više izašlo gde sam kvasac stavljao, to je bilo toliko malo da se uopšte ne isplati kupovati kvasac i zajebavati se sa merenjem, temperaturom vode, čekanjem da proradi, mešanjem... Još što moram do Topole da se drndam po nikakvom putu... Najveća razlika je u brzini vrenja.
Opet, kažem, to sam ja radio i to su moji utisci.

Sad aroma. To nisam probao. Da štelujem Ph vrednost, nit vremena nit volje imam. Meni aroma zavisi od šljive. Ako je intezitet veći, kao što je povećanje količine kod kvasca, onda je još veća besmislica to raditi. I onda neko ofarba karamelom rakiju i to nema veze više sa onom aromom, ili u polu buđavo bure stavi da odleži... A konzumenti su tek specijalna priča. Na kraju će ti reći da boja nije dobra. Eto, nekom bitna boja, a ne ukus. Ili venac u čaši. I još 1000 besmislica.

Čitali smo svi knjige i treba ih pročitati, ali mnoge stvari je od toga nemoguće u kućnim uslovima sprovesti. A ja bi voleo vaša iskustva ovde da pročitam.
 
Malo je zamrla tema o rakiji, nije još vrijeme pečenja.

Što se tiče kvasaca, ja sam isto probno prošle godine u jednu kacu jabuke od 100 l kupio kvasac u poljo apoteki i stavio. Nisam stavljao uopšte šećera u tu kacu.
Kada sam pekao rakiju vrlo malo je bilo rakije.
U druge kace u kojima sam stavio šećer sa jabukom (oko 3%) bilo je normalno rakije, uobičajeno.

Tako da su moja iskustva sa kvascom vrlo loša.
Doduše nisam znao i podešavao ph i dodavao enzime, a možda sam još nešto trebao.
 
Ima još caka sa kvascem. Prodavac ima za svako voće poseban kvasac. Koja je razlika, sem u ceni i etiketi, bog će ga znati. Stavio u jabuku kvasac za jabuku ili šljivu isto će savreti. A provri i ako ništa ne staviš.
Zimi ako ne greješ prostoriju ma šta stavio neće ti provreti. Možda tu može kvasac pomoći, tako bar tvrde, ali mora se opet grejati, bar je tako za dunju.

Ajd da kažem da ja jabuku u seckalici za granje spremam. Isekao sam onu plastiku na vrhu da može japuka upasti i ona je lepo razlista. Na buvljacima se može naći za 90-100 evra. Samo peteljke počupam, jer oće na gorčinu da povuče.
 
Postoje ogromne razlike od kvasca do kvasca, ko je kuvao pivo to vrlo dobro zna. Tako i kvasci koji se koriste u vinarstvu mogu da daju potpuno različite ukuse i aromu. Osim toga postoje razlike u tolerantnosti na temperaturu, kiselost, količinu šećera, količinu alkohola itd... Možda ste uzimali kod neozbiljnog trgovca koji vam nije dao odgovarajući kvasac, osim toga trebali ste sami da se obavestite o vrsti koja vam treba i da proučite njegove osobine da bi mogli pravilno da ga koristite.
 
Uhhh, mnogo je to brate. Ja kontao da kvasac treba da mi olakša, a ne da mi zakomplikuje život. Ako moram fakultet da završim da bi ga koristio, onda bolje da prekinem da ga koristim.
A da ne kudim prodavca, on se spremio ko za ispit. Priča ko navijen. Od silne priče zaboravim i za šta sam došao.

Kolko se sećam, nudio mi baš za jabuku neki kvasac što radi i na +14 stepeni. Opet da naglasim, po sećanju, bilo pre par godina. Ja mislio da potopim jabuku, zima dosadna, pa malo da se razonodim. Ali kako da izboksujem tih +14. Da po kući buriće ređam, jedino ženu i decu da iselim. I odustanem.

Sad aroma. Bolje ne rizikovati sa kiselinama. Još tu mora da se meri Ph vrednost. Te kupi ovo te ono, silne pare i opet da li će sve ispasti dobro. Prost način, a 100% radi je: manje šećara stavljajte i aroma će biti intenzivnija.
 
Burad treba staviti uz južni zid, pokriti providnim najlonom, mogu i dva sloja, ako su svetla burad stavti prvo crni najlon. Sve može da se reši kad se ima volje, pa i učenje nije teško....
 
Moje zapazanje je da kvasac ujednacuje vrenje,dakle od momenta kada krene prvi mehur u bacvi pa do poslednjeg nema stajanja, a to je i cilj svega da se vocni secer prevede u alkohol, mozda neko misli drugacije
 
Ja za šljivu pravim starter a u jabukov sok stavljam kvasac. Rakija mi je redovno bolja od komšijine iako je moja od stenleja, pečemo u isto vreme na istom kazanu.
 
Starter ne znači dodavanje nečega, to su samo probrane najbolje šljive koje se očiste od koštice i da im se najbolji mogući tretman. Odgovarajuća temperatura i higijena u dobro zatvorenoj kanti. Tu se kvasci razmnože pa kad se to uspe u bure sa drugim šljivama dobro vrenje ne može da omane.
 
Pomagajte drugovi, imam problem. Prije pet dana sam samljeo dio jabuka i stavio u burad, a nakon dva dana i ostatak. U sve dodato po 2% šećera i miješano bar dva-tri puta dnevno. Kvasac nisam dodavao.
Danas procijedim dio da izmjerim sa širometrom i kod ovih što sam prve stavio pokazuje nulu, a ono od dva dana kasnije oko 19-20 °Oe. Šta se desilo, u čemu sam zajebo stvar i može li se šta popraviti? Nemoguće da je za šest dana sve završeno, a i da jeste po uputstvu bi za jabuku trebalo pokazati 4-12 °Oe.::pomoc:;
 
Pomagajte drugovi, imam problem. Prije pet dana sam samljeo dio jabuka i stavio u burad, a nakon dva dana i ostatak. U sve dodato po 2% šećera i miješano bar dva-tri puta dnevno. Kvasac nisam dodavao.
Danas procijedim dio da izmjerim sa širometrom i kod ovih što sam prve stavio pokazuje nulu, a ono od dva dana kasnije oko 19-20 °Oe. Šta se desilo, u čemu sam zajebo stvar i može li se šta popraviti? Nemoguće da je za šest dana sve završeno, a i da jeste po uputstvu bi za jabuku trebalo pokazati 4-12 °Oe.::pomoc:;

I te kako je moguce da je fermentacija gotova za 5-6 dana na ovim temperaturama.
 
E jebiga. Sad kako je zahladilo ove druge neće skoro završiti. Kako sačuvati kom da se ne pokvari i ne pređe u sirće da bi sve pekao istovremeno? Nemam veliku količinu da se radi iz dva puta, tj. teško ču navatati kazandžiju da dođe dva puta za po 4-5 kazana.:sta:
 
Moguće da je stigla na ovim temperaturama.Ja se držim pravila da se kaca puni do vrha tj sve unutra nema dodavanja.
Uhvati kazandžiju i peci sve.
 
Nazad
Vrh