Soja 2025

Ne znam datum setve ali mislim da je takođe u zadnjoj nedelji aprila,radio sam uslužno u prošli ponedeljak Validus, prinos 700 kg/Kj.
I jedna firma ovde je takođe skidala veće površine u prošli ponedeljak, imali su prosek oko 900 kg.Kod nas je ove godine bilo tako...
Nešto se mislim, da je godina bila iole normalna i kišovita on se ne bi skidao pre polovine novembra...

Zavrsio za ovu godinu sa postrnom sojom. NS Olympus 000, sejan 24.07. orano, predusev psenica. Baceno 150kg kana po hektaru prskano dubinski wing p, floyd kasnije za sirak. Prinos prosecan ~1500kg/ha sa 2.7 hektara. Primese nista, vlaga 14.7. Ostavljam semena sebi za sledecu godinu, ekstra je kvalitet zrna, semenska je papreno skupa.

Moja soja je i ove i prosle godine isla za Gebi. Analize su im skroz ok. Za razliku od prosle godine kamion kada se natovari dolazi radnik iz Jugoinspekta da uradi analizu i posle toga kamion ide iz dvorista. Naglaseno mi je da ne primaju plesnavu soju a smezurana zrna ne idu u primese. Ja sam sa njima zadovoljan sto se tice analiza, a cene, suvisno je komentarisati

Iduce godine drastican pad povrsina pod sojom. Samo do pre 5 godina u nasem ataru je bila ubedljivo najdominantnija kultura. Iduce godine nece ciniti ni 10 % povrsina u ovom delu saharske Backe. Cena i rod su totalno demotivisala sve proizvodjace. Uvoz je znacajno uvecan i vise se ne ceni nasa soja vec se vise ceni GMO soja.
Pobedili su, cestitam im.

Nazad
Vrh