Soja 2025

Šta je razlog kasna setva, sorta ili padavine.

Imam i ja nekoliko jutara.
Sorta Beluga, sejana 23.4.
Prskana Reglonom pre 6 dana.
U Bečejskom ataru vrlo retka pojava.
Ovde su suše zaista katastrofalne već duži niz godina i sada se to ozbiljno akumuliralo.
Letos napad grinja strahovit i prskane sve površine abamektinom.
Razmišljao sam vredi li uopšte jer tada na biljkama nije još bilo nikakvog roda a sredina jula, visina do kolena.
Medjutim lepo je uspelo, oporavila se, pojavile se mahune.
Ali evo sad nikad dočekati da uzri.
Zapravo zrno je zrelo odavno najveći deo, ali su biljke bile gotovo skroz zelene sa lišćem i zelenim mahunama pri vrhu kojih je baš mnogo pa je prskana desikantom.
Inače druga sorta Hogar koju sam imao u najvećem delu je skinuta.
I kod nje je bilo "zelenila" ali podnošljivo. Dosta lepo zrno, pogotovo za ovakve uslove i godinu. Prinos 450-500Kg.
Belugu su nahvalili pa da probam, ali mislim bar u ovakvoj suši da je nema razloga sejati.
Zrno smežurano, nejednako..
Uglavnom, retrovegetirala posle malo kiše početkom avgusta i teško da bi prirodno uzrela.
Što veća suša i teži uslovi više problema sa sojom oko sazrevanja i vršidbe, a prinos minimalan.
Brže i normalnije zre kada na njoj ima roda. Zrno iscrpi i isuši lišće i stablo.
Ovako se tegli i zeza.
Nepravda, ali tako je.

Ceka i moja wendy prskana desikantom prosle nedelje,skinuo pola u cetvrtak,oterala me kisa sa njive,bilo hladno,jbt da sam imao grejanje u Zmaja koristio bih lol ...

I meni je preostalo 12 kj. Wendya.
Uspeo sam pre kise skidati Validus koju ostavljam za seme i oprastam se od Wendya!
Validus mi je bio bolji za oko 400 kg po kj. i bez smezuranih i pokvarenih zrna!
Lepo je sazrevala sa zutim listovima koji su lagano otpali, dok na Wendy je ostalo zelenih listova i dosta nikakvih bolesnih zrna.

Gotova soja. Sorta Bc Pedro, 9 m/kj. Sjeme jako loše, sjetva bez grama gnojiva, na jako lošoj zemlji. U nicanju je sastavilo 50 l/m2 kiše u pola sata i napravilo beton koji ju je zakočio u startu. U kultivaciji se izvaljivale buse koje su dočekale kombajn. Sve u svemu opet pušing na soji, već duži niz godina. Iduće godine joj dajem još jednu šansu, ako "ne upali" ide na "hlađene" i izostaje iz plodoreda do daljnjeg.

Kod nas se retrovegetovala i pitanje kad ce stici
A apolo koji je sejan 2 juna mocice da se vrse kad dozvoli vreme
Beluga dosta aaa vendi jos zelenija,sejane 25,6 april

Nazad
Vrh