Soja 2025

Kraljica

20250913-164209.jpg
20250913-181139.jpg

Wendy,setva 3 maja valjda.Nejednake biljke,zbog suse,nejednako sazrevanje,vidi se na slikama.Ima i skroz zelenih biljaka,mada mahune su popunjene kod njih,samo kad ce to uzreti ,po meni jos minimium 2 nedelje ako je cekam prirodno da sazri.Problem su te suve biljke,niske ,nikakve,ali imaju mahuna i to se ce otvarati i prosipati dok ove zelene sazru ...Sad pitanje,kad je po vama idealni momenat za desikaciju ?.Mozda glupo pitanje,ali nece li se zrna u ovim bas zelenim mahunama smezurati ako idem ovih dana tretman ?.

Isto je stanje i kod nas

Wendy,setva 3 maja valjda.Nejednake biljke,zbog suse,nejednako sazrevanje,vidi se na slikama.Ima i skroz zelenih biljaka,mada mahune su popunjene kod njih,samo kad ce to uzreti ,po meni jos minimium 2 nedelje ako je cekam prirodno da sazri.Problem su te suve biljke,niske ,nikakve,ali imaju mahuna i to se ce otvarati i prosipati dok ove zelene sazru ...Sad pitanje,kad je po vama idealni momenat za desikaciju ?.Mozda glupo pitanje,ali nece li se zrna u ovim bas zelenim mahunama smezurati ako idem ovih dana tretman ?.

druze kolko kod tebe bilo kise kad je takva i jos zeleni mahuna?dans skidao drugaru vendi sejan 10maja a prinos na 14ha nekih sve skupa 3500kg vlaga8.a sto se tice desikacije mi smo pre dok se to smelo radit isli tak u toj nekoj fazi kak je kod tebe sad uvek sa nekih 1-1,,5l po jutru i odradi poso

Krajem jula zadnja kisa,bilo je posle toga 2-3 puta po 4-6 litara mislim,ali ovde duva vetar skoro redovno,stoga to se sve isusi kao da nije ni palo.Jel kod tvog drugara niska zemlja blizu reke,glina ?.

u najboljem delu atara ovde mu je sva soja ove godine bila.da nizi deo u susi duze vlagu drzi.tu sam blize drugara imo favorita 15m jutro on je isto imo neku tri nule 13m a vendi kod tog drugara pet put losija.na tabli od 5hektra stavio pola vendy a pola ta rana mislim da je comandor od axereala neka rana 3nule al proverit cu jos.ta rana mislim comandor mu curila 13m a vendi danas skinuli 3m po jutru.prazne mahune smezurano zrno jako lose.mi ceo august bez kise verovatno to opet presudilo soji posebno kasnim sortama i kasnijim rokovima setve

druze kolko kod tebe bilo kise kad je takva i jos zeleni mahuna?dans skidao drugaru vendi sejan 10maja a prinos na 14ha nekih sve skupa 3500kg vlaga8.a sto se tice desikacije mi smo pre dok se to smelo radit isli tak u toj nekoj fazi kak je kod tebe sad uvek sa nekih 1-1,,5l po jutru i odradi poso
250kila po hektaru da nisi ti pogrešio malo pa permutovo

250kila po hektaru da nisi ti pogrešio malo pa permutovo
nadam se druze da takvu bedu nes nikad dozivit.dok ne osetis na svojoj kozi ne verujes.prosle godine je bilo jos losije.maune prazne a na donjim maunama sto ima zrna to sve smezurano.vendi i te kasne sorte 01 1 presudio august bez kise.drugar je bas isao s namerom da izbegne taj august i posejao vendi kasnije 10.maja da doceka kise u septembru al nije pomoglo ni tih 15l iz dvanavrata.ja favorita imam prosek 11m a ostale od 100 do 300kg po jutru.soja napusta ovaj atar.ja cu samo favorita u prolece 10ak hektra da imam seme a ostalo sejem postrno kao i vecina samo da se zadovolje uveti pravilnika za poticaj

Ja sam pre 2 godine imao na parceli od 15 jutara 900 kila ukupno...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Nazad
Vrh