Soja 2025

Mi smo malo jaci 🫣
To je zato sto kod nas nije bilo suse :osmeh:

I kod mene ista sorta eno lopatamo ja i ćale već nedelju dana da se prosuši da bi je neko primio 😂

Hoce da se otvara. To joj je mana rekao bih. Inace deluje sasvim ok i pri ovom rodu moze da se vozi 10 km/h, ako kombajner moze da drzi volan 🙃

Soja zavrsena, prosjek 3,46 t/ha
Korana 4,21 t/ha
Ika 2,33 t/ha
Dileta sto sam dobio od kolege da probam 8redi, ispada 1,6 t/ha..jako puno otvorenih mahuna,i još svaki put kosa momački otrese. Da nisu ispucale mahune toliko po prinosu bih rekao da bi bila tu kao Ika. Vlaga svih je bila od 11-14%
Korana dobra, al jedna velika mana, maune su praktički na zemlji i još onak solidno polegla, baš sam se namučio skidajući nju, da nema nagiba od sebe/na sebe na grlu nema šanse, tu jedino flex kosa dolazi u obzir. A za Dilettu onaj američki sistem puhanja zraka na hederu :S

Dva roka sjetve
Isto, drugi rok spržen, poluprazne/prazne mahune
Opet je nedostajala ta bitna kiša između od 20.07 i čitav 8.mjesec što je opet presudilo Iki da nalije zrna
6cce6c29a5e1225dd8e939682a41f0ab.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Soja zavrsena, prosjek 3,46 t/ha
Korana 4,21 t/ha
Ika 2,33 t/ha
Dileta sto sam dobio od kolege da probam 8redi, ispada 1,6 t/ha..jako puno otvorenih mahuna,i još svaki put kosa momački otrese. Da nisu ispucale mahune toliko po prinosu bih rekao da bi bila tu kao Ika. Vlaga svih je bila od 11-14%
Korana dobra, al jedna velika mana, maune su praktički na zemlji i još onak solidno polegla, baš sam se namučio skidajući nju, da nema nagiba od sebe/na sebe na grlu nema šanse, tu jedino flex kosa dolazi u obzir. A za Dilettu onaj američki sistem puhanja zraka na hederu :S

Dva roka sjetve
Isto, drugi rok spržen, poluprazne/prazne mahune
Opet je nedostajala ta bitna kiša između od 20.07 i čitav 8.mjesec što je opet presudilo Iki da nalije zrna
6cce6c29a5e1225dd8e939682a41f0ab.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
I koji su to rokovi , koji datumi , i koji je bolji?

Како најбоље да урадим "десикацију" чичка, је л' ће деловати тотал + дикамба? Тотал бих због сирка због ког сам и сејао соју и нисам га уништио...

Или да ипак пређем тањирачом и оставим сирак за догодине?

Не умем да проценим принос, у свакој махуни има зрна али бих рекао да је зрно ситно. Али чичак... Требало је целог лета да се прска против њега, то бих рекао јер видим колики је на стрништима, а тамо је касно кренуо. Не кажем да нисам и ја погрешио, кад је већ била врућина и суша у јуну нисам гледао а мислио сам и да нема ништа, и тада је сигурно добар део никао.

Тако да ништа од жетве код мене...

Kod mene je ovratina kasnije nikla+je dobijala više hemije,pa je sad soja zelena,a mahuna malo i skoro prazne.Isprskao sa Brenerom pre 7 dana i skoro da nema nikakvih promena.Po neki list dobio tamnu boju.Sranje od desikanta.

Lako ste prošli sa Orakel sojom? Ja imao punih 520 kg/kj i možda još toliko na zemlji. I ono malo poispadalo, jer nije bilo otkupa, a zreo je bio pre mesec dana

Wendy,setva 3 maja valjda.Nejednake biljke,zbog suse,nejednako sazrevanje,vidi se na slikama.Ima i skroz zelenih biljaka,mada mahune su popunjene kod njih,samo kad ce to uzreti ,po meni jos minimium 2 nedelje ako je cekam prirodno da sazri.Problem su te suve biljke,niske ,nikakve,ali imaju mahuna i to se ce otvarati i prosipati dok ove zelene sazru ...Sad pitanje,kad je po vama idealni momenat za desikaciju ?.Mozda glupo pitanje,ali nece li se zrna u ovim bas zelenim mahunama smezurati ako idem ovih dana tretman ?.

Kad bi mogao da procjenis koliki je procenat zrelih ? Uzmi u obzir da ce ovo novo zeleno zrno biti krupnije . Ako je npr zrelog do 20 posto uzmi da nece sve da ispuca . Neka ispuca 10 posto i to sitnijeg zrna mozda da neradis nego cekas .
Zrno soje je bioloski zavrsilo kad ona opnica ostane na mahuni kad otvoris ,ne na njemu i tad bi bilo idealno prskati.

Takvog zrelog,tj suvog kao na slici da puca mahuna,je 10ak %,a tih bas zelenih koje nisu spremne za desikaciju,mozda malo vise,15-20%.
Ostalo je zuto zeleno boje,znam da su te idealne za desikaciju ,ima i braon mahuna,ali su jos mekane,takve ce za 5-7 dana biti za zetvu.Gledao sam posle na netu za to vreme desikacije,isto kao sto si i ti napisao,oko te opne,mada to i po boji se vidi,cim mahuna nije skroz zelena nego krene da vuce ka zutoj boji pomalo ,to je to.
Svejedno cekam jos neke kukuruze da spuste vlagu ,5-7 dana ,pa dok i prebacim kombajn da radi soju,tamo pocetkom sledece nedelje cu raditi desikaciju,dacu jos malo vremena tim zelenim mahunama.

Nazad
Vrh