Soja 2025

Ja sam u petak prodao soju sa lagera, cena je bila 53 din sa pdv. Znam da pitaš za cenu ovogodišnje soje, al' eto, makar za poređenje...

Drugaru sam sejao, to jest sto je presevao jednu njivu zbog leda, Orakel. Sad ta soja izgleda odlicno. Samo sreca i nista drugo.
Ove godine totalni promasaj rane sorte rano sejane.

Dozvoljavaju uvoz genetski modifikovane sačme koja prelazi granicu čak i bez carine.Kod nas u Mačvi ulazi brazilska genetski modifikovana sačma iz Republike Srpske po ceni ispod 60din.Šta onda očekivati od cene soje.Ne znam da li je ikada bilo da cena soje bude niža od cene suncokreta.

Drugaru sam sejao, to jest sto je presevao jednu njivu zbog leda, Orakel. Sad ta soja izgleda odlicno. Samo sreca i nista drugo.
Ove godine totalni promasaj rane sorte rano sejane.
Paore kod mene je suprotno. Imam Tajfun sejan 19.aprila i obećava možda 800-1000 kg/kj. Imam i presejano posle leda, Dukat, oko 20.maja. To izgleda tužno, možda 300-400 kg/kj. Od nekoliko presejavanih soja koje prođem do mojih njiva, sve lošije izgledaju od onih iz redovne setve.

Izgleda oni hoće da se soja izbaci iz proizvodnje.
Prica se, nezvanicno, da je postignut dogovor Tramp vs On da se soja mora totalno izbaciti iz nase setvene strukture, to jest da se mora izbaciti ova nasa soja koja nije gmo. Kako mi tako i zemlje u okruzenju. Navodno zbog trgovinskog rata sa Kinom.
Da li je, ili nije istina vise nije ni bitno. Definitivno su uspeli.

Kod mene kws basak je na 10ak dana do zetve, pionirova je prosarala sa zutim listovima ali nece sigurno za 20ak dana da stigne za vršidbu a validus je sva još zelena i posle jučerašnjih 17l sigurno za mesec dana se neće skidati. Nju ću verovatno morati prskati za sazrevanje. Setva je bila u rasponu od 30aprila do 10maja.

Nazad
Vrh