Soja 2025

Kaze agronom danas dok smo postavljali table na ovoj njivi tj ogledu ispod 4,5 t/ha nece biti nakon brojanja mahuna..
Po meni ispod 3,8 t/ha ne bi trebalo biti..

Sent from my iPhone using Tapatalk
Znači kod vas će biti više kilograma soje po hektaru nego kukuruza. Zanimljivo.

Kise tesko da ce biti do kraja meseca po prognozama. Kakve su ostale bile sa prinosima? Validusa bas dosta imam ove godine.
Sve je bilo katastrofalno. Ja sam imao kraljicu 680 kg/kj, neku Vinku u navodnjavanju sam naterao na 1400kg. Usluzno sve sto sam radio se kretalo od 0-300kg/kj. Validus je dugo ostao zelen i cekao kisu,duze nego sve ostale ali dzaba kad nije pala kada je trebalo. On je imao zametnutih i formiranih mahuna ,ali nije bilo odakle da se napune.

Ovo sad je kraj sa sojom. Padavina nema. Toplota jaka i vetar koji fenira. Biljka jedva odrzava sebe u zivotu a za punjenje mauna nema dovoljno resursa. U narednih 10d ce vecina privesti kraju vegetaciju

Sa sojom se izljubite i pozdravite. Sad i ko zna kad, ako i tad. Nema tu vise nikakve racunice ni sa 5 zalivanja jer cena vise ne pokriva ni gorivo, a ne jos i ulog u sistem.
Naprosto izgubila je bitku. Klima se promenila, ili je neko menja. Mada to sad uopste vise nije ni bitno.

Sve je bilo katastrofalno. Ja sam imao kraljicu 680 kg/kj, neku Vinku u navodnjavanju sam naterao na 1400kg. Usluzno sve sto sam radio se kretalo od 0-300kg/kj. Validus je dugo ostao zelen i cekao kisu,duze nego sve ostale ali dzaba kad nije pala kada je trebalo. On je imao zametnutih i formiranih mahuna ,ali nije bilo odakle da se napune.
Za soju imaju dve agrotehnicke mere. Prva da se odbrani od trave a druga najvaznija voda. Ako bude vode u narednih par dana bice i soje a ako ne padne tesko i troskove da poklopimo

Jedno pitanje kome nije tesko da mi da odgovor. Kakva je sojina slama kao zamjena za psenicnu, odnosno za prostiranje govedima, i da li je krave hoce jesti.Hvala.

Nazad
Vrh