Soja 2025

Како да искористим ову соју за говеда? Пошто нема кише а овде није ни пала (задње две туре само поросила пар литара, конкретна киша још 9, 15 и 17. јула), и следи топлотни талас, претпостављам да од овога нема ништа, како да налије зрно?

Видим неке текстове за силажу соје и кукуруза али не видим у ком узрасту соје, како да се ради...

И је л' овде иначе има болести? Никад уживо нисам видео биљку до сада.

Poslednja izmena:
D.i.M.e pa ovo uopste ne izgleda lose...takve su soje i kod nas,mislim sa ce biti tu sta da se vrse.i sam sam odustao od kosenja soje kad sam video ovaj broj mahuna.jel ima zrna trenutno u mahunama?

Ово што сам почупао има. Углавном по три зрна, с тим што код неких махуна не може да се напипа треће али кад се отвори има тањег зрна. Код краћих махуна, где би било друго зрно, ту где се не напипа углавном ни нема.

Ma ja se lomim zato sto je soja losa. Isplati li se davati jos para u nju a od nje nema nista

Sent from my iPhone using Tapatalk
Istu dilemu imam i ja. Ima jako malo mahuna, padavina smo imali minimalno, u zemlji nema vlage, i još se najavljuju 35+ temperature narednih 10 dana. Nisam optimista da će biti makar nešto od tih mahuna u ovim uslovima. I svaki novi dinar uloga je samo veći gubitak. A sa druge strane čovek se nada dok je živ, a sa grinjama je ta nada osuđena na propast...

Ova kisa od 12 lit znacila bi neku pozitivu za soju ukoliko ne bi opet dosao ovaj vruci talas.
Kako stvari stoje jos mi nade ostaje samo za kasniju setvu i to posle 5 Maja, ako to pokisne jos bice nekog prinosa.
Ranijoj setvi preti kolaps da se osusi i skroz pukne!

Ove godine najezda grinja na sve strane. Tamo gde ima rose i kanala tu ni g od grinje.
A da ne pominjem vasi u ostalim kulturama kolika je najezda... Zadnjih 5god 5 nijansi suse u svakoj mogucoj varijanti. Grinje, ptice, losa klijavost...

Kod mene su grinje napale Connector (Lidea, I grupa zrenja), a Tribor (Lidea, 0 grupa zrenja) nisu. A njive deli samo lenija, jedna njiva preko puta druge. Doduše, Tribor imam i na njivi koja je pored asfaltnog puta, tu takođe ima grinja u delu uz put.

Završila je soja kod nas na 90% parcela...što rana što kasna setva... kod onih 10% ostaje samo nada da će nešto biti ali po mom skromnom mišljenju samo slepa nada : / Jednom biljka kad zakržlja tu više nema leka.Kukaćemo za onim prinosom od prošle godine na žalost a mislili smo da gore biti ne može od 2024 .

Nazad
Vrh