Soja 2025

Soja za sledecu godinu planirana na povrsini od 8 do 10h.Sorte Gorstak i Rubin.Imam dosta parcela blizu reke sto soji odgovara.Ove godine prosecan rod na mojim njivama je bio oko 2,5t po Ha.Radio neke soje usluzno na visljim terenima i prinosi su bili od 500 do 1200kg.Definitivno veliki je rizik sejati je tamo gde nema optimalne uslove.

Kad sam prvi put sijao soju,negdje 2000 ili 2001.Sjeme kupio sa tavana,poprskao na crno sa Senkorom,jednom korektovao Basagranom i nisam išao u nju do žetve...sa jednog hektara imao 2,5 tone.Takva vremena bila.....Lokacija,najbliže rijeke,Vrbas 5 km,Sava 20km

Kod nas ukinut metribuzin. Još ga 2025. g možemo koristiti i gotovo.
bome, jedan od boljih i ucinkovitijih herbicida,a nije ni bio toliko skup u odnosu na druge i, mislim da sam ga prosle godine platio 40e/kg...ja sam koristio mistral i sa 0,2-0,25 kg/ha izmedu sjetve i nicanja, + korekcija sa corumom 0,8 l/ha (vecinom split aplikacija isao 0,4+0,4l/ha) i cista njiva kao suza....

Nakupuj dok nude metribuzina. 😁
dosta njih koji su se vodili tom logikom, kao bratić npr platili su debele kazne tak da ta opcija vec 5-6g ne pada nikom na pamet 😂 ..kad istekne dozvola za prodaju ide dozvola za potrošnju zaliha, a obično je 2-3mj nakon zabrane prodaje, eh onda kreće darmar...meni su banuli tako par puta iznenada

sa jedne strane daju podsticaje za nove traktore a sa druge ukidaju hemiju....zanimljiva situacija
'daju' samo na papiru....evo npr za 2023 u okolici mene sto pricam s ljudima prosjek poticaja vecini je za 2023 od 80-180e/ha, a krenuli su s isplatama za 2024 tak da sto smo dobili za 2023 to je to...meni mislim da za 2023 ispalo 109e/ha i puta 25ha i mislim da sam toliko dao i za gorivo sve skupa u 2023.

@Truya 86 I kod nas se seje soja na nizoj zemlji blizu reke,kod mene je na jednoj parceli bila odma do vode pa opet prosek 1.6t/ha ....Razlika je samo u padavinama.

Ne sporim,svakako je i do padavina,ove moje su bile sejane oko 10 maja,pre nije moglo da se spremi.Kasnije su stigle i uhvatile jednu dobru kisu koju soje sejane u optimalnom roku nisu videle.Jbg nema pravila,kako se kome zalomi,ove godine nas kraj je kolko tolko, solidno prosao s padavinama za razliku recimo od Stiga i kod vas u Vojvodini gde je bas bila katastrofa.Recimo kukuruzi su kod nas isli u proseku 6-7t prinosa po Ha,ko je iole uradio valjano.

Šta je dobro od ns soje.trba mi 0 ili 0-1
Dostupni su Galina,altis viseris,Apolo,pluribus

Evo neka kazu i drugi iskusni u soji , al je nebi izbjegavao bilo koje vlastito sjeme , ili od komsije sa tavana . Samo da je zdravo , vrlo male su razlike ili nikakve od kupovnog . Jedino ak je zbog posticaja.
Btw , neki dan sam potrefio ko nikad. Isao za NS , i skuzim da je na Bajakovu guzva nenormalna . Okrenem na Erdut ,prosao sam ti kroz selo . Na Bajakovu stajali 5,6 sati.

Ja sam radio "eksperiment" domace seme i kupovno ista sorta apsolutno nije bilo razlike.Cak sta vise svoju soju kada izselektujes i spremis uglavnom bude bolje nego kupovna.Svakakvo djubre mi je dolazilo u semenskoj soji a jednom mi se desilo i da su sorte izmesane.Bukvalno sa neke gomile gde su trpali sve redom izdzakirali i prodali kao semensku :) ....Sto se tice podsticaja i tu je naj neisplativija kultura da se ide na subvenciju (17 000 ) jel ako budu one cene od 150+ din/kg a ode 60+kg/ha ne isplati se. Svoje seme te kosta 4-5000/ha sa selektovanjem (ako ga placas ako ne jos manje) a ovo zarobis pare da kupujes pa da cekas "oce kaki nece kaki" i da se zajebavas nzm nije neka cifra.Ili opcija kupis semensku za 17000 (tipa 100kg ako je cena 170 din ili kolko god ispadne) pa prodas kao merkantilnu a posejes svoju....

Nazad
Vrh