Prosla godina nije bila nikakvo mjerilo za odabir sorti za soju . Moje neko misljenje je da je kod soje ( suprotno od kukuruza) mjerodavna prosjecna ili dobra godina za poredjenje sorti . U losoj godini ,kakva je bila prosla ,nema bas n8kakvih pravila . Uglavnom se vecina useru. Odskoce neke ali bez ikakvog obrasca , vezano je za datum sjetve , tip zemlje , obradu , napad insekata , podrucje .... nikakav zakljucak se nemoze izvesti
djelomično se slažem! nikad ne biram na temelju prošle, nijednu kulturu...uvijek ide odabir/izbacivanje neke sorte ako imam rezultate za bar unazad 3g
ali kad staviš na papir, evo recimo samo unazad 10g najmanja je zarada na sortama koje imaju veliku oscilaciju sa prinosima....takvu su iskustva od mene i dvoje kolega koji volimo radit takve oglede i biljezit sve, ima posla vise al pomaze pri odabiru, na kraju i na zaradi..
kolega ima slicnu evidenciju, samo njemu se Pedro bolje pokazao i po meni isto Pedro je bolja sorta od Ike al 2x sam dozivio s Pedrom da je padao led u 8/9mj i to je tuga za vršit..jako lako se otvaraju mahune kod Pedra i niža je prva mahuna, jako puno se raspe kod Pedra, al 2x nakon tog leda pred kraj vegetacije je svaka jbn mahuna bila otvorena kod Pedra...vršiš i gledaš svojim očima kako ti 'pare' padaju na zemlju, ne treba mi takav stres
evo recimo moj primjer, ovo je sve sa istih parcela tih godina, uvijek pola-pola svaka sorta (izvagano sa kranskom vagom u jumbo vreci!)
EDIT (neda postavit tablicu iz excela)
Ika 2021 (3200 kg/ha), 2022 (2350 kg), 2023 (2640 kg), 2024 (1910 kg)
Palador 2021 (3820 kg), 2022 (1670 kg), 2023 (3950 kg), 2024 (1200 kg)
No code has to be inserted here.
U međusobnom ogledu u četiri godine Ika je dala 10100 a Palador 10640 a ja sam izbacio Palador iz sjetve

Zašto?!, jednostavno, kad se računa sa cijenom tih godina po kojoj sam predavao Ika mi je dala u tih 4g +17% veću zaradu (zbog stabilnosti prinosa) iako ju je Palador u 2godine poprilično sašio, posebno 2023
(odmah vidimo kolika je bitna kiša u 8mj., posebno za kasnije sorte)
*ako gledamo i kod mene period od 2010 do 2019 kad sam sijao Pedro i Iku, zarada na Pedru je bila bolja
@mixer87kac ja sam planirao probat Tribor, ne preporučaš? jel ti bio bolji Tribor ili Palador prošle godine? (pogotovo ak je ista parcela zanima me)...i ja sam bio za Dilettu jesenas kad sam cuo par prinosa, al kasnije su dvojica kolege imali palador i diletu, a drugi diletu i carlotu na istoj parceli, pa su im i palador i carlota bile solidno bolje, posebno palador, a i kasnije smo ustanovili da tu di je dileta kod nas dala nesto veci prinos da je tu bio neki zalutali oblak pocetkom 8mj jer su nam tu svima poniknule zelene gnojidbe jako brzo, sijane krajem 7mj/pocetkom 8mj dok u ostatku atara zelene gnojidbe nisu nicale do kraja 9mj dok nisu pocele kise pa tak da mi mjerodavnije ovo od kolega sto su imali na istoj parceli pa ne bih Diletu posebno kad vidim ovaj jedan zastupnik kakve je rezultate pokusa stavio
(u svim županijama isti prinos hahah

)