Soja 2023

Stala je sa rastom sredinom jula.Nije zbog vlage,tad je bilo dovoljno.Ne znam da li je sortna osobina ili su neke promene na listu uticale na to.Bilo je plamenjače,grinja nije bilo.
Prvi put sejem Pelikan.
Sreća,načičkana je lepo.

Obisao sam wendy danas. Pocela zutiti lagano,mauna ima prilicno ali primetio sam da ima mauna sa 'tri' zrna ali ima prvo i trece zrno dok drugog nema. To pre nisam vidjao... i primetih nenormalan broj buba koje lice na smrdljive martine. Valda neke stenice ali jaako puno. Ne znam koliko mogu nastetiti u ovoj fazi.

Ja se secam deda kad je sejao soju sa plavom Olt-ovom sejalicom dulpi redovi sorta ako se ne varam Balkan. Al je bilo roda svake god preko 1800kg/kj... Sad sejemo(ja sejem sa nodet) sa sejalicama od 20k/e ne mozemo da dobacujemon1500kg. Dal se klima menjala ili ljudii? Ili mislimo da skupa mehanizacija utice na dobar rod?

Prosle godine soja je izgleda la ok, na kraju sprzena pa kise (retrovegetacija) prosek 150 kg/kj, ove godine ista povrsina. Wendy. Cemo videti…

Problem je smrdljivi martin ako je velik napad.Isisava sokove iz mahuna i onda bude umanjen prinos a primetio sam i ja kod mene da ih ima baš dosta.
Videćemo.

1t/kJ. Druga njiva 840kg/kJ. A ovu je malo dirao led. Ne znam kako su one što ih je led tukao.
7bd4ad1b1330181cf431947c1919a335.jpg

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Projatelj skinuo 7kj Galine danas, vlaga 11, prinos malo preko 1t/kj

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Ja sam ovih dana detaljnije gledao moju soju, po meni teško da može da prebaci 1t/kj na njivama gde je led samo prpredio lisnu masu a nije lomio stabljike i odvaljivao mahune i cvet, a tamo gde jeste daleko ispod toga. Generalno, daće manje nego što izgled obećava...

Nazad
Vrh