Soja 2023

Večeras pade 13l kiše, može li ona pomoći u nalivanju soji koja je već dobro prošarana (zre)? Nemam sliku jer nisam skoro bio na njivi (reče mi to večeras drugar koji ju je video juče), poslednji put sam bio pre 7-8 dana i onda je već bila delom žuta.

Moze skromno. Uglavnom da bude kvalitetno zrno. Cim se sara znaci da je zavrsila formiranje mahuna.

Ne nadam se novim mahunama, već da li će zrno biti bolje a ne da i ove godine bude biber...

Soja nikad niza kod mene,a ni kod komsija nije bolje,nzm koji joj je kur ....Takodje pre je uvek imala cvetove od gore i pravila je nove mahune pa makar po jedno zrno u njima,a sad nema tih cvetova pri vrhu uopste.

Nekako imam utisak kao da se grinje uvek pojavljuju prvo pored puteva, kao da koriste puteve da bi dosle na drugu parcelu???

Nekako imam utisak kao da se grinje uvek pojavljuju prvo pored puteva, kao da koriste puteve da bi dosle na drugu parcelu???
Nije to nikakav utisak već je tako, uvek prvo budu napadnute parcele pored prometnih puteva ili ako ima drvoreda .

Arkadije nije bitna visina soje bitan je broj mahuna po biljci, ako su joj internodije kratke (spratnost) onda ni nemože biti visoka a sad ima dosta sorti sa kratkim internodijama zbog poleganja.

Znam za to,ali takodje znam da soja koja polegne ili se onako nakrivi,izmrsi,tu je prinos.Kad ona stoji uspravno i vidu se redovi,nema tu nzm sta od nje....

Kod nas u ataru sve se vise vide posljedice dvije oluje i na soji iako smo vecina mislili da je soja ‘najbolje’ prosla..
Nakon katastrofe na psenici, jecmu, suncokretu i kukuruzu vecina je mislila bit ce nesto zarade na soji al po trenutnom stanju mislim da ce biti i velikih kikseva na soji..

A kod par njih su jos bolesti dodatno napravile problem, soja u krugovima po 7-8m samo nestala za 2-3dana kao da led otukao svo lisce i mahune…

Kod mene osobno prema trenutnom stanju i izgledu (nema bolesti, bar nisam primjetio) ja cak veci prinos ocekujem na mojoj postrnoj soji al vidit cemo kad kombajn uđe..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod mene neće biti očekivani prinos

Koliko sam uspeo da vidim iz obilaska, kod mene trenutno očekujem 2+ tone po jutru...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Kod nas u ataru sve se vise vide posljedice dvije oluje i na soji iako smo vecina mislili da je soja ‘najbolje’ prosla..
Nakon katastrofe na psenici, jecmu, suncokretu i kukuruzu vecina je mislila bit ce nesto zarade na soji al po trenutnom stanju mislim da ce biti i velikih kikseva na soji..

A kod par njih su jos bolesti dodatno napravile problem, soja u krugovima po 7-8m samo nestala za 2-3dana kao da led otukao svo lisce i mahune…

Kod mene osobno prema trenutnom stanju i izgledu (nema bolesti, bar nisam primjetio) ja cak veci prinos ocekujem na mojoj postrnoj soji al vidit cemo kad kombajn uđe..

Sent from my iPhone using Tapatalk
U našem ataru kao da se suši, lišće opada, ima možda 3-4 sprata sa zrnima i to je to... iako je bilo padavina i niko ne zna zbog čega se to dešava

Sejana je druge polovine aprila, onda su je one kiše mučile u maju i na kraju superćelijske oluje... većina soja ni krajem juna nije imala zatvorene redove a i dosta ljudi ovde ne baca veštaka za nju

Jel stajala dugo u vodu ili sta se desilo? Ako nije ne razumem zasto mislis da joj je kisovito vreme smetalo, bas suprotno!
Ne djubrim ni ja soju, ili ide u monokulturi ili nakon kukuruza koji se solidno djubri!

I ja se nadao da me soja vadi, ali ostala niska, jos je malo redje nikla. U maju dve kise od po 6l i u julu dve kise od 11 i 18l joj presudile. Ove kise u avgustu jedino ako mogu da poprave velicinu zrna pa da se iznenadim u vrsi...

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Nazad
Vrh