Soja 2023

Jel stajala dugo u vodu ili sta se desilo? Ako nije ne razumem zasto mislis da joj je kisovito vreme smetalo, bas suprotno!
Ne djubrim ni ja soju, ili ide u monokulturi ili nakon kukuruza koji se solidno djubri!
To što je ležalo u vodi se odavno osušilo i nestalo, mi smo imali enormne količine padavina i izlive, za veče je znalo da padne 100 litara po metru kvadratnom... pa taman kad se voda malo povuče, padne još 50-100 litara da doda novog

Nije to nikakav utisak već je tako, uvek prvo budu napadnute parcele pored prometnih puteva ili ako ima drvoreda .

Arkadije nije bitna visina soje bitan je broj mahuna po biljci, ako su joj internodije kratke (spratnost) onda ni nemože biti visoka a sad ima dosta sorti sa kratkim internodijama zbog poleganja.
ko bude imao 60 mauna i makar jedno zrno po mauni moze da ocekuje prinos i preko 2.5 t po jutru.

Kad je posejana ta soja?
Kod mene jos je modra, setva od 2 do 10 Maja. Sad posle ovih kisa besni, puni mahune iz sve snage.
kod nas su te majske najgore, 5.mjesec bio dosta hladan pa bilo i sporo i neujednaceno nicanje i od pocetka su te majske kod nas 'kilave' i dosta kolega se zalilo da imaju puno slomljenih stabljika od oluje...
Ja svoju postrnu iza ječma procjenjujem zasad na 3 t/ha a ova sto je na psenici i sijana 10ak dana kasnije, mogla bi i dobaciti 4 t/ha ako 9i mjesec posluzi...
A proljetnu procjenjujem na 2,5-3 t/ha....
Al trebala bi bar 1 kiša u 8mj za proljetnu jer je 8imj zasad bez padalina kod nas, pa da soja napune te preostale mahune a sto se tice postrne ak bi bilo 10L u 8mj, i 15-20l u 9mj ide ova postrna soja kod mene iza psenice na 4 t/ha mislim bez problema

Proljetna soja 15.07 mi bila do prsa, a nakon prve oluje 19.07 bila mi ispod koljena...čas si gore čas si dole 🤷‍♂️
I mislim da ju taj 'nedostatak zraka' pošto je polegla sve više 'ubija' jer koliko se sjecam ja kao da sam imao vise mahuna po biljci u 7mj nego sada....
Kolega ima Wendy, kasniju sortu, na 50cm sijana pa je polegla i pocela mu se susiti prije 2tj a mahuna jako malo pa bi on mogao u zetvu i kroz 15ak dana ako ovi iz elektre dotad sklone ove dalekovode sto su popadali u njivama....U pocetku su ove na 50cm bile bolje a sad nakon oluja te na 50cm su skoro pa katastrofa....

U našem ataru kao da se suši, lišće opada, ima možda 3-4 sprata sa zrnima i to je to... iako je bilo padavina i niko ne zna zbog čega se to dešava
Ma kod ovih je baš bolesna, u tim krugovima korijen istrunuo...najgore je kod ovih u monokulturi

Al ima bas losih soja, moglo bi biti ladno da budu jos losiji prinosi nego prosle susne godine kod nekih...sve vise lici kao na situaciju sa psenicom ove godine, obecava obecava pa ono k*** jer mnogi su kod nas ocekivali u 7mj da ce biti soja prosjek minimalno 4 t/ha proljetna al ne bih se nimalo iznenadio da bude upola lošije

ko bude imao 60 mauna i makar jedno zrno po mauni moze da ocekuje prinos i preko 2.5 t po jutru.
pa baš i ne haha (ili jedino ako ste mislili po hektru)
evo ja prosle godine prosjek 65-75 mahuna al nije bilo kise kad je najvise trebala da napune mahune pa bilo 2,7 t/ha prosjek...al dobro bila dobra cijena pa ja opet bio prezadovoljan

@Pajdaš
Imaš li neku skoriju sliku te postrne?
Nemam, imam najnoviju mislim od 15.07, do te postrne soje nisu lenije očišćene još (drveće palo uz kanale i na puteve) i dalekovodi, na toj di mi je postrna soja iza pšenice ima mislim 3 dalekovoda srušena na njivi pa ju nisam obilazio još izbliza...ovako kad gledam izdaleka sa zeljeznicke pruge po visini korova sirka na susjedovom strnjaku i okolnom drveću rekao bih da mi je do kukova sigurno i sastavila momacki redove (70cm)....mogao bih doci okolo mislim, al neda mi se bas vozikati traktorom 10ak km po toj truskavoj leniji okolo iz susjednog sela da snimim izbliza...

Sinoć je kod mene palo 14l kiše, a večeras sam obišao soju, već se polako smrkavalo pa slika i nije baš najbolja. Soja menja boju, u sredini njive je do pa je tamo zelenija. Sorta je Rubin, zrna su okrugla - faza pasulja je prošla odavno, možda bi neko upućeniji mogao znati da li i u ovom stadijumu može da poboljša nalivanje zrna sad kad je dobila malo vlage?

Ne razumem bas sva ta desavanja sto @Pajdaš obrazlozi i ne poklapa mi se sva ta desavanja ali, no!
Kod nas je razlika na sojima u odnosu na proslu godinu ko nebo i zemlja.
Kise smo imali ove godine skoro uvek u pravo vreme a kad je bila najpotrebnija, padala u solidnim kolicinama, Jul u 3 dana vise od 60 l isto tako i u Avgustu!
Prosle godine skoro bez padavina do kraja Avgusta bilo oko 500-600 kg/kj proseka od cega je bilo primesa skoro 20% ne daj Boze da se ponavlja takva godina.
Tako losu godinu za soju nismo imali nikad od kad se seje soja na ovim prostorima.
Ove godine ne zelim jos da procenim prinos do pre same zetve kad joj lisce svo otpadne, jer ako sad radim procenu i imam u vidu onu teoriju da 20 punih mahuna sa 3 zrna po mahuni daje sigurno vise od 3 t/kj onda ce biti nesto manje od 10 t/kj😂
Tako da se plasim proceniti prinos!
Ocekujem iskreno neki solidan prosek kojeg nisam imao odavno.
2014 i 2016 bilo je nesto vise od 2 t/kj pa 2019 oko 1.8 t/kj ali zato je bilo jako lose ‘17, ‘18, ‘20, ‘21 i prosle uzas da ti dodje da je vise ne sejes sto su mnogi i cinili!
Nadam se dobrom ukoliko bude sve u redu do kraja!

Setva 29. april. Ova sa slike mi je najbolja soja i na najboljoj zemlji, nju je najmanje oštetio led, tj nije odvaljivao mahune i lomio stabljiku kao na drugoj njivi. Kiše smo imali malo (ima u temi o vremenskoj prognozi spisak padavina).

Gledao sad padavine kod tebe i nisu za neku pohvalu za vrucine koje su bile u Julu i Avgustu. Jun podnosljiv a 40 lit za Jul i 40 za Avgust su na losem nivou, ali ipak nije ni to bas nista. Mozda i zato je soja krenula polako da zuti i zavrsava vegetaciju!
Zamisli kod nas prosle god. ceo Maj i Jun 42 lit, u Julu i Avgustu mislim da nismo imali vise od 40 lit i to sve po 2-3 lit osim jednom sto je palo 11 lit. Krajem Avgusta kad je soja zavrsila svoje krenulo je ono kisovito vreme ali kasno je to bilo za nesto dobro osim sto je retrovegetirala i napravila jos vece sranje.
Kukuruz je nekako izgurao i premija je bila 3-4t/kj na dobroj zemlji dok soja je pukla skroz kao nikad do tada sa prosekom od 400-600 kg /kj.

Sta vredi Dukej da pricas kad ti niko ne veruje. Svi misle da je kise bilo i previse.
Pogotovo ovi po gradovima sto im kisa ometa kafenisanje po bastama.
Kod nas se soje vec uveliko saraju. Zetva ranijih sorti ce uskoro.

Ne razumem bas sva ta desavanja sto @Pajdaš obrazlozi i ne poklapa mi se sva ta desavanja ali, no!
Kod nas je razlika na sojima u odnosu na proslu godinu ko nebo i zemlja.
Kise smo imali ove godine skoro uvek u pravo vreme a kad je bila najpotrebnija, padala u solidnim kolicinama, Jul u 3 dana vise od 60 l isto tako i u Avgustu!
Prosle godine skoro bez padavina do kraja Avgusta bilo oko 500-600 kg/kj proseka od cega je bilo primesa skoro 20% ne daj Boze da se ponavlja takva godina.
Tako losu godinu za soju nismo imali nikad od kad se seje soja na ovim prostorima.
Ove godine ne zelim jos da procenim prinos do pre same zetve kad joj lisce svo otpadne, jer ako sad radim procenu i imam u vidu onu teoriju da 20 punih mahuna sa 3 zrna po mahuni daje sigurno vise od 3 t/kj onda ce biti nesto manje od 10 t/kj😂
Tako da se plasim proceniti prinos!
Ocekujem iskreno neki solidan prosek kojeg nisam imao odavno.
2014 i 2016 bilo je nesto vise od 2 t/kj pa 2019 oko 1.8 t/kj ali zato je bilo jako lose ‘17, ‘18, ‘20, ‘21 i prosle uzas da ti dodje da je vise ne sejes sto su mnogi i cinili!
Nadam se dobrom ukoliko bude sve u redu do kraja!
Uz uslov da imas 250000 biljaka da je niklo po jutru. Sad lako je izbrojati da li imas na jednoj biljci toliko i toliko mauna i zrna ali ovo drugo tesko .
Mada ako nasi strucnjaci u vladi mogu da izbroje u glavu koliko ima ucesnika protesta, mozda jednog dana uznapreduje tehnologija pa ce iz drona da to jednim preletom snime koliko imas biljaka po jutru?
(mozda to vec i postoji??)

Možeš preko mobilnog,idi u play prodavnicu i instaliraju aplikaciju Tapatalk.Kada nju instaliraš onda u njoj otvoriš poljoinfo forum.Posle toga imaš teme u kojima možeš da pišeš i daje ti mogućnost da ubaciš fotografiju.To je lakši put.Možeš i preko računara,imaš na forumu objašnjeno u koracima kako se ubacuju slike.

Nazad
Vrh