Soja 2023

9b524a0e7f7cf6a903d9525a11a9902f.jpg

Медиатор.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ma to svake godine posijemo cca 0,5-1 jutro...ne bacam gnojivo nit špricam, koliko bude da bude :)
pa ubacim zob u smjesu za zelenu gnojidbu, a dio ode za stocnu hranu za svinje za vlastite potrebe...
Na malo ju je teško prodati, a na veliko jos teze...mislim da u Hr samo jedan otkupljivač otkupljuje (na veliko)

Meni se pokazala najjeftinije u borbi protiv sirka i korova, kad mi izbije sirak/korov npr 10-15m kraj loših susjeda, stavim tu zob do susjeda (do susjeda bacim rasipačem 8-10m na strnjak cistu zob kao zelena gnojidba a ostatak njive ubacim i pomiješam zob sa smjesama zelene gnojidbe) pa solidno ocisti njivu za sljedecu kulturu tj soju u mom slučaju (pšenica - zelena g - soja)
Imao zob prije 2g.....oko 8t.....otkupio otkupljivac iz požege, po cjeni od 85lipa a ovako se prodavala za 1,5kn (0,2eura) za kilogram......više nikad kod mene ....plus koliko je vlage izvukla iz zemlje, kao ni jedna druga kultura.....

Imao zob prije 2g.....oko 8t.....otkupio otkupljivac iz požege, po cjeni od 85lipa a ovako se prodavala za 1,5kn (0,2eura) za kilogram......više nikad kod mene ....plus koliko je vlage izvukla iz zemlje, kao ni jedna druga kultura.....
kad posijem za zelenu gnojidbu cistu zob da ugusim korov gdje ga pocinje biti vise, na jesen kad orem zimsku brazdu (25.10-05.11 vecinom) tu di je cista zob kao zelena gnojidba prakticki uvijek bude vlaznije :unsure: a ovdje gdje je zelena gnojidba zob+neki mix kao da je suvlje i puno vise se rasipa zemlja

a zob za žetvu sijem tako oko 1.03, i evo ove godine sam jedan mali dio zobi imao do pšenice i kad sam gruberisao islo je puno lakse iza zobi-9,5-10 km/h a di je psenica 7,5-8 na istoj dubini a sto se tice vlage nisam primjetio neku bitnu razliku, osim na prvih 5-6m do šume gdje je bila zob, tu je bilo malo vlažnije al to pretpostavljam zbog šume tj hladovine

Al koliko sam upoznat mislim da je loš predusjev za sve zitarice, al dobro kod mene 90% poslije pšenice i zobi, ide zelene gnojidba (zob + mix) i na godinu soja...
Jedne godine na dijelu njive gdje je bila zob (nekih 3000m2) bio je kukuruz sljedece godine na čitavoj njivi (pretkultura soja, i tih 0,3ha zob), sto se tice prinosa nisam mjerio, al na tom dijelu di je zob kukuruz je bio vislji za nekih 10ak cm i čist kao suza, ni traga korovu i dok je ovaj na sojistu sazrio skroz, taj iza zobi je jos imao po par, nekih 20% zelenih listova (ista sorta!), neka logika je da je imao 'više vlage' pošto je duže ostao zelen, a druga mogućnost je ta pošto korijen zobi ide mislim i do 2-2,5m u dubinu da je to omogućilo korijenovom sustavu kukuruza da 'prodre' lakše dublje do zaliha vode i treća mogućnost pošto nije bilo praktički nijednog korova na tom dijelu da je ostalo više vode u tlu za sam kukuruz...e sad tko će ga znati 🤷‍♂️

Grinje i plamenjaca nisu 100% po meni!

Ima toga i kod nas u ataru, iz godine u godinu sve vise, posebno ak ima vlage dosta…ja osobno kod mene i kod jos 2-3 kolege nisam nikad vidio

Iscupaj korijen te ‘zarazene’ biljke…
Ako je poceo propadati/trunuti onda pretpostavljan sta bi moglo biti…
Ako se takva zarazena lakse iscupa od drugih zdravih onda je vjv to sto mislim i zato nema ‘lijeka’ u vidu prskanja, tj sa tretmanima mozes samo jos vise pogorsati…

Ima par jutubera iz Amerike sto su pricali o tome prijasnih godina, tj postaje sve veci problem kod njih a zasad jos nema lijeka mislim…a moze prepolovit urod bez problema za 50% i vise

@Boderlica zaboravio sam strucan naziv, cak mislim koliko se sjecam da to jos nema ‘strucni’ naziv haha bar kad sam ja prije 6-7g prvi put cuo za to nije bilo a idosta njih to mijenja sa drugim bolestima, npr strucni agronomi ce uvijek reci da je to nedostatak Kalija, jer ima skoro pa iste simptome na liscu i zbog stadija razvoja ili da je soja pod stresom nakon nekog folijarnog tretmana tijekom toplog i suhog vremena kad isto budu takvi identicni simptomi na listu
Ak ovi sto su postavili slike na forumu, nisu prskali folijarno nedavno, najbolje da probaju iscupati soju tu zarazenu i zdravu i ak je korijen poceo trunuti onda je sigurno to u pitanju..

Tesko se primjeti jer simptomi na listu se tek pocinju vidjeti pred kraj njezine vegetacije, a neki kazu da se soja zarazi s tim, tj njezin korijen vec 15ak dana nakon nicanja…
Sto se tice kemije nisam cuo da jos ima rjesenje al po amerikancima ovo su neke od preventivnih mjera koje prema nekima pomazu:

Plodored (najvise se pojavljuje u monokulturi i soja-kukuruz rotacija)
Notill povecava sansu zaraze s tim, pogotovo u rotaciji kukuruz-soja
Izbejagavati soju na zitna strnista koja su prskana
Izbjegavati soju nakon kukuruza (ak je vise rasutog zrna kukuruza nakon kombajna veca sansa da se soja zarazi s tim i u vecim oazama)
Covercrop sa zobi kao i sama zob prema vecini najbolja prevencija

Soja iznenada ‘nestane’ preko 2-3dana tj njezini listovi otpadnu kad je bas jako zahvaceni…
Izgleda kao da led padao i otukao sve listove i ostavio samo mahune a zrna su puno sitnija i laksa…

Prosle godine susjed do mene, tako u ovo doba godine, bilo jako puno takvih oaza, sigurno 50%, svi su komentirali kako je lose sjeme i kak je soja nejednako dozrila/sazrila a ja sam probao iscupati par biljaka u tim krugovima i doslovce s dva prsta bez inalo muke iscupao korijen koji je bio trul a jako puno mahuna bez ili sa sitnim zrnom

*mislim da imam na jednom hardu spremljeno o tome malo vise, sto sam skrinsatao prije par godina, i iskustva Amera i prevencije pa probam potrazit pa postavim ovdje

Ovako zna izgledati kad je bas kriticna zaraza a prateci nas atar ima toga sve vise iz godine u godinu i svi slusaju agronome i idu prskati pa naprave jos vecu stetu
Soja kroz par dana nestane, kao da je crknula preko noci…
460ed37c04a4db1a2fe5dbd201c3eb6a.jpg

Nazad
Vrh