Soja 2023

Ako ces prskati vec obavezno fungicid jaku dozu. Podlozna je gljivicama i trulezi na mjestima loma . Uradio dio bar pa ces vidjeti razliku. Inace isao juce da vidim kukuruz , koji je manje ubijen od tvog , samo je bio raniji i skoro naliven. Mislim da nece biti nista . Skoro svaki klip je dobio i krece budja

Што милиш да би фунгицидом требало? Мислио сам да је ошпартамо па прскамо са раствором ана и амино киселина
Ја би за почетак ишао само амино киселинама, ан тек кад озелени да јој не стављаш"со на рану"!

Mixer nije ti bas kasna setva 24. maj
To je redovna setva za neke

Jbg, sva ostala je posejana mesec dana ranije i više...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Sad smo se malo izgubili i u teoriju matematike i prakticno i u prinosu😁
Koliko ja znam soja se seje sa nekih 450.000 do 500.000 zrna po ha a ne sa 300.000 to je vec racunica po kj.
Tako da onih 3240 kg su po kj a ne po ha ako je vazeca ta racunica!
A i ako se uzima u obzir ta racunica onda je to u praksi nesto nebo i zemlja.
Nema nikakve ni teoretske sanse a pogotovo prakticne da soja sa 20 mahuna po stabiljci dostigne prinos ni priblizno 2 t po kj!
Bilo je godina kad sam prebacio 2 t/kj ili na 2.7 t/kj bilo je mahuna po 80 do 100 i vise po biljci a soja visine 1.5 m, e sad **greška li ga zasto nije rodila vise od 10 t/kj🤪
Mislim da je tu najbitniji faktor koliko zrna nikne , tako da kad imas 80-100 mauna a prinos malo vise od 2 t,, to znaci da je mnogo manje biljaka na jutru niklo. Mada tu je i pitanje da li bas svaka mauna ima 3 zrna, i da li bas svako zrno ima idealnu tezinu.
Samo da izgubi 0.01 gram zrno, odma na jutro prinos je manji za 200 kg.

Jasno. Upravo zato i onih 20 mahuna po biljci nece sve imati po 3 zrna a nece sigurno ni da nikne svih 300.000 zrna po kj
Mada prica se polako svodila i stigla na 300.000 zrna po ha sto je van pameti za rod od preko 3 t po kj

Jasno. Upravo zato i onih 20 mahuna po biljci nece sve imati po 3 zrna a nece sigurno ni da nikne svih 300.000 zrna po kj
Mada prica se polako svodila i stigla na 300.000 zrna po ha sto je van pameti za rod od preko 3 t po kj
Koliko je stvarno ili realno ostvariv ovaj prinos, i koji prinosi su zapravo kod soje max mogući na nekim većim površinama, 2t/kj ili 2,5t?

Ja takvu soju odmah presejavam.
Nikad nisam dozvolio da imam sklop manji od 30-40% a da je ostavim i da se nadam!
Presejavao sam pre mnogo godina kad smo jos sejali zitnom sejalicom.

Evo ti i onaj tribor sa slika od pre par postova je nikao nekih 60% max... Nisam hteo da ga presevam...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Može ona i sa 150.000 biljaka da rodi 4-5 t/ha. Moj komšija pre par godina posejao 0,5 ha i u vreme žetve pošalje sina studenta da ode sa kombajnerom da požanju. Kad je sin došao kući, prikolica puna soje, negde oko 4-5 tona. Ne može čovek da veruje svojim očima.
Nešto mu bilo sumnjivo i upita sina jel komšija požeo svoju soju, a sin reče - pa tamo je sve naša soja...

Meni je ove godine sklop verovatno prepolovljen. Posejano je oko 350000 biljaka po hektaru.Videcemo sta ce na kraju kantar reci,za sada se fino razgranala i dobila je kisu kad joj treba.

Nazad
Vrh