Soja 2023

Kad se voda povuce imao sam slucaj da soja uvene a na drugom mjestu gdje je bila i duze pod vodom ostane . Neznam sta bi bilo drugo razlicito osim zemlje , na laksoj zemlji bolje bude , mozda lakse dolazi kiseonik do korjena , ili drugacije reaguje kad ugrije sunce na zaprljane blatom listove . To sam primijetio , a neznam ni ja sta je bio razlog

52c25f61729524852875b850a6044c04.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zbog kiša koje najavljuju u narednom periodu bolje je možda odraditi sirak. Ako padne 30 ili 50 litara efekat špartanja se neće videti.

Spartac nije uopste potreban. Ko hoce da se kladi spremam sam.
To sto mi spartamo uglavnom je zbog sitnih korova. Drugih benefita nema. To sto strucnjaci preporucuju isto tako i preporucuju 550000 po hektaru.

Spartac nije uopste potreban. Ko hoce da se kladi spremam sam.
To sto mi spartamo uglavnom je zbog sitnih korova. Drugih benefita nema. To sto strucnjaci preporucuju isto tako i preporucuju 550000 po hektaru.
**Ne radim prihranu špartačom tj nemam kutije za gnojivo!!**

evo jedan test od prije par godina, ALI veći prinos na stranu špartača ne pripisujem špartaču nego jednostavno tome što bude čista njiva i sve zalihe vode u tlu koristi/crpi kukuruz tj kultura koja se uzgaja.
Ovo su sve 'površni ogledi', trebalo bi uzeti u obzir i koliko je bilo sunčanih dana poslije špartanja,koliko brzo sastavio redove, dnevne temperature, koliko su čiste njive od korova itd....

Npr u sušnim godinama kao zadnje dvije, gdje imaš ljetne periode od 90-115dana bez kapi kiše slažem se da onda špartanje nema nikakvog učinka jer u toj suši ni korov neće da raste 😂

kukuruz i suncokret se hemijom mogu lepo očistiti da ne treba paranje a za soju ne pamtim da je nekad nismo parali

Unazad 3-4 godine ne kultiviram niti jednu kulturu. Soja i kukuruz čisti a suncokret je nekad bio problem, ali sada kako ima vibala i on se da fino očistiti

Unazad 3-4 godine ne kultiviram niti jednu kulturu. Soja i kukuruz čisti a suncokret je nekad bio problem, ali sada kako ima vibala i on se da fino očistiti
sve zavisi koje herbicide imate dostupne,idem sa manjim dozama herbicida i špartamo i kukuruz i soju jer mi je još uvijek puno jeftinije potrošiti par litara goriva u špartanju nego na herbicide...

Ja opet gledam da mi traktor napravi manje radnih sati jer nije samo gorivo trošak u kultiviranju, ali na kraju je bitno da su nam njive čiste, svako onako kako mu odgovara :)

Tačno, plus na njegovim slikama i nema sirka. A kad ugreje ima sirak tek da izlazi, uvek volim da ima dosta lisne mase sirka da bi upio što više herbicida i doveo ga do rizoma. Kad ga ima tek po di koji, i to u obliku bodlji koje su tek izašle napolje, tu nema šanse da usvoji dosta herbicida da sredi rizom - bar je tako moje iskustvo.

Nazad
Vrh