Soja 2022

Imao sam ga i ja ove godine,pored kraljice,wendy i save i fantast-a na istoj parceli.Za wendy ne mogu sad nesto reci mnogo o prinosu jer bas tu gde je ona sam imao 2 manja dela gde je probila ambrozija i to nisam vrsio,a onako nije bila losa,ali je ubedljivo imala najgore sazrevanje od svih ostalih sorti.Kraljica i Hogar su bili dosta dobri,sava i fantast su isli na peskovitom delu,bili su losiji ali ocekivano zbog peska.

Jel neko imao ove godine Hogar novosadski.... Kako se pokazao interesuje me?

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока
Posejao sam ja za probu ove godine.
0,6kj je dalo 650-700kg sa 13,6% vlage. Ali ga nisam ostavio za seme. Ispucao dosta prosulo se bar 100-150kg. Niska je bila. Ali kosa čim dotakne pucaju meune kao balon. Gadno izgleda. Njiva se zeleni.

Gotova soja za ovu godinu. Prinos 300 kg po jutru. Više sreće dogodine. Hvala bogu pa će repe biti 3 vagona po jutru, a nadamo se i koja tona više.

Nije navodnjavana. Jedan kilometar dalje od soje. I jedna i druga njiva čiste od korova. Drugu godinu za redom, repa nas vadi. Ovo na soji ove godine katastrofa do sada nevidjena. Do sada nikada nismo bili u minusu na svojoj zemlji. Ovo nam je prvi put od kako sam ja u poljoprivredi da nismo pokrili troškove proizvodnje.

Isto i kod mene. Danas završena soja, 320 kg/kj, Wendy. Pre kiša sam skinuo Kraljicu i Rubin, prosek 570 kg/kj. Ukupni prosek je 430 kg/kj. Poseban problem je kereće grožđe koje je niklo nakon kiša, srećom tek je u fazi cvetanja pa neće baciti seme, ali je zabrinjavajuće koliko ga ima. Njive koje sam skidao pre kiša nisu imale ništa od korova u vršidbi, sad se zelene od kerećeg grožđa. Prvi put od kako sejem soju nisam ostavio ni zrno za seme. Uz sve to neko mi je još mazno 3 kj slame... Uz prosek kukuruza od 2500 kg/kj (samo te dve kulture sam imao) - godina za ne ponovila se!

Isto i kod mene. Danas završena soja, 320 kg/kj, Wendy. Pre kiša sam skinuo Kraljicu i Rubin, prosek 570 kg/kj. Ukupni prosek je 430 kg/kj. Poseban problem je kereće grožđe koje je niklo nakon kiša, srećom tek je u fazi cvetanja pa neće baciti seme, ali je zabrinjavajuće koliko ga ima. Njive koje sam skidao pre kiša nisu imale ništa od korova u vršidbi, sad se zelene od kerećeg grožđa. Prvi put od kako sejem soju nisam ostavio ni zrno za seme. Uz sve to neko mi je još mazno 3 kj slame... Uz prosek kukuruza od 2500 kg/kj (samo te dve kulture sam imao) - godina za ne ponovila se!
Sorta kukuruza i vreme setve ?

Urbanix, Pionir 9911 i DKC 5031. Setva polovinom aprila, ne pamtim tačan datum ali se može pronaći negde u mojim postovima iz aprila.

Treba mi savet.
Od ovih kisa sto su padale
U sojki se pojavilo trava kerece grozdje
U tolikoj meri da smo odustali od vrsaja danas.
Ako porskam sa totalom pokazace GM na silosu.
Čime da ga prskam a da mogu psenicu posejati posle vrsajs?
Mislio sam Matonom?
Ili da udarim sa Sekatorom?
Kako bi se pokazao reglon forte na to kerece grozdje?
Prosto nisam pametan.
Savet bi mi disao ko zednom vode...

To ako je sazrelo (potamnelo) ce da ulepi kombajn do zla boga. Reglona skoor pa nema da se nadje.
Ja sam u soji koristio affinity plus i sprzio je siroki korov na suvo u roku od 5dana. Ambroziju i cicak. Sirak nije ni takao. Preporuka je da se ide po suncu i da se sto vece kolicine vode koriste.
Maton ce samo taj dan da biljku osamuti pa ce polako da se susi desetak dana

Nazad
Vrh