Soja 2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pelikan,sejan na 70cm.Treba mu kiše sada da bi bilo išta.

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
7d55a91ba7bba81897c0b410391b3dde.jpg
441ca4c13787fee4443fd18807ab3542.jpg
53cd26fad574d148e9856f354a043c51.jpg

Sa cime prskate protiv grinja, ako nije tajna? :)
Ja sam prskao abastate + lepak Alteox T prime Ide 1 lit po ha
E sad moj savet je jer je soja izmedju kolena i kuka velika da Rus ne przi motorom samo sam radio uvrtine tj obisao vece njive u krug preventivno
Na jednoj njivi je krenula plemenjaca. Kao pegice od rdje pa list požuti onako ružno pa otpadne tu sam tretirao bacteoclean 2-3 lit po ha ja sam išao sa 3 jer je baš zahvatilo. Jbg još se nadam da će nešto biti od soje nema mahuna nigde, ali se nadam da je kao pšenica da će na kraju više mahuna stvoriti na gornjim spratovima inače ne znam vredi li ulagati još

Wnady mi već 12 dana cveta i odbacuje cvet ne formira mahune. Da li je neko nekad imao sličnu situaciju Da li je soja toliko pametna da ako sada ne formira mahune da će pred kraj aprila nastaviti da cveta i da bude vise mahuna na gornjim spratovima da kompenzuje ne postojanje na donjim. Iskustva sa pšenicom su mi pokazala da je pametnija nego što sam mislio i da se bori da kompenzuje u 3-4 procesa ako je predhodni zakazao Tj kada je bila suša jesen 2018 i proleće 2019 ubi bože mali broj klasova po m2 ona je isterala klas 12-15cm i opet dala 3,5t po kj a procenu su bili sa tim sklopom do 2t, nadam se da je i soja izučila te škole

Gledam prognozu kod mene za sledece 2 nedelje sve preko 31 C 14 dana a 6 dana preko 35C. Ovo je baš velika elementarna nepogoda i ako ova država ne vrati iz budžeta koji punim već 25 godina nešto nazad meni tj svim poljoprivrednicima biće baš teško neće ostati ni da dodogine orem i posejem Da li se neko oglašava oko toga mislim daju pomoći hotelima 100 eura po krevetu i slično Ako ova suša devastria poljoprivrednike teško da će se do godine sejat a mislim da sam hranio ovaj narod a ne bavio se turizmom i da je bitnija poljoprivreda od turizma

Znam da je off topic ali ako neko ide u lov sa ministrom ili je blizak ajde dva saveta
Da vlada subvencionise poljo gazdinstva navodnjavanje, ali ne samo one najbogatije sa sitnim njivama za tifone sto je neefikasno, nego brate da u delu atara postave rengere, zaposle oen iz kancelarija voda vojvodine da održavaju i sprovode navodnjavanje, tako da ko ima male srednje njive dobije navodnjavanje
Drugo da se u regionima pogodjeni sušom To se odredi po količini padavina u Jun Jul i Avgustu da država da 300 Eura po ha za sledeću sezonu, ionako su uštedeli 2000-3000 eura po ha u 10 god u odnosu na zemlje u okruženju gde im subvencionišu 60-70% proizvodnje pa i ako bude suša nije iz njihovog džepa

Da ti odmah kažem, od toga nema ništa, nemoj džabe da se nadaš. Država ti je kao onaj pop iz vica, nije navikla da daje već samo da uzima.

Da li je soja toliko pametna da ako sada ne formira mahune da će pred kraj aprila nastaviti da cveta i da bude vise mahuna na gornjim spratovima da kompenzuje ne postojanje na donjim.
Imenjace napravio si lapsus po pitanju meseca kad cveta soja.
Ako si mislio na Jul ili Avgust zavisno od setve onda u svakom slucaju ako dobije vecu kolicinu kise i kad ima vlage da ce nastaviti sa cvetanjem i izbacice jos mahuna. Nije to neka kompenzacija sto nije u donjim redovima napravila mahuna pa ce nadoknaditi kasnije u gornjim, nego je stvar padavina i vlage.
U slucaju nedostatka vlage nema nikakve kompenzacije.
Kad god su prisutna ova dva faktora soja cveta i izbacuje mahune do pred kraj vegetacije i pocetka sazrivanja.

Znam da je off topic ali ako neko ide u lov sa ministrom ili je blizak ajde dva saveta
Da vlada subvencionise poljo gazdinstva navodnjavanje, ali ne samo one najbogatije sa sitnim njivama za tifone sto je neefikasno, nego brate da u delu atara postave rengere, zaposle oen iz kancelarija voda vojvodine da održavaju i sprovode navodnjavanje, tako da ko ima male srednje njive dobije navodnjavanje
Drugo da se u regionima pogodjeni sušom To se odredi po količini padavina u Jun Jul i Avgustu da država da 300 Eura po ha za sledeću sezonu, ionako su uštedeli 2000-3000 eura po ha u 10 god u odnosu na zemlje u okruženju gde im subvencionišu 60-70% proizvodnje pa i ako bude suša nije iz njihovog džepa
Tako bi trebalo biti u sredjenim drzavama ali nije. Evo Njemacka je imala strahovitu susu preklane ili lane ne sjecam se vise. Otisla je 1 milijarda eura pomoci za susu, a imas tamo 90 000 subjekata pogodjenih susom i ispada da se dobilo po ha nekakva pomoc od 30 eura sto je nista a pazi pricamo o Njemackoj tako da u Srbiji a i u Hrvatskoj ovo su puste price. Doduse nas kraj ko je uradio po os-u zito izvlaci iz govana inace bi bilo veselo....

Tako bi trebalo biti u sredjenim drzavama ali nije. Evo Njemacka je imala strahovitu susu preklane ili lane ne sjecam se vise. Otisla je 1 milijarda eura pomoci za susu, a imas tamo 90 000 subjekata pogodjenih susom i ispada da se dobilo po ha nekakva pomoc od 30 eura sto je nista a pazi pricamo o Njemackoj tako da u Srbiji a i u Hrvatskoj ovo su puste price. Doduse nas kraj ko je uradio po os-u zito izvlaci iz govana inace bi bilo veselo....

Ne pricaj gluposti, to sto si ti imao kisu, ne znaci da su svu imali, pa ih "zito izvlaci i govana"... dodji kod mene da se oznojis, pa nema roda kao kod tebe... pa da vidis... i to godinama... stvarno je ponekad bolje cutati...

Poslednja izmena:
Kanda će jedine pare i biti od žita, kakve takve i kolike. Od kukuruza i soje mrka kapa, možda malo od suncokreta, o repi ne pričam jer nju seje manji broj paora, mada se trenutno solidno drži, koliko vidim na forumu. Na njivama, bar u mom kraju je nema ni za leka.

Ne pricaj gluposti, to sto si ti imao kisu, ne znaci da su svu imali, pa ih "zito izvlaci i govana"... dodji kod mene da se oznojis, pa nema roda kao kod tebe... pa da vidis... i to godinama... stvarno je ponekad bolje cutati...
Ja sam sebe komentirao i ljude iz moje okoline gdje je bilo padalina. Ne vidim iz cega si ti zakljucio da sam ja rekao da je sve seljake izvukao dobar prinos zita

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh