Soja 2020

Sto se tice soje u ovo vreme citiracu Balasevica:
"Tek u jesen otkriju se
boje krosanja
sve su slicne u leto zeleno"
 
Kako stvari stoje kod nas ova kosava je mnogo toga sj.. la. Bez minimalno 15 lit.
danas, sutra (a tesko ili nikako da ce je biti) tamo gde je potencijal do pre par dana bio odlican sad ce biti mozda samo neki zadovoljavajuci. Dok tamo gde i nije bilo toliko kise a soja je ipak obecala srednji neki prinos sad nece dobro biti.
 
Apolo, za sad oko 25 mahuna u proseku po biljci.
Otprilike na svakoj stabljici ima po 5 mahuna sa 4 zrna, sto je cinii senprosle godine bila retkost.
Ako nocas padne kisa ocekujem da nalije dobro i gornje spratove.
8084e50b6d2be7a7322d2b10d9439a73.jpg
c80c51107210d6a66422f3ea6826353e.jpg
13cdfacbd01f77861b662baa8b0ef00b.jpg


Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
To mu je odlika, imam ogled sa apolom,kraljicom i hogarom, sve ns seme i prva grupa zrenja.Kraljica slična apolu po porastu i međuspratnosti ali nema mahuna sa 4 zrna i mahune su joj nekako duže, imam utisak da će zrno biti ko kliker ako nalije kako treba dok hogar je rastom veći za 15-20cm ali i spratnost malo veća i nađe se po koja mahuna sa 4 zrna.
 
Код мене нижи терени ко гром налива има влаге у земљи за сад Краљица и Алиса нај боље Белга нешто куња нижа је растом али зна она да цури у жетви.Како стоје ствари са овом кишом коју предвиђају нема разлога да не буде добар род у мом атару....
 
Prošle godine radio savu uslužno. Sve od spremanja njive, sejanja, prskanja i na kraju žetva. U prskanju od gusenica nije se videla maska od 577, sigurno jedno 1,6-1,7 m visine. U vršidbi bila do kolena možda malo višlja. Prinos bio oko 14 meteri po jutru. A pored nje valjevka u prskanju od gusenica bila malo višlja od točka (prednjeg), dala preko 20 meteri po jutru. Kod nas se već koju godinu pokazuje dobro rana setva sa ranijim sortama. Ove kasnije uvati žega u nalivanju i ostaju prazne mahune. Ako se potrefi godina kasnije sorte daju jako dobar prinos ali to je kod nas sada retkost. Kod mene i dalje rekord drži Fantast sa 31,5 meter po jutru, ali ne sejem ga već 3 godine...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Osim kise pocetkom avgusta ,koja je naravno br 1 , zemlja je agrotehnika br 2 , daleko vaznija od sorte . Jednostavno ima reona koji su bogom dani za soju i to je to , Idealno je za soju , tip zemlje , mi imamo ovde lokalne nazive , ali moglo bi se reci " rit koji je blizu rijeke ili veceg kanala " . Da , treba i upoznati te "ritcine" kako se rade , tu neide nista na silu .
 
Ako Sava ide visoko,kod mene Fantast pored Save je jos vislji ,ne puno ali primeti se.E sad Fantast ima predusev soju,a Sava kukuruz....
 
E da , ako neko hoce da potpise 5 godina zaredom soju sa 3+ tone po ha , koja god zemlja osim cistog pijeska , i koja god sorta , a ko je u mogucnosti , stajnjak od brojlera ili koka nosilja je rjesenja .
 
Zavisi jel slamnat ili cist npr iz kaveznog uzgoja , nisam obracaonpaznju na tone po dulumu i slicno , al npr evo prakticno djubretaru malu ako tjeram sa imt 539 , slamnati od brojlera idem 3.sporom a cisti bez slame 1.brzom pa kolko baci . 5 godina se pozna u losijoj zemlji , a u humusno jacoj 3 godine .
 
Da se nadovezem u vezi grinja,juce sam isao da obidjem njivu gde su mi grinje pravile show pa sam istu njivu i prskao Savanurom pre 5 dana i nema vise ni G od grinja ,hvala clanu Momi na savetu :)
 
Ja sam rekao još u žetvi ako budem na 1.000 kg/k.j prosek biće dobro.Nikako mi se ne sviđa soja ove godine od samog starta.Sreća pa sam drastično smanjio površinu.
 
Moje soje su izgledale ekstra do pre par dana pogotovo one prema Popincima.I sad one izgledaju lepo na oko dok neudjes u njih.Mislim da ce fantast pogotovo podbaciti.
 
Možda ima Mlađa tamo, ne znam.Pitam iz razloga što me interesuje kakve su soje tamo?Ja ne idem do sezone oranja u taj kraj a živo me interesuje kakva je trenutna situacija.
 
Nazad
Vrh