Soja 2020

mica967

Član
Učlanjen(a)
28 Jan 2010
Poruka
8.343
Lokacija
Golubinci
Planirate setvu Soje i koje sorte. Ostavljeno seme Apola i Rubina a planiram još da nabavim Sinfoniju(Rajfazen).Posle četiri godine Fantast neću sejati zbog kasne i otežane vršidbe.
 
Trebalo bi kao i lane, oko 50% obradive površine. Kakvo seme nađem, verovatno Apolo i možda Sinfonija.
 
Ja ću na 2 hektara.Bila je to dobra priča,ranije se nije toliko sejala pa sam i do 50 % površine sejao.Jeste da nije rađala ko ostale kulture ali je cena bila dobra.Sada svi soju seju cena skoro kao i cena suncokreta.
 
Malo odmaramo od soje... dok se cena ne popravi! Jako skupa hemija, a i zemlja nije baš za soju...
 
Ja da se pretplatim na temu ubacujem igrom slucaja prvi put soju ove godine 2ha. Zemlja dobra, seje se kukuruz 4-5 godine i sirka ima za izvoz. Psenica je rizik dal ce moci da se skine od sirka, a suncokret je rizik jer ga tu niko ne seje ptice bi me urnisale. Tako da mi je soja jedini logican izbor.
Svaki savet oko odabira sorte za pocetnika i oko zastite od korovq je dobrodosao :osmeh:
 
Također pokušavam zadržati dosadašnje površine, možda malo manje, a razlog dvilje svinje+vrane+sirak!
Problem što je cena drastično pala unatrag dvije godine i ono što je još gore žetva se poklopila sa kukuruzom pa otkupljivači neće preuzeti soju već je treba skladištiti i svoditi na standard!
 
2018 vise se isplatilo kukuruz posejati dok vec 2019 vise i nije neka drasticna razlika u zaradi bila izmedju kukuruza i soje.
Tako da i dalje teram soju na oko 80% pov.
Sorte Wendy i Pioneer.
 
Wendy i Rubin. Površine identične kao i ranijih godina - pola kukukuruz, pola soja.
 
Nazad
Vrh