Većina ima prinose oko 5t/ha, a neki i jače kad je kišna godina. Ja sam imao prošle, koja nije bila nešto ekstra kišna, ali odgovarao joj period padavina, pretprošle nesto i jače od 5t/ha, ali jedan deo parcela mi je fest potukao led. Verovatno si se zeznuo u kucanju i napisao 3t/ha
No, ovo sto sam napisao da je do tanjirače,ne naglasih kratke, ne sprdam se. Nego prošle godine smo imali slučaj, da je sva štrnjika podrivana, I zbog mnogo mase, u proleće je tanjirano, malo više po vlažnom, pa se poprilično sabilo zemljište. Posle bačeno djubre, I prešlo se sa spremacem, a zemljište je bilo beton tvrdo i suvo, nodetka nije mogla da useje seme u vlažno, ali najavili su kišu, tako da je nakon setve palo, I svako zrno je niklo jednako. Prinos na tim parcelama je bio 2,8t/kj, dok parcela koju smo spremali samo spremacem, 2 puta, je dala 2,4t/kj. Parcele su sve blizu, i isto je zemljište, isti predusev, isto djubrenje, i u istoj su kondiciji. E sad **greška ga, mi smo pretpostvalil da je do tanjirače, jedino se to razlikovalo od ulaganja.
Svakako ima i do sortimenta, pa rokom setve, i jos mnogo faktora, jer kiše nema uvek kad pogoduje soji, pa se javljaju razlike. Evo kod mene ove godine, bolja soja na posnijoj zemlji, nego na boljoj
mada tu bi opet verujem odigrao kasniji datum setve, jer je na dobroj zemlji gurala, i ostala bez kise, a posnoj kasnila i dočekala kišu.