Soja 2019

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
27.793
Lokacija
Sremski Mihaljevci
Ima sa četiri a skroz gornje mahune su uglavnom sa jednim zrnom.Selena još ima cveta dok preostale 2 nemaju.
 

sale ratar

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2012
Poruka
4.445
Lokacija
turija
Danas malo obilazio atar ima soja a među njima i moje koje će se raditi do kraja meseca, uglavnom apolo a inače sve su počele da se šaraju bez obzira na grupu zrenja, oko sela gde je kiše bilo malo više tu je malo bolja a ima gde može još i da se para ali no.
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
12.652
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Jedna stvar mi nikad nije bila jasna , zašto se siju na ovim podnebljima rane i srednje sorte soje kad sezona treje kolko traje i vremena ima da stigne ladno grupa 3 ili 4 , pa i 5. grupa koje su nekad bile zastupljene a sada ne . Zašto sad da završava soja i žuti a ima još avgusta i septembra ? Kako očekivati visok prinos soje ako je godina lijepa ako u avgustu sazri ?
 

Raca

Član
Učlanjen(a)
16 Apr 2009
Poruka
737
Lokacija
Voganj
Moje misljenje je da bi i sorte sa kracom vegetacinom isto ili slicno radjale da se seju ranije kao ove kasne. A to cemo saznati sledece proizvodne godine. Ideja mi je da 0 i 00 posejem do polovine aprila,a I grupu zrenja posle 1maja.
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
12.652
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Pa to i jeste pravilo (ne po našim knjigama ali nova saznanja) da se ako se sije kasnije ide sa većim grupama . Isto ima logike što kaže Raca da bi se 00 slično pokazale da se siju rano , slično ali ne baš isto . Treba dobro poznavati faze soje , a nije isto kao kod kukuruza.
 

Peet

Član
Učlanjen(a)
11 Apr 2010
Poruka
7.697
Lokacija
Lokve - Simiai - Juzni Banat
Sve to zavisi od vremenskih prilika. Samo kad su redovne padavine onda dolazi do izrazaja to da svaka grupa zrenja sazri na vreme, zavisno od svoje grupe. U svakom drugom smislu sve se pobrka da nista nije onako kako bi trebalo biti.
Kad mislite da ce se kositi Angela, Fantast pa cak i Wendy koje su posejane 25 Maja a ima ih posejane i pocetkom Juna a redovne su kise do sad imale? Jos ako dobiju jos jednom ili dva put kise???
Jedino u drugoj polovini Oktobra i pocetkom Novembra ako je suvo vreme!
Iste sorte bez redovnih padavina posejane u to vreme, pokosile bi se mesec dana ranije. E sad se samo postavlja pitanje prinosa!
 
Vrh