Soja 2018

Ocito na 50 cm.
Ova godina je malo ne tipicna (valjda i kao svaka sto je netipicna :osmeh: ) pa sad svi nesto menjaju misljenje i tehnologiju.

s čim ubiti samonikli suncokret (sad jel clearfield ili pioneer ne bi znao). čisti corum (basfova) su mi rekli da ga neće maknuti, netko od promotora mi je rekao da stavim sa corumom 4 grama harmony-a ima li itko iskustvo? samonikli suncokret u soji je uglavnom oko 4 lista....

Obavezno staviti i imazamoks i neki okson ili dinoks.

@ nyeuropean07
Na 50 cm.

- - - - - - - - - -

s čim ubiti samonikli suncokret (sad jel clearfield ili pioneer ne bi znao). čisti corum (basfova) su mi rekli da ga neće maknuti, netko od promotora mi je rekao da stavim sa corumom 4 grama harmony-a ima li itko iskustvo? samonikli suncokret u soji je uglavnom oko 4 lista....
Ako vec koristis Corum u split aplikaciji onda dodaj u prvom tretmanu jos 1 l Bentazona a isto po potrebi i u drugoj aplikaciji.
Imazamox nece ga sigurno unistiti ako je samonikli Imi hibrid.
Oxasulfuron i tifensulfuron metil tesko.
Isprzice ga pa ce opet krenuti i to podivljali sa vise glavica.
Moje iskustvo govori da samo dobra kolicina Bentazona moze da ga unisti.
Ako dolazi do ozegotina na soji ne sekiraj se, prolazno je to i nece joj nista faliti.

Raca : To nije obicna sijacica ?Inace odlican posao . Jel ides totalom sad ?

Ove godine sam resio da probam na pola jutra, da posejem soju u mulch. I za probu smo radili onim sto raspolazemo, sejalica je najobicnija NG 3+ sa diskosnim ulagacima, zbog toga je sejano direkno u raz, posle sam raz izmalcirao (nisam pristalica totala). Ako se pokaze kao isplativo i dobro, dogodine vece povrsine (ostavljeno jedno jutro razi za seme) napravicemo valjak za prednju hidrauliku i diskosna sejalica sa diskosnim nozem i prstima razgrtacima i direktna setva. Ekonomicnost? Po meni ocekujem: manje ulaganja (goriva i hemije), plodnije zemljiste i stabilniji prinos i u susnim godinama. Danas ta njiva izgleda ovako,

I3AWm.jpg

@ nyeuropean07
Na 50 cm.

- - - - - - - - - -

Ako vec koristis Corum u split aplikaciji onda dodaj u prvom tretmanu jos 1 l Bentazona a isto po potrebi i u drugoj aplikaciji.
Imazamox nece ga sigurno unistiti ako je samonikli Imi hibrid.
Oxasulfuron i tifensulfuron metil tesko.
Isprzice ga pa ce opet krenuti i to podivljali sa vise glavica.
Moje iskustvo govori da samo dobra kolicina Bentazona moze da ga unisti.
Ako dolazi do ozegotina na soji ne sekiraj se, prolazno je to i nece joj nista faliti.

E hvala probati cu to

@Raca Aj baš javi kako ćeš proći. Ovo sam i ja planirao, na jednoj parceli, pola da ostavim uzorano, a pola raž, cisto da bi uporedio, ali nikako da uradim tako. Eto, taman ćemo čuti od tebe. Samo trebala bi raž malo ranije da se izmlačira, i ostavi da bi se zemlja ugrejala, pošto je raz držao hladovinu i nije ista kao temp gole zemlje.

@Raca Aj baš javi kako ćeš proći. Ovo sam i ja planirao, na jednoj parceli, pola da ostavim uzorano, a pola raž, cisto da bi uporedio, ali nikako da uradim tako. Eto, taman ćemo čuti od tebe. Samo trebala bi raž malo ranije da se izmlačira, i ostavi da bi se zemlja ugrejala, pošto je raz držao hladovinu i nije ista kao temp gole zemlje.

Neovisno o temperaturi zemlje, i to je bitan podatak za vreme setve ali ne i najbitniji. Bitniji je momenat kad prekinuti vegetaciju razi da bi ona bila to sto je meni potrebno, mulch.
INl9v.md.jpg

Da li neko prska Corumom pre prve troliske, pošto mi je cicak krenuo. i sta bi bilo dobro dodati za poponac i palamidu Corumu. split aplikacija

Najverovatnije da nije izdato nikome državna zemlja je u pitanju,izraubovane zemlje+lude cene arende+prošlogodišnja suša(nema narod para),izdaje se na godinu dana i to u proleće...pa niko nije lud da uzima tako nešto ali neka im je pametnjakovićima kada nisu znali na vreme da izdaju i po nekim normalnijim cenama zakupa,sad će ostati jedno 300 ha neposejane zemlje u našem ataru što se nije desilo nikad otkad ja znam za sebe...:ppozdrav:

Danas čujem da je početna cena te zemlje bila 53000din/ha i to u februaru , usledio je bojkot od strane vaših Srbobranaca,mada mislim da se priprema teren za neke igrače da se završi posao onako naprednjački.:ppozdrav::off_topic:

Cujem neke price iz Crepaje, da soja nije nikla uopste, mislim da je Sava u pitanju. Doci ce promoteri da vide sta se desilo.

Kako se boriti protiv srna i zeceva u soji? Izlaze iz susednog zita i prave stetu jeduci kotiledone i prve prave listove?

Nazad
Vrh