Soja 2017

Napisano je odmah nakon tog prvog teksta zato sam doneo taj zakljucak. Ako nisam citao dalje vec sam napisao post, time nisam te za gusu uzeo. Mogao si u jednoj recenici reci, citaj dalje.

Nisi me za gušu uhvatio a nisi fer niti u pravu po tom pitanju.Nije ni bitno,naučićeš ima vremena. :ppozdrav: Ajd zdravo.

Sejali su kod nas u selu ali sa navodnjavanjem,msm da je bilo oko 3t po kj,agrotehniku ne znam...

I šta bude ako je trudna ? Ništa žandarmi, tužilaštvo, inspekcije, a ?

Znam šta hoćeš da kažeš , ali površno gledaš :

1. test pokazuje prisustvo ali na pravoj laboratorijskoj analizi ko nije bio zadovoljan i ko je trazio o svom trosku uglavnom se pokaze da je to do 2% maks .
2.svi znaju da ti pravilnici i zakoni nemaju nikakve veze sa stvarnošću tj nikakve veze sa zdravljem stanovništva iz prostog razloga što je zabranjena proizvodnja žitarica (soje) gm tehnologije a nije zabranjen uvoz i promet preradjevina od iste , tj dovoljno je samljevena ili ekstrudirana gm soja i ulazi legalno , znači da ti dalje pojasnim ako neznaš 80-90% stočne hrane kod nas se pravi od gm sojine sačme .

Jel ti sad malo jasniji besmisao kad te već toliko zanima ?

Na kraju krajeva , ja sam sijao kupovno NS I BL sjeme a na prvom brzom testu mi pokazalo plus.

I dalje mi niš nije jasno.

To šta se uvozi u to ne ulazim i ne dotiče me do daljnjeg.

Interesuje me ova priča oko Darka Drena konkretno. Čovek je kupio seme "NS" i kao nikla mu GMO i nikom ništa.

Ili to što ti navodiš, 2%zrna je od GMO biljaka i opet nikom ništa, a najstrože zabranjen uzgoj GMO.

Ili je u pitanju "frljanje terminologijom" ili se toleriše uzgoj GMO ? Interesuje me koje od ovo dvoje ?

Zato.

Uvoze se prerađevine, kome je do zdravlja neka pazi šta kupuje.

Uzgoj GMO može da ugrozi moj konvencionalni usev, neželjenim oprašivanjem, nekontrolisanim širenjem i slično.

Generalno, sve dok neki GMO ne ugrožava moju konvencionalnu proizvodnju ja nemam ništa protiv njega.

Sloboda podrazumeva da je dozvoljeno bilo šta, po želji, sem onoga što ugrožava slobodu nekog drugog.

A ja sam po prirodi slobodarski duh. Sin Slobode.

Ima prica da kad GM soja prodje kroz ekstruder,da je posle skoro nemoguce dokazati da je bila GM, neznam koliko je tacno.

Kod Darka je ocigledno da ti testovi su namesteni da pokazuju plus. Cena je samo 3 din niza, idu na foru da se covek uplasi i da im proda i pritom cuti sta mu se desilo. Ko god cuje GMO odmah je strah.

Neće se osobine gm soje prenijeti na tvoj usjev ne brini se jer se to nemože desiti , mirno spavaj .

Nego i da može zašto ti to smeta , jel misliš da bi tvoj usjev postao štetan po zdravlje ?

Za stav 1. nisi u pravu, čitaj malo ozbiljniju literaturu.

Da smetalo bi mi zbog mog zdravlja, zbog zdravlja kupaca mojih proizvoda i zbog mogućnosti da me semenske kuće koje proizvode GMO semena tuže jer koristim njihove proizvode bez naknade.

A i ovo što Kris kaže, svakako.

Jesam u pravu , ali nije bitno , htio sam da čujem tvoj odgovor da se " brineš za svoje i zdravlje drugih" . Pa zašto te onda ne zanima što se to isto što te brine uvozi i jedemo ovde svi ? Čovječe probudi se , inteligentan si , pa nećemo cijelu noć isto da kucamo .

Momo, ja se ne ložim na altruizam i te priče smatram sumanutim.

Privatno je svak odgovoran za sebe i svoju maloletnu decu.

Privrednik je odgovoran za sebe i korisnike svog proizvoda.

Kada stmo već kod GMO,jedan stručnjak sa institutaTamiš tvrdi da GMO soja nije uopšte opasna po zdravlje tj potpuno je bezopasna navodno opasan je glifost kojim se soja tretira.
Koliko znam kod nas možda jedan dva čoveka svesnu poseju GMO i to ne svuda već na " džunglama" ostali nesvesno pa se opet sva ta soja utopi negde,nijedna nije ostala na livadi.

Čovek koji vrši otkup u selu je umočio te trakice u čašu glifosava I ništa nije pokazalo. A ta priča sa GMO postaje glupost jer na kraju i obična i GMO soja se proda negde... Uostalom, većina čokoladica I namirnica koje svi jedu a dolaze iz EU imaju GMO soju. Obična soja se koristi za neku dečiju hranu i baš za neke posebne potrebe.

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh