Soja 2016

Verovatno da nije isto momo,nisam bio u prilici da kupim nitragin. slavol za soju je daleko suvlji od nitragina. Dulka....neverujem da nasipano tlo ,pepelom,sljunkom,i raznim otpadom,ispred skladista ima neke memorije,osim mozda sto svake godine tu malo ispadne ,pa nikne, i lepse radi od zeninog cveca,koje neguje i djubri

Sinoć slikano, Sava sejana 13.ili 14. aprila.

Je l' vredela nešto ona kiša od preključe ovakvoj soji, ili je zakasnila?

Mislio sam na nalivanje. Ima dobar deo stabljika gde su mahune već prešle u braon boju, neke mogu već i da se raspuknu, a otprilike ima još trećina biljaka sa zelenim mahunama. Ostatak je između zelene i braonske boje...

Bar neće biti učmanulih i zavelih zrna, biće to solidna soja sobzirom da je dobijala malo padavina.
Danas vidim na naftaškom putu ima dve parcele ovršene, verovatno 0-a grupa.

Evo i moje Soje, slikano juče u popodnevnim satima, sorta Balkan, sejano 04. Aprila...
Još malo pa gotovo...
20160825_143225_1.jpg

20160825_143038_1.jpg

Ima li neko problem sa travom u soji? konkretno pričam o amborziji, kod mene je ima i suviše, a prskao sam sve na vreme, mada izgleda da sam džabe trošio vreme i pare...

Avidite ovo , jedan moj komšija radi godinama dosta soje , stotinjak hektara , kaže uopšte ga ne zanima da troši mnogo na hemiju , samo uradi prskanje prije nicanja senkor i acetohlor i ništa više ,ponekad samo pola doze bentazona naknadno a nekad ni to , bude tu svega , ambrozije , sijerka , palamide , čička ali kaže ne podbaci mu prinos toliko kolko bi koštalo prskanje ?? Evo jedna slika njegove soje od danas , najviše se vidi sijerak ali ima tu i ambrozije kolko oćeš .

20160826_184023_zpse2md9zuc.jpg

Ima on svoje razloge , ne plaća zakup ništa jer je ta državna zemlja u sporu, kombajniranje i primjese ga ne muče jer mu je plasman siguran tj. na vrijeme se zadužio . Dobra mu fora .

Ipak lično sam vidio prošle godine 3.5 t/ha u sličnoj soji ,

Avidite ovo , jedan moj komšija radi godinama dosta soje , stotinjak hektara , kaže uopšte ga ne zanima da troši mnogo na hemiju , samo uradi prskanje prije nicanja senkor i acetohlor i ništa više ,ponekad samo pola doze bentazona naknadno a nekad ni to , bude tu svega , ambrozije , sijerka , palamide , čička ali kaže ne podbaci mu prinos toliko kolko bi koštalo prskanje ?? Evo jedna slika njegove soje od danas , najviše se vidi sijerak ali ima tu i ambrozije kolko oćeš .

20160826_184023_zpse2md9zuc.jpg

Koliko vidim na slikama ima samo sirka, a on nije neki veliki problem u soji sto se tive vrsidbe i primesa

Da na ovoj slici je tako , ali iza recimo imaju veliki krugovi ambrozije , uglavnom više je zona gdje se sada ne vidi soja odozgo nego što se vidi. On kaže primjese ako ih ima oni odbiju pa šta .

A palamida? Jel ima nje? Pitam zato sto nisam imao nikad sirak u ovoj meri, a da ne govorim o ambroziji. Boca, s druge strane, oko nje ostaju pecati lose soje. Ako je tako sa ambrozijom takodje, i ima je kolko oces, tesko da on ima normalne prinose.

Koliko godina za redom soja iz prve reprodukcije moze da se seje ? dali ima to neki uticaj na rod ako se soja poseje iz trece ili cetvrte reprodukcije?

Nazad
Vrh