Soja 2016

Fobos je a.m. bifentrin koji je insekticid i akaricid, tako da moze protiv grinja.
Evo sta preporucuje NS institut protiv grinja:

Suzbijanje grinja
Preventivno suzbijanje grinja neće dati nikakav efekat.Za suzbijanje mogu se koristit sledeći preparatii: Vertimec, Sanmite 20-WP, Envidor, Ortus 5 SC, Apollo 50 SC, Neoron 500 EC, Nissorun 10 EC, Demitan 200-SL, Talstar 10 EC, Basudin 600 EW i drugi.Kod prskanja treba koristiti veći radni pritisak prskalice i najmanje 500 l vode po hektaru. Ako se na vreme utvrdi prisustvo grinja, dovoljno je istretirati ivične pojaseve parcela. Zbog istovremenog prisustva štetočine u svim stadijuma razvića, prskanje nakon 8–10 dana treba ponoviti, po mogućnosti, drugim akaricidom. Pre donošenja odluke o tretiranju, poželjno je konsultovati područne službe za zaštitu bilja.

Ja sam radio sa abastate i radi ljudcki posao, treba koristiti proverene preparate na bazi akaricida posto ih nije bas jednostavno suzbiti u soji, sto rece kolega isprskati zarazene delove i deo zdravog useva oko napadnutog dela parcele, ako temperature ostanu i dalje visoke onda ponoviti tretman za 7 do 10 dana.

Juče bio u obilasku. Stanje je skroz super, samo imam jedno pitanje. Sorta maksimus, dosta visok, posle onih kiša dosta i polegao. E tu gde je polegao ima ponegde osušenih listova a ovi što su zeleni imaju neku rđu po njima. Grinje nisu, nema ništa na listovima, jednostavno takva im je boja. Gde stoji uspravno tu je sve extra. Evo i slika tog maksimusa..

20160729-151955.jpg
[/IMG]
20160729-152042.jpg
[/IMG]
20160729-152408.jpg
[/IMG]
20160729-152125.jpg
[/IMG]
20160729-152150.jpg
[/IMG]

A evo i Valjevke...

20160729-153947.jpg
[/IMG]
20160729-154015.jpg
[/IMG]

Ova je malo mutna ali se dobro vidi u čemu je poenta...

20160729-154138.jpg
[/IMG]

Ona je skoro duplo manja od Save i Maksimusa i Fantasta a ima isti broj spratova kao i oni a to mi se svidja što je načičkana.... Jel imaš ideju šta može biti sa maksimusom?

Mixer,dobro je kad se razumes pa si siguran.

Ja da se razumem ne bih pitao ovde o čemu se radi. Na njivi nema traga grinjama, jedino da su bile, napale samo onu koja je polegla i da ih sad nema ni jedne. Prva stabljika pored polegnute nema nikakvih uvenuća niti pega niti rđe, sve super. Samo tamo gde je poleglo se ovo manifestuje...

To je rdja na listovima. Kod mene se pojavila na nekim parcelama gde sam zadrzavao ukljucenu prskalicu na izlazu iz vrsta.
Gde je djubrivo bas okupalo biljku. Nije joj nesto previs prijala.

Nazad
Vrh