Soja 2016

Sa danasnjeg spartanja soje.
Trijumf.
e5f11cdea584793dbc7973ae237e387d.jpg
dc1819e4e78f96423a8f9d4f46cbf8cf.jpg
bd2224e8620b62adab31d9ea30ac2c83.jpg
1209795ad6d074cdc67d7c69845c0435.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ovako ne volim da radim ali silom prilika morala se posejati.
2014 uljana repica,zbog vode nije bilo šanse da se poseje pšenica na mišiće uzorano sredinom decembra sirak ko soliter.
2015 od dva zla biram manje umesto kukuruza zbog uljane repice odlučujem da stavim suncokret zbog sirka koji se zapatio .
u jesen planiram pšenicu ali se katastrofalno radilo i rokovi su odmakli tako da odlučim soju za 2016,plodored katastrofa.
priprema oko10 aprila setva nakon 4 nedelje,u planu total posle setve.Zbog nekih porodičnih obaveza + 2 dana kiša kada sam stigao na njivu 50% bilo napolju tako da sam u toj fazi umesto totala sipao pola doze oksona,pola doze harmonija,75% doze bentamarkai pola doze ikarusa,drugo prskanje još 75% bentamarka,pola doze oksona i pola doze harmonija(ikarus izostavljen) + puna doza floyda,danas špartanje.
Ovo sam napisao iz par razloga ono što sam zapazio
1.Soji ne smeta prskanje u fazi kotiledona
2.hemija joj ne smeta ako se ne predozira odjednom
3.Fuzilijed (i kopije) mogu da se mešaju sa ostalom hemijom.
4.Plodored ne mora strikno biti ispoštovan (ako je nužda ima rešenja)
Evo par slika pa prosudite sami,inače zemlja je Ž klase.
Izvinite na malo opširnijem postu.

Šta se bolje pokazalo u špartanju soje,špartači sa klasičnim motikama ili ove S opruge?

Bitno da se ošparta ,meni lično više se sviđa sa S oprugama,lepo ratrese zemlju ,malčice nagrne. Mada nisam merodavan jel nisam radio sa ovde jako hvaljenim tupanjcem.
Jutros sam bio sa špartačem iz Vojke sa S oprugama,kupio stric sada na sajmu,prijatno sam se iznenadio ,jako lepo radi.Nije ni ovajmoj frankeštajn loš ali trebam poraditi još na nekim sitnicama.

soja tidija 2-22899b.jpg
Namerno sam slikao ovu soju ovo je arenda jesenas sam kasno dosao do nje pa sam posejao soju, zubace je bilo toliko da kad sam orao brazde su se vracale nazad kao kanapa da ima u zemlji...kukuruz sejan 5-6god....Fokus iltra,sve moguce kombinacije su ti radile da bi se to dovelo u neko stanje jos jedna tura Fokusa ide za koji dan ovo je trece spartanje.Nisam hteo da stavljam one lepe ciste soje toga ima dosta na forumu ovo je muka...I da za one koji vole prirodu kuca mi je tamo u sredini ove druge slike:spavam:
soja tidije 1-df241b.jpg

Koristio fusilade u suncokretu pre 3 godine i od tada se zubaca nije obnovila...

Naša soja na jednoj njivi zaostaje za ostalima u ataru. Mislim da je zbog pune doze coruma koja je primenjena u jednom tretmanu. Na drugoj njivi sejana isti dan, sklopila je redove, ali smo išli sa split aplikacijom corum. Sorta sava je u pitanju.
Predusev na ovoj što zaostaje je repa, a na drugoj kukuruz. Do sada zbog repe nikada nismo imali problema kao preduseva za soju.

Naša soja na jednoj njivi zaostaje za ostalima u ataru. Mislim da je zbog pune doze coruma koja je primenjena u jednom tretmanu. Na drugoj njivi sejana isti dan, sklopila je redove, ali smo išli sa split aplikacijom corum. Sorta sava je u pitanju.
Predusev na ovoj što zaostaje je repa, a na drugoj kukuruz. Do sada zbog repe nikada nismo imali problema kao preduseva za soju.

Pre će biti da je krivac predusev nego hemija, repa je čudo.

I kod nas koje išao sa punom dozom u jednom tretmanu je zaustavio soju a nije predusev repa.

Pre će biti da je krivac predusev nego hemija, repa je čudo.

Slazem se. Nekih godina usev na repi ne bude razlike, ali ove godine primecujem da usevi na repistima su u losijem stanju nego na ostalim predusevima. Prosle godine nikakve razlike nije bilo, sada ima. 2014 u kisnoj godini je bilo jos izrazenije. Na kraju sam imao 10% manje kukuruza na repistima nego na ostalim predusevima. I ko god mi kaze da nema uticaja predusev samo neka poseje na repiste i jos kad je susna godina onda bude veselo. Kada je kisna izvuce se zbog padavina ali nuzno u jesen kukuruz ima vecu vlagu gde je predusev repa.

Nazad
Vrh