Soja 2016

U petak malo spartali nasli po neku gusenicuuu :zli:

slike.php
[/URL][/IMG]

Ja sam danas uradio nešto slično kao ovaj čovjek iz priloga , "soja" je "zasijana " na 2.5 ha slično ovako , ne planirano nego silom prilika ali otom potom . Uglavnom pšenica je u jednom dijelu skoro totalno izdala zbog previše ostataka s-metalohlora od prošle godine , a ostalo mi 300-injak kg soje tavanuše koja se sva ubudjala (neznam zašto ) pa kad je svejedno bacam , bacio sam je danas rasipačem po toj pšenici u klasu koja inače ne obećava prinos pa ćemo vidjeti . O valjanju razmišljam , ali neću ni ići totalom jer je sve što tu ima uskolisno nego kad , i ako nikne soja ići fokusom .

Gledam danas po ataru soje ima dosta njiva da su grinje krenule i to momacki.

Kako znaš da su grinje? Njih jedino lupom može videti,mada nije ovo vreme za napad grinja. Kod nas ima dosta oštećenja od komšijske hemije,a to ljude dosta zbunjuje pa misle da su grinje.Kod mene vidim bubamare ,znači da ima vašiju ali poneću i lupu.

Ako je ovakava soja kao sa slike onda je oštećenje od hemije
DSCF5654.jpg

a ovo su grinje
image.jpg

Pa mnogo mi je to od komsijske hemije jer odavno bar na ovoj jednoj njivi niko nije nista prskao jer bas se nalazi preko puta mog kukuruza,a ja sam prskanje davno zavrsio i to kovrdzanje lisca se pojavilo pre neki dan,a znam da je meni tako prosle godine izgledala soja od grinja.Mada svasta je moguce ali eto ja mislim da su grinje bas cu ispratiti do kraja situaciju jer pored svih tih njiva na kojima sam to primetio moram proci kad obilazim moje njive.

To je od hemije od kukuruza aktiviraju kiše hemiju i to dosta posle prskanja kukuruza,da nisu pale ove silne kiše nebi se ni pojavila kovrdžavost.Pažljivo pregledaj parcelu pod sojom i gledaj gde ima kukuruza u okolini i sve će ti se samo reći.Bilo je već divana da te sitne čestice lete i 200-300 metara po vetru.Ja gde imam u komšiluk kukuruz ili čelo parcele ili iza tu svugde ima tog oštećenja i svugde se tačno vidi koji je komšija gde ulazio i izlazio sa prskalicom i sa koje strane.:ppozdrav:

Kod nas u ataru ima dosta toga o čemi Kris80 govori, mada nisam znao da kiša aktivira hemiju,sad tek vidim da ovo ima smisla. Prekinuli smo bili prskanje po vetru sa dikambom i u međuvremenu je bilo kiše i kukuruz je prerastao uzrast za dikambu kad smo došli da završimo nije bilo nikakvih oštećenja na soji,prošlo je minimum 5 dana.Završili smo sa Laudisom duvao je veoma blag vetrić i baš sam pratio zanošenje kojeg i ako je bilo nije moglo uhvatiti 4,5-5kj koliko je uhvatilo posle 7-8 dana kako sam završio sa Laudisom, što znači da je kiša uzrok kasnijeg kovrđanja soje možda čak i od dikambe to će za mene osati do kraja enigma koji je ona ustvari herbicid i dobila,nije pobelela nego naborala i skovrdžala e sad ko će ga znati...

Hteo bi posle jecma da sejem soju zitnom sejalicom imam olt gamu nasejao sam se graorice sa njom dosta tako da mislim da bi i soju posejao bez problema,e sad dali da zatvaram neke lule ili da sejem redovno kao psenicu?

Nazad
Vrh