Soja 2015.g.

Ti si Pero dobar ,čujem da su kosili i 300 kg po kj:sta: U kom delu atara ste radili?
Da,da...atar Velika Greda vrse se od 300-850 kg za sad,Sokolac takodje(mozda i losije)...kod nas u ataru,po svemu sudeci ce biti takodje 300-500 kg/kj cesto kao dobar dan...

Danas sam završio moju soju, skinuta je Sava sa 5kj. Kući sam skinuo 1 tonu za seme (20 džakova, neki je jači od 50kg, neki je slabiji, nisam merio al' računam da ima 1000kg) i predao 4680 kg. Vlaga 10.3%, nečistoća 2.1%.

Uzgred, na njivi sam sreo jednog kolegu koji mi je izneo podatak koji me je ostavio bez teksta. U tom delu atara gde je ova njiva, (na vrbaškom putu, a i ostale su mi tu) je voda za bušeni bunar na 46m dubine, dok je samo 2km dalje, južno od kanala, voda na 12m dubine. Znam da je ovaj moj deo srbobranskog atara dosta visok, ali tolika razlika u nadmorskoj visini nije sigurno. Kako se uopšte ponašaju te podzemne vode, ovde je očigledno da ne važi zakon spojenih sudova?

Da li ima ili nema veze - ne znam, ali tamo usev uvek stiže do dve nedelje kasnije nego kod mene. I često bude kad kod mene izgori usev, tamo se još zeleni...

Reglon hvale! Ja ta sredstva jos nisam koristio jer nikad nisam imao potrebe a narocito ove godine ne vidim zasto bi to koristio jer ima vremena i vremena da soja sazri. Jedino ako bi to uradio zbog korova u soji ondna je savim druga prica!!

Данас из обиласка, већ се може понешто радити.
ФАНТАСТ:
img20150904181712.jpg

img20150904181805.jpg

ВИКТОРИЈА:
voiktorija.jpg

vuiktorija.jpg

РУБИН:
rubin-s.jpg

rubin-salas.jpg

САВА:
sava.jpg

sava2.jpg

Доста зависи од дела атара, од падавина али ове године доста има утицај и сорта и време сетве.
Мишљења сам да ране сорте рано сејане (пре 15.04.) и касне сорте касно сејане ће дати више од других комбинација.
Показаће се даље какви ће приноси бити, да ли сам у праву кад почну касне сорте да се скидају.
Код мене сава делује најгоре, не порастом али зрно ситно, сасануло, махуне од 3 имају два итд. али кантар ће показати на крају.

@savle kad je posejan Fantast? Pitam jer ja na jednoj parceli imam posejano 5 Maja nesto malo Trijumfa a ostatak Fantast. Zadovoljan sam mahunama na stabiljci kod obe sorte ali Fantast jos je modar dok Trijumfu lisce se zute i polako opadaju!!!

Reglon hvale! Ja ta sredstva jos nisam koristio jer nikad nisam imao potrebe a narocito ove godine ne vidim zasto bi to koristio jer ima vremena i vremena da soja sazri. Jedino ako bi to uradio zbog korova u soji ondna je savim druga prica!!
Burazer(za njega pitam) je kasno posejao soju,pa joj je vredela kisa,a jedan deo je i zalivao,tako da nema nijednog zutog lista,a ponegde ima ambrozije,pa bi iz oba razloga vrsio desikaciju.
Jos mi recite-kada se to prskanje vrsi? Da li se vreme primene odredjuje prema stanju zrna?

Upravo tako kad je zrno u potpunosti formirano u mahunama, mada ja bi ostavio da se to odradi bas pri kraju vegetacije ako je to bas toliko neophodno, da ne bi ipak doslo naglo do susenja zrna i samim tim gubilo na kvalitetu i tezini zrna!!!
Druga stvar, ako ta soja je prilicno visoka ili kojim slucajem polegla, trebalo bi racunati i na nesto stete od gazenja!!!

Ne radi se samo o semenu,vec i o zelenoj masi pri zetvi.Radio sam sa beracem dosta godina.Nikakva masa u kukuruzu nije mogla da smanji obrtaje motora,kao sto je to mogla ambrozija.Pretpostavljam da je tako i sa kombajnom,pa bi je zbog toga trebalo na neki nacin eliminisati.Ako to moze desikacijom,to je onda odlicno.

Soju kombajniraš kada uprži.Kukuruz se bere po rosi i mokrom da bi bio lepo oljušten pa je normalno da korovi prave harakikiriki.

@Peet Сејан је 22.04. Касна је сорта, мислио сам да ће бити каснији од Рубина али није, ту су. Лоше је што неједнако зри, а оне што су зреле почеле да се отварају.

To je tačno ali nju ni Glifosat ne rešava.Šta se onda dobije time kada se uradi desikacija ambrozije koju kombajn svejedno izduva napolje.Moje mišljenje da se time još više širi po parceli.

Radili smo u Iberland 3 kj prvi duz sto je u nizu sa pasnjakom Maximus i drugu parcelu u Grind prva ulica u Janosiku pa na nekih 200 m sa leve strane odmah posle Babice 0.75 Trijumfa u dosta boljem stanju od Maximusa!!! Vlaga je bila 9.2 upisano 13% primese 3%!!!
Za koga si cuo sa 300 kg/kj i gde?
Za Štefana ne znam gde,Kažu da je moj komšija u 3-oj duži kosio 400 kg tamo gde smo se sreli kada si kosio suncokret (gde su bile pčele)

- - - - - - - - - -

Kad ode da obračuna i kad mu oderu kožu sa leđa, oduzme uloženo, plati vršidbu, uračuna zakup puta ova cena od 35 eto 0 (nula) ko kuća a njegov rad je za džabe....
Nemoj tako oštro.Mi smo (Paša i ja)došli danas do zaključka da ne radimo za džabe ove godine nego da volontiramo na sopstvenoj zemlji .Ako ništa bar lepše zvuči:ppozdrav:

Sta vam je ljudi, nemojte pricati kojesta. Uglavnom desikatori dobro deluju po krompiru, soji, nekim laksim korovima, a ako su u pitanju korovcine kao sto je stir, zelje, ambrozija, sirak, kostan, onda mozete da zaboravite da ce vas desikator spasiti. Da, sasuice se na mestima gde je direktno pala kapljica, ali ce se jako brzo omladiti. Znam ovo iz licnog iskustva, desikator nije total i ne deluje u koren biljke takodje.

Nazad
Vrh